Minden konyhában ott van, pedig nagy veszélyt jelent az egészségedre

GettyImages-1388935835 (1)

Bár sokan a műanyag vágódeszkát tartják higiénikusabbnak az ételek előkészítéséhez, valójában az egészségre káros mikroműanyagok kerülhetnek a legfinomabb fogásokba is.

Az Enviromental Science & Technology című folyóiratban megjelent cikk szerint amikor a műanyag vágódeszkához ütődik a kés éle, potenciálisan mikroműanyagok szabadulhatnak fel, amelyek aztán az ételedre kerülnek. 

Egy hitelkártyányi műanyagot eszünk meg minden héten

A Harvard Egyetem kutatói egyenesen azt állítják, hogy a műanyag vágódeszkát használók szervezetébe több millió műanyag részecske kerülhet, ami akár meddőséget, emésztési problémákat vagy daganatos megbetegedéseket is okozhat. 

Ennyi műanyag kerülhet akár egy hét leforgása alatt a szervezetedbe
Ennyi műanyag kerülhet akár egy hét leforgása alatt a szervezetedbeEkaterina Demidova / Getty Images Hungary

„A tudtunkon kívül egy hitelkártya méretű műanyagot fogyasztunk el minden héten – figyelmeztetett Mark Jones ipari vegyész és kémiai tanácsadó. Bármi, amit megtehetsz azért, hogy kevesebb műanyag jusson a szervezetedbe, fontos lépés, és a konyha az egyik legjobb kiindulópont ehhez.” 

A szakember azt javasolja, hogy a műanyag vágódeszka helyett használjunk inkább fából vagy fémből készült változatot, ráadásul ezek tartósabbak és fenntarthatóbbak is.

A tisztításával kapcsolatban azonban már megoszlanak a vélemények; vannak, akik szerint a műanyag sokkal jobban mosható, míg mások azért teszik le voksukat a faváltozat mellett, mert ezek természetesen antimikrobálisak, azaz ellenállnak a mikrobáknak. Más élelmiszer-biztonsági szakemberek szerint azonban a fa porózus felületén megakadhatnak az apró, a szemnek láthatatlan ételdarabok – bár, akik a fát részesítik előnyben, azzal érvelnek, hogy a műanyagra, főleg, ha mintás a felülete, vagy kerete is van, ez ugyanúgy igaz. 

Külön vágódeszka kell a húsnak és a zöldségnek

Hogy az étel készítése mindenképpen higiénikus legyen, és elkerüld az ételmérgezést, mindenképpen használj külön vágódeszkát a nyers húsok és a nyers zöldségek szeleteléséhez. Ez megakadályozza, hogy a nyers húsról szennyeződés kerüljön a zöldségekre és gyümölcsökre, amelyeket aztán már nem főzöl vagy sütsz, tehát nem hőkezeled, és ezáltal akár ételmérgezést is okozhatnak. 

Ha két vágódeszkát használsz, megelőzheted a fertőzéseket
Ha két vágódeszkát használsz, megelőzheted a fertőzéseketHinterhaus Productions / Getty Images Hungary

Így tisztítsd a vágódeszkát!

A fa vágódeszka megtisztításához javasolják, hogy szórj durva szemű sót a felületre, dörgöld át egy félbevágott citrommal, majd öblítsd el meleg vízzel, és töröld szárazra. Ezzel a módszerrel minimálisra csökkenheted, hogy baktérium maradjon a felületen.

A műanyag vágódeszka tisztításához is találhatunk tippeket, trükköket. Először is annyival könnyebb a dolgod, hogy ezt bátran beteheted a mosogatógépbe – ellentétben a fával, amely a forró víz és levegő hatására eltörhet vagy elhajolhat.

Arra azonban felhívják a figyelmet az élelmiszer-biztonsági szakemberek, hogy ha túl sok árkot vág bele a kés, mindenképpen cseréld újra, mert ezekben könnyebben megragadhatnak a szennyeződések, amelyek akár súlyos fertőzést is okozhatnak. 

A só és a citrom jó szolgálatot tehetnek a fa vágódeszka tisztításánál
A só és a citrom jó szolgálatot tehetnek a fa vágódeszka tisztításánálLiudmila Chernetska / Getty Images Hungary

Arról, hogy milyen ijesztő hatásai lehetnek még, ha a mikroműanyagok a szervezetünkbe kerülnek, ide kattintva olvashatsz.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek