Védjük ki a felfázást!

Rengeteg nő küzd a felfázás állandóan visszatérő tüneteivel, amik esetenként kicsit különbözni szoktak ugyan, de egyformán kellemetlenek, és nem ritkán erős fájdalmakkal is járnak.

Dr. Rosta Gábor, urológus
Dr. Rosta Gábor, urológus

Miért annyira nehéz egyszer és mindenkorra megszabadulni ettől a látszólag egyszerű kis nyavalyától? Miért nem segítenek sem a háziszerek, sem az antibiotikumok? És nőgyógyászhoz, vagy urológushoz érdemes-e fordulni segítségért. Dr. Rosta Gábor urológus segített a kérdések megválaszolásában.

Honnan lehet tudni, hogy urológushoz, vagy nőgyógyászhoz forduljon az ember?

Alapvetően kétféle felfázás létezik. Az egyik – az elnevezésnek eleget téve – valóban a hideg miatt van. Általában ebben az esetben vizelési tünetek jelentkeznek, azaz gyakoribb inger, a vizelés végén pedig kisebb (ritkán erősebb) fájdalmat érzünk.

A hólyag és a kismedencei terület – azaz a húgyúti és a nőgyógyászati szervek – nagyon közel vannak egymáshoz, ami az egyik oka annak, hogy a nők egy része a nőgyógyászt keresi fel, amikor felfázik. A másik ok pedig az, hogy a tünetek megjelenése sokszor összeköthető a szexuális együttléttel, úgy tűnhet, mintha annak során fertőződött volna meg valaki.

De ez a fajta felfázás nem nőgyógyászati betegség. Jellemzően egyik pillanatról a másikra alakul ki, és ugyanúgy el is múlik – hivatalos neve a catharralis hólyaggyulladás. Ha a tünetek néhány napig eltartanak akkor már bakteriális gyulladásról beszélhetünk. Mi történik ilyenkor?

A vesének az is a feladata, hogy baktériumokat válasszon ki. Összesen 300-500 féle baktériumról van szó, de ezeknek az aránya viszonylag könnyen felborulhat (mondjuk egy gyomorrontásos hasmenés miatt). Ilyenkor bizonyos baktériumok nagyobb számban ürülnek.

A női húgyhólyag és a kismedencei szervek
A női húgyhólyag és a kismedencei szervek

A hólyagnak még semmi baja nincs, de ez a patogén baktérium megtelepszik, ami pedig bakteriális hólyaggyulladáshoz vezethet.

Ezt nem lehet összetéveszteni semmilyen nőgyógyászati fertőzéssel, mert az jellemző rá, hogy a pisilés végén iszonyatos fájdalom és görcs jelentkezik – az ember legszívesebben soha többet nem menne pisilni –, és ilyenkor a hólyag nyálkahártya nagyon vérbő lesz.

Ezzel már remélhetőleg mindenki urológushoz fordul, hiszen ilyenkor a szokásos nőgyógyászati tünetek, mint folyás, viszketés, váladék nem jelentkeznek, az alhasi fájdalom egyértelműen a vizeléshez köthető.

Miért jön mindig vissza a betegség, és miért nem lehet antibiotikumokkal meggyógyítani?

Amikor valaki felkeres a klasszikus panaszokkal, az első, hogy elvégzünk egy úgynevezett tenyésztést – ebből derül ki, hogy a fertőzést pontosan mi okozta, mi hozta létre. Ez alapján felírunk neki valamilyen antibiotikumot, ami általában 99 százalékban telitalálat az adott baktérium ellen. Azért fontos kideríteni, melyik a bűnös baktériumtörzs, mert amennyiben visszatér a gond, valószínűleg akkor is az lesz a ludas. A gond pedig azért tér vissza, mert a baktérium a legapróbb sérülésekben is meg tud kapaszkodni. A gyulladás elmúlik ugyan, de a következő alkalommal, amikor bármilyen oknál fogva vérbőség jelentkezik (pl. menstruáció, vagy szexuális együttlét), újra előjön. A megfelelő ideig, megfelelő dózisban szedett antibiotikum a siker kulcsa.

Háziszerek orvosi szemmel

Barátnőktől és saját tapasztalatok alapján összegyűjtöttünk néhány házi gyógymódot, hogy megkérdezzük, mennyire tartja őket hatásosnak az orvos. Íme az eredmény:

Candida diéta (cukor és élesztőmentes étrend, mely állítólag elpusztítja a gombákat) A candida által okozott tünetek leggyakrabban antibiotikumok szedése után alakulnak ki. A candidára a szervezetnek kis mennyiségben szüksége van. A candida diéta divat, nem pedig csodaszer! A normális mikrobiológiai egyensúly a fontos.
Joghurt és egyéb probiotikus készítmények fogyasztása (melyek a húgy és ivarszervek körüli baktériumflórát erősítik meg) Kiváló! A tejsav termelő baktériumok elszaporodása jó dolog. Az intim higiéné, a vegyhatás savas tartományban történő tartása kedvez a normál flórának.
Gyógyteák (pl. medveszőlő) amelyek egyfelől vizelethajtóak, másfelől antibakteriális, tisztító hatással is bírnak. Bár bajunk nem lehet a gyógyteától, jó tudni, hogy nem tudunk kétszer azonos hatóanyag tartalmú teát főzni. A legjobb vízhajtó a víz!
Jódos hüvelyöblítés, ami  – állítólag – elpusztít a környéken minden baktériumot. Tilos!!!!
 Kálium permanganát kristályos ülőfürdő Pfújjjjj! (Hát, ez elég egyértelmű vélemény.)
 Derékmelegítő viselése Inkább krónikus kismedencei gyulladás esetén javasolt. A keresztcsont tájékát kell melegen tartani. Régen, a nagymamáink macskát tartottak az ölükben melegítés céljából, de megteszi egy puha párna is macska helyett.

A klasszikus urológiai tankönyvek egyébként annak idején még írtak egy úgynevezett „nászéjszaka cisztitiszről” – ezzel az elnevezéssel a szüzesség elvesztése miatti hólyaggyulladást illették. Ez is azt támasztja alá, hogy az alhasi vérbőségekre a bujkáló baktériumok nagyon hamar újra támadnak.

Az internetet böngészve számtalan házi gyógymódot találni a felfázás ellen. Van, aki a medveszőlő teára esküszik, van, akit az áfonyakivonat, van akit a candida-diéta gyógyított meg, mások pedig akkor voltak jobban, amikor éppen nem éltek nemi életet. Mit tehet az ember a megelőzésért?

Volt egy diáklány, aki nyaranta mindig szörnyű, visszatérő hólyaghuruttal keresett meg minket. Kiderült, hogy nyári munkaként fagyit árul, és amikor éppen nem volt vevő, akkor a fagyispultnak dőlve pihent. Ez bőven elegendő is volt a gyulladás kialakulásához.

Ezt a történetet azért meséltem el, mert az első számú szabály, hogy nagyon kell vigyázni arra, hogy az ember kerülje a lokális hideghatásokat. (Van erre egy népi bölcselet is: azokban a hónapokban, amelyeknek „r” betű van a nevében, szabadban nem ülünk a földre.)

Az áfonyáról egyértelműen kiderítették, hogy gátolja a baktériumok megtapadását, bár azt még nem, hogy hogyan. A belőlük készült szerek tehát hasznosak, de a legjobb az, ha az ember vesz egy üveg finom, magas gyümölcstartalmú áfonyalekvárt és mindennap megeszik belőle egy kanállal.

Sok páciens lelkileg nem tud meggyógyulni, például elmegy nyaralni, és a tengerparton eszébe jut, hogy jaj-jaj, otthon maradt az áfonyakapszulám. Semmi baja nem volt, de a tudattól rögtön beteg lesz.

Nagyon fontos tudni, hogy a hólyaghurut nem külső fertőzés. A baktérium nem mászik fel a húgycsövön. Ez – kapaszkodjanak meg – azt jelenti, hogy elvben bármilyen WC-re rá lehetne ülni, anélkül, hogy a bacilusok felugrálnának az emberre. Női szemmel ez borzasztónak tűnhet, de otthon éppen ugyanazok a baktériumok vannak a WC deszkán, mint máshol.

A baktériumok nem ugrálnak fel az emberre a WC deszkáról, legyen az bármilyen koszos is.
A baktériumok nem ugrálnak fel az emberre a WC deszkáról, legyen az bármilyen koszos is.

De hogyan is történik akkor a megfertőződés? Elmegy az illető hölgy pisilni, már a kezében szorongatva a papír zsebkendőt, ami előzőleg a táska zsebében utazott ki tudja mióta. De lehet, hogy nincs is szükség a zsepire, mert most már a legtöbb helyen van papír a toalettben. A WC nénike teszi ki, miután előzőleg alaposan kitakarított mindent. Tehát a papíron is ott vannak a bacilusok. Bejövetelkor megfogjuk az ajtókilincset, és nem pisilés előtt, hanem utána szokás kezet mosni. Voltaképpen a szó szoros értelmében saját kezűleg juttatjuk a fertőzést a hüvelybemenet köré.

És itt jön a második szabály, mert normális körülmények között a hüvelyflóra játszva elbánik ezekkel a baktériumokkal. A fertőzés akkor jön létre, ha a baktériumflóra nem működik megfelelően (pl: antibiotikum szedés, túlzott intimhigiénia, hüvelyflóra hiánya,  stb,) vagy ha valami más oknál fogva a baktérium táptalajt talál magának a vizeletben, például cukorbetegség esetében.

A hólyaghurut gyógymódjaként azért szokták a sok ivást javasolni, mert minél hígabb a vizelet, annál kevésbé tápanyagdús a baktériumok számára. Csakhogy vigyázzunk! A szabály nem az, amit a női magazinokban gyakran olvasni, hogy igyunk meg naponta 1,5 vagy 2, vagy 3 liter vizet.

stockfresh 175672 water-in-glass sizeM

Teljesen mindegy ugyanis, hogy mennyit iszik valaki, az hogy megvan-e a szükséges mennyiség, a körülményektől függ, attól, hogy éppen mennyit párologtat a szervezet. És a körülmények nem mindig egyértelműek. Nemcsak a szaunában vagy a konditeremben párologhat el a szervezetből a folyadék. Ha például légkondicionált helységben ül valaki és sokat beszél, azzal is vizet veszít és a vizelete koncentrálttá válik.

Sokkal egyértelműbb mérőszám, ha az ivás helyett a pisilésre figyelünk. A két vesének együtt naponta 1,5 liter vizeletet kell termelnie, akkor mondhatjuk, hogy a vizelet megfelelő hígságú. Egy pisilés eredménye körülbelül 2 dl vizelet, tehát ha 7 alkalommal sikerül elmenni egy nap a mosdóba, akkor valószínűleg rendben vannak a dolgok.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek