A sztáranyukákat mindig koppintják a lányaik

Olvasási idő kb. 7 perc

A celebmamik lánygyerekei igyekeznek felnőni az anyjukhoz, de ha esélytelennek tűnik a dolog, akkor inkább lázadással hívják fel magukra a figyelmet. A legrosszabbul Cher mama járt, akinek egyik lányából férfi lett, de a másik sem fogja teljesíteni evolúciós kötelességét, hiszen a saját neméhez vonzódik. Anya-lánya mustra.

Mi történik akkor, ha valakinek az édesanyja szép, tehetséges és persze még sikeres is? Milyen előnyei és árnyoldalai lehetnek, ha valaki híres anyukával büszkélkedhet? Követve a példáját a gyermek is majd sikert sikerre halmoz, vagy épp ellenkezőleg? Nem tud megfelelni az elvárásoknak és inkább fellázad? Néhány példa a közprédaként élők sorából.

Akik másolják anyut

Susan Sarandon és Eva Amurri

Susan Sarandon azon kevés színésznők közé tartozik, akinek jól áll az öregedés, és napról-napra szebbek lesznek az idő múlásával. Hosszú éveket élt együtt a nála 12 évvel fiatalabb Tim Robbinsszal, akitől két gyermeke született. Karrierje kezdetén az Eileen Ford ügynökség modellje volt, 1970 óta pedig szerepel filmekben is. 1970-1971 között a World Apart című tv-sorozat főszereplője lett majd, 1983-ban a Brodway-on is fellépett. Színészi tehetségét számos főszerep után 1996-ban Oscar-díjjal is jutalmazták, a Tim Robbins által rendezett Ments meg Uram! főszerepéért. Kiválóan játszotta el a fiatal fiúk álmát, de haldokló ex-feleségként is zseniális volt az Édesek és mostohákban.

Sarandon és 26 éves lánya között feltűnő a hasonlóság, ám a nem szakavatottak, nem feltétlenül gondolják, hogy anya-lánya kapcsolatról van szó. A kortalan anyuka és érett lánya egyszerre hordozzák magukban a nőiesség összes megjelenési formáját. Természetes kebelcsodákként büszkén vállalják idomaikat és az ízlésesség határain belül nem is mulasztanak el egyetlen alkalmat a kihangsúlyozásukra. Egyébként pályájukat tekintve is hasonló utakat járnak be, hiszen Eva Amurri is színésznőként keresi a kenyerét. Kezdetben édesanyjával és nevelőapjával szerepelt közös filmekben, majd később saját útját kezdte járni. Szerepelt a Szemvillanás c. filmben, valamint az Így jártam anyátokkal és a Kaliforgia című sorozatokban. Utóbbiban mellesleg a melleit is megmutatta, egy sztriptíz erejéig. Összességében elmondható, hogy Sarandon fiatal mása jó úton halad és minden tehetsége megvan ahhoz, hogy egyszer édesanyja nyomdokaiba lépjen.

Judy Garland és Liza Minelli

A XX. század első felének egyik legnagyobb sztárja, Judy Garland élete nagy részét a színpadon töltötte. De ma is mindenki emlékszik Dorothy-ra, az Óz, a csodák csodája című filmből. Gyermekként először színpadi produkciókban a családjával lépett fel, majd a nővéreivel együtt még tizenévesként szerződtette a Metro-Goldwyn-Mayer. Itt több mint két tucat filmet forgatott. Olyan filmekben alkotott ma is emlegethetőt, mint a Találkozz velem St. Louisban és a Fred Astaire partnereként játszott Húsvéti parádé című filmekben. Sajnos a sikeres karrierje ellenére, egész élete során magánéleti problémákkal küzdött, a korai kapcsolata a showbusinessel egy életre megnyomorította lelkét. Ötször ment férjhez és számtalanszor kísérelt meg öngyilkosságot. Halálát is végül gyógyszer-túladagolás okozta. Három gyermek maradt utána árván, köztük Liza Minelli is.

Liza Minnellit és testvérei anyja egyedül nevelte fel. Mivel az alkohol- és gyógyszerfüggőségben szenvedő Garland kirúgták a filmforgatásokról tarthatatlan magaviselete miatt, gyermekeivel végigvándorolta Amerikát, egyszerre viselkedett sztárként és részeg koldusként. Ha nem tudta kifizetni a szállodai számlát, egyszerűen megszökött. A családi megpróbáltatások ellenére Minelli karrierje már egészen pici korában elkezdődött. Hamarabb tudott énekelni és táncolni, mint írni és olvasni. Hétévesen már a Palace Theatre tagja lett New Yorkban, majd tinédzserként elkezdett színművészetet tanulni, és 17 éves korában már a Broadway-n játszott.

Mindössze 22 éves volt, amikor édesanyja drogtúladagolásban meghalt. Bár nem örökölte édesanyja megnyerő külsejét, tehetségből neki is kijutott rendesen. Komikus-melodramatikus személyiségét imádta a közönség. 1963-ban mutatkozott be a Broadway-n, majd 1965-ben a Flora a vörös veszély című darabban szerepelt. Élete során az összes menő elismerést bezsebelte, azonban édesanyja boldogtalan személyisége megpecsételte az ő sorsát is. A tőle örökölt vagy lehet, hogy inkább eltanult gyógyszer, alkohol- és kábítószer- szenvedélybetegségeivel folyamatosan küzdelmet folytat. A sors különös játéka, hogy Minelli később hozzá ment ifj. Jack Haley-hez, akinek apja Jack Haley a bádogembert játszotta az Óz, a csodák csodája c. filmben. Bár Minelli jóval jobb anyagi körülmények közül indult, édesanyja jóvoltából ugyanazokat a harcokat kellett megvívnia neki is.

Jada Pinkett – Willow Smiths

Jada Koren Pinkett Smith nevét édesanyja kedvenc szappanopera sztárjáról kapta. A színészkedés mellett énekesként, dalszövegíróként, producerként és üzletasszonyként is kipróbálta magát. Pinkett 1997-ben házasodott össze Will Smith-el, két közös gyermekük, Jaden és Willow mellett, Smith előző kapcsolatából született, Willardnak is a nevelőanyja lett. A házaspár létrehozott egy családokat támogató alapítványt, a Will and Jada Smith Family Foundationt.

Nem meglepő, hogy a 2000-ben született, mindössze 11 éves Willow Smith hamar a reflektorfénybe került. Színészi karrierje édesapja oldalán indult, a Legenda vagyok c. filmben. Willow 10 évesen úgy érezte, hogy valami újra is vágyik, ezért 2010-ben elindított zenei karrierjét - anyu és apu segítségével - Whip My Hair című kislemezével, amelyet a rapper Jay-Z kiadója jelentetett meg. A kislemez akkora siker lett, hogy az amerikaiaknál a legelismertebb listán, a HOT 100-on a 11. helyen végzett. Bár úgy tűnik, Willowot – édesanyjához hasonlóan - keményfából faragták, nem biztos, hogy az a legjobb nevelési módszer, ha hagyjuk gyermekünknek, hogy elmulassza a gyermekkorát.

Akik azt hazudják, őket nem érdekli, ami anyut mozgatta

Anna Wintour - Bee Shaffer

Idehaza Anna Wintourt nem nagyon ismertük az Ördög Prada-t visel c. film előtt. Azóta a legbefolyásosabb és legkegyetlenebb nők egyikeként van elkönyvelve, amiben lehet valami, hiszen elismert tervezők tervezik újra már elkészült kollekciójukat, ha Wintour szája picit lefelé görbül a ruhák láttán. Lányának, Bee Shaffernek nem lenne nehéz dolga, ha a divatszakmát választaná megélhetési forrásnak, azonban ahogy azt a Vouge szeptemberi számának megjelentetését dokumentáló filmben elmondta: ő szeretne inkább valami mást csinálni. Azonban elnézve külsejét és érdeklődését a divat iránt, nem lesz meglepő, ha később mégis ezen a pályán köt ki.

Cher és a porontyai

A cseroki-indián anyától és örmény apától származó Cher karrierjét mindenki keni-vágja. Minden díjat elnyert, amit meg lehet kapni a szakmában. Minden idők egyik legsikeresebb énekesnője, több mint 100 millió eladott albummal a háta mögött. Cher az egyetlen előadó a történelemben, akinek három turnéja is szerepel a 2000-es évek legsikeresebb koncertsorozatait felvonultató listán. Believe című dala a zenetörténelem harmadik legsikeresebb női slágere és még sorolhatnánk. Gyakran változtatgatta külsejét, a legmeghatározóbb átalakulását az orrműtéte jelentette. De hajszíneit, ruhatárát is gyakran úgy váltotta, mint más a zokniját. Sokszor választották meg a legrosszabbul öltözött színésznőnek, azonban ruhakölteményei kitörölhetetlenek az emlékezetből.

Bár Cher szakmailag egész élete során sikeres volt, egy interjúban elmondta, úgy érzi, anyaként megbukott. Ez nem feltétlenül van így, azonban az igaz, hogy mindkét gyermeke bejelentette, hogy saját neméhez vonzódik. Mi több lánya, Chastity tavaly ért a közel öt évig tartó operáció-sorozata végére, amellyel nőből végleg férfivé szabatta át magát. A fiatalon még szőke, babaarcú kislány, napjainkban – elsősorban a nem-változtatással járó hormonkezelések következtében – nagydarab férfiként él. Cher mindvégig támogatta döntésében, de legbelül nehezen tudta mindezt megemészteni. Míg Cher 'csak' egyet s mást operáltatott át magán, addig gyermeke az egész nemét.

Szerző: Czékman Ágnes

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek