Ezért nem hívják be állásinterjúra

Olvasási idő kb. 5 perc

Az utóbbi években a folyamatos leépítések miatt sokan kénytelenek új munka után nézni. Azonban az álláskeresés közel sem olyan egyszerű, mint régebben volt, mivel mind a követelmények, mind a verseny lényegesen nagyobbá vált. Ha behívnak állásinterjúra, az már fél siker, odáig eljutni viszont igencsak nehézkes. Mit tegyen, hogy ne essen ki már az első rostán?

Térjen vissza a munkaerőpiacra, amilyen gyorsan csak lehet

Amikor valaki elveszíti az állását, általában ad magának egy kis időt, hogy kipihenhesse magát, mielőtt újra munkába állna. Persze szép, de sajnos naiv elképzelés, ha azt gondoljunk, hogy pár hónapig eléldegélünk, mielőtt lassan nekilátunk szétküldeni az önéletrajzunkat, és az első héten már csörög is a telefonunk, hogy igenis minket akarnak. Sajnos a helyzet nem ilyen egyszerű.

„Egy kis pihenést természetesen be lehet iktatni, főleg, ha az ember kiégett, elfáradt, illetve ha az egészsége is tönkrement a sok munkától. Kapcsolódjunk ki ilyenkor néhány hétig, mivel nehezen fogunk állást találni, ha karikás szemekkel, kész idegroncsként veszünk részt az interjúkon. Fontos, hogy ez az idő tényleg a pihenésről szóljon, mert sokan vannak, akik eltervezik, hogy lazítanak, az agyuk mégis állandóan pörög” – tanácsolja Pálfay Erzsébet karrier tanácsadó.

A szakember arra is figyelmeztet, csakis akkor engedjünk meg magunknak lazítást, ha van minimum egy évre elegendő anyagi tartalékunk, mivel a munkakeresés sokszor 1-1,5 évig is elhúzódhat, főleg a magasabb, vezetői szintű pozíciók esetében.

Ne küldözgessen minden szabad állásra jelentkezést

A legtöbben, mikor munka után néznek, hajlamosak mindenhova elküldeni az önéletrajzukat, hogy mihamarabb aktívak legyek. Azonban ez nem jó stratégia, ugyanis ekkor kevesebb energiát tudunk a jelentkezéseinkbe fektetni. Bármilyen hihetetlen, de nagyobb eséllyel hívnak be minket interjúra, ha csupán pár helyre jelentkezünk, mintha egy hét alatt 20 CV-t is kiküldünk.

„Inkább jelentkezzünk kevés, de reális álláshirdetésre, majd azokra fektessünk nagy figyelmet! Fontos, hogy összeszedjük erősségeinket és gyengeségeinket, és ez alapján válasszunk ki a számunka legideálisabbakat!” – javasolja a karrier tanácsadó.

Figyeljen a részletekre

Hogy miért nem hívnak be minket állásinterjúra? A válasz egyszerű: leggyakrabban a hibás, hiányos, vagy rossz önéletrajz miatt. De mégis mit lehet rajta elrontani?

„Hihetetlen, de rengetegen nem veszik figyelembe a hirdetésben feltüntetett követelményeket. Ha például fel vannak sorolva bizonyos elvárások, akkor felesleges úgy jelentkezni, ha azokat nem tudjuk felmutatni, főleg, ha azokat a feladatok felsorolásának elejére írják, mivel akkor azok valóban nagyon fontosak. A másik, hogy mindig kövessük pontosan, amiket kérnek. Így, ha azt írják, mellékeljenek motivációs levelet vagy bérigényt, illetve meghatározzák, hogy mi legyen a tárgy mezőbe írva, akkor azt vegyük figyelembe, mert ez is lehet egy teszt, hogy megtudják, ki mennyire alapos, vagy hogy mennyire írja felül a szabályokat”- mondja a szakember.

Írjon pár sort magáról

Sokan kihagyják, pedig az önéletrajzba, a személyes elérhetőségek után érdemes pár mondatban – kb. 3 sorban – összefoglalni, mi a célkitűzésünk és az ambíciónk, hogy közelebbi képet kaphassanak rólunk. Ezt általában a motivációs levélben is feltüntetjük, azonban a karrier tanácsadó szerint azt csak nagyon ritkán olvassák el végig.

Kicsit legyen nyomulós

Egyik munkáltató sem szereti a bizonytalan embereket, akik szinte semmit sem tudnak kézben tartani, ezért a szakember azt javasolja, ha jelentkeztünk egy állásra, 1-2 héttel később bátran telefonáljunk az adott helyre, és érdeklődjünk, hogy elkezdődött-e, illetve hogy hol tart a kiválasztás. Ha még folyamatban van, akkor elmondhatjuk, hogy mennyire tetszik nekünk ez a lehetőség, és örömünkre szolgálna, ha személyesen is találkozhatnánk. Ez azért is jó, mert így valamennyire személyessé válik a jelentkezés, másrészt ezzel egy jó pontot is szerezhetünk, mert azt mutatjuk, mennyire motiváltak vagyunk. Ráadásul, ha szerencsénk van, ilyenkor az is előfordulhat, hogy gyorsan előkeresik az önéletrajzunkat, és átnézik, majd elmondják róla a szakmai véleményüket.

Legyen kreatív

„Nagyon jól ki lehet tűnni a többi önéletrajz közül, ha feltűnően készítjük el azt. Jó taktika, ha valaki az adott munkakör képéhez igazítja a CV külalakját: ezt megtehetik azzal, hogy jellemző betűtípust használ, úgy szerkeszti meg a hátteret, olyan képeket szúr be, melyek illeszkednek a szakma stílusához (pl. marketing, design...). Ezzel biztosan maradandó benyomást teszünk!”- javasolja a szakember.

Egy kis kozmetikázás még belefér

Kevés a tökéletes önéletrajz, ami minden ponton hibátlan. Éppen ezért olykor lehet szépíteni a dolgokon. Például, ha van egy kis üresjárat, amikor nem dolgoztunk, akkor azt persze nem szerencsés odaírni, azonban hazudni sem hazudhatunk.

„Ha van egy hézag, akkor is érdemes odaírni valamit. Például bevethetjük, hogy tanultunk nyelveket, alkalmi munkáink voltak, egy könyvet írtunk, stb. Írhatunk bármit, a lényeg, hogy azért valamennyire kapcsolódjon az életünkhöz, és ne lehessen utánanézni.”- mondja a tanácsadó. Itt pusztán az a lényeg, hogy azt lássák nem estünk ki a napi ritmusból, rutinból.

Természetesen az sem vet jó fényt ránk, ha sok munkahelyünk volt túl rövid ideig. Ilyenkor a hónapok feltüntetésével, illetve fel nem tüntetésével lehet játszani. Például, ha 2011 novemberétől 2012 márciusáig dolgoztunk valahol, az igaz, hogy csupán 5 hónap, de ha nem részletezzük, csak az évszámot írjuk oda, akkor az még két teljes évnek is vehető. A lényeg, hogy erről legközelebb már egy interjún lehessen részleteiben nyilatkozni!

Sajnos annak ellenére, hogy önéletrajzunk tökéletes, és sok energiánk van álmaink állásának megszerzésében, meglehet, hogy mégsem hívnak be interjúra. Ez előfordul, főleg akkor, ha túl sokan jelentkeztek, illetve ha időközben megtalálták a nekik megfelelő embert a munkára. Ilyenkor nem szabad elcsüggedni, a befektetett idő és energia egy másik lehetőségnél biztosan meghozza gyümölcsét.

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek