Elkerülhetők-e strandoláskor a nőgyógyászati fertőzések?

Most, hogy végre itt a kánikula, aki teheti vízparton-strandon hűsölve próbál túlélni. Azonban akár tengerparton, akár hazánk egyik strandján nyaral, érdemes pár szabályt betartania, nehogy a fürdőzésnek nőgyógyászati probléma legyen a vége!

„Először is fontos leszögezni, hogy bár sokan úgy gondolják, a víz közvetítésével gyorsabban és könnyebben kaphatóak el fertőzések, azonban az igazság az, hogy ennek valószínűsége eléggé csekély. Természetesen a nyári időszakban magasabb a megbetegedések aránya, viszont ebben inkább a megváltozott környezeti tényezőknek van szerepük. Az ilyenkor előforduló gyulladásos megbetegedések többsége fertőzéses eredetű, és az eseteknek a 90 százalékát a bakteriális vaginózis, a candidia fertőzés és a trichomonas vaginalis teszik ki" - mondja dr. Vleskó Gábor, nőgyógyász.

Melyik micsoda?

Bakteriális vaginózis

A bakteriális vaginózis az egyik leggyakrabban előforduló nőgyógyászati betegség, amit a hüvelyben amúgy is jelen lévő baktériumok túlzott elszaporodása okoz. Legjellemzőbb tünete a túlzott mértékű szürkésfehér, halszagú folyás, amihez társulhat kipirosodás, illetve viszketés is. Az esetek többségében antibiotikum kúra szükséges a kezeléséhez, azonban amíg a hüvelyflóra normál kémhatása helyre nem áll, addig sajnos rövidebb-hosszabb időközönként visszatérhet a fertőzés.

Candida fertőzés

A candida gombák okozta fertőzést szintén a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása okozza, melynek közvetett kiváltó oka a nagy hőség is lehet, viszont nem kifejezetten nyári betegségről van szó. Tünetei közt a fehér, túrószerű folyás, hüvelyi irritáció, valamint égő, viszkető érzés szerepel, ami sokszor nem csak a nyálkahártyára, hanem a szeméremdombra is kiterjed. Kezelése gombaellenes hüvelykúpokkal, krémekkel, valamint tablettákkal történik. A fertőzés alatt fontos, hogy kerülje a műszálas fehérneműket, illetve minden strandolás után mossa ki a fürdőruháját!

Trichomonas vaginalis

A betegség leginkább szexuális úton terjed, azonban fürdőzéssel, illetve közös törölköző használatával is el lehet kapni. A folyás ebben az esetben zöldes árnyalatú, és esetenként habos állagú. A szeméremdomb érzékennyé válhat, valamint ha már a húgycső is begyulladt, akkor csípős, égő vizelés is jelezheti a fertőzést. Gyakori probléma, ám szerencsére megfelelő gyógyszeres kezeléssel gyorsan orvosolható.

Legfontosabb a megelőzés

„Az elkerülés legfontosabb eleme az lenne, hogy meg kell erősíteni a hüvely normál flóráját. Ma már több fajta hüvelyflóra visszapótló készítmény, kapszula, hüvelygél kapható. Ennek nem csak nyáron van jelentősége, mivel egészséges immunrendszerrel, és megerősített, ép hüvelyflórával lényegesen csökkenthető a fertőzések előfordulása az év minden időszakában. Sokan használnak különböző irrigátorokat, azonban a hüvely “fertőtlenítése”, kimosása egyáltalán nem tanácsos, mivel így a természetes védekező képességet biztosító normál flórát is súlyosan károsítják, és a “steril" hüvelyben már szinte ellenállás nélkül szaporodhatnak el az egyébként is jelen lévő kórokozók. Mivel a nagy melegben amúgy is megnő a fertőzésveszély, érdemes kerülni a műszálas fehérneműt, és amennyiben lehetséges, a tangabugyit is. Emellett fürdőzés után, amennyiben nincsen lehetőség a napon megszáradni, ajánlott szárazra törölközni, és semmiképpen ne használjon közös törölközőt mással!”- figyelmeztet a nőgyógyász.

A házi praktika, ami inkább káros

Az internetes fórumokon a különféle strandfertőzés-ellenes védekezési módszerek közt feltűnik az olívaolajba mártott tampon, mellyel állítólag kivédhető a víz által közvetített hüvelyfertőzés.

A szakember szerint azonban ez a módszer sokkal inkább káros, mint hasznos, ugyanis az olajba mártott tampon sem lesz vízhatlan, tehát nemhogy meggátolná a víz bejutását, hanem még segíti is azt. Amikor pedig megszívja magát vízzel (igen, épp azzal a vízzel, amitől egyébként tart), a víz és a benne rejlő esetleges kórokozók akár órákig is ott panghatnak a hüvelyben, kifejezetten elősegítve a hüvelyfertőzések kialakulását. Ha a hüvelyflórája nem egészséges, akkor kiegészítő kezelésként vegyen inkább teafaolajos ülőfürdőt, vagy csepegtessen a teafaolajból egy keveset a fehérneműjére, ez ugyanis remek antibakteriális, illetve gombaölő hatással bír.

Ezekre vigyázzon, mikor strandolni megy

  • Ne üldögéljen a sekély vízben, mivel az nehezebben tisztul, mint a nyílt vizek, így nagyobb a fertőzésveszély
  • Kerülje a túl hideg vízben való hosszas ülést
  • Menstruáció esetén gyakrabban cseréljen tampont (lehetőleg minden alkalommal, amint kijön a vízből)
Oszd meg másokkal is!
Mustra