Ha ezt megteszed, nálad is virágozni fog a világ legkényesebb növénye

GettyImages-1296145026
Vermes Nikolett

Van, aki kihívást lát benne, másnak sikerélményt okoz, és megint mások az első kudarc után lemondanak róla. Pedig a virágzásnak két feltétele van. Ez valóban ilyen egyszerű!

„Az összes többi növény gyönyörűen hozza a hajtásokat. Bezzeg az orchidea. Akármilyen tápoldattal nevelem, csak áll ott azzal a három-négy levéllel. Még a sok napsütés sem segít.” Ez a gondolat a legtöbb orchideatulajdonos fejében újra és újra elhangzik. Mégsem mondunk le a ritka növényről, hiszen ha megtörténik a csoda, akkor a különleges szirmok szépsége minden várakozást felülmúl. Jó hír, hogy ehhez a csodához elég egy egyszerű varázslat.

Idegen növénynek idegen föld kell

De miért éppen az orchidea nem virágzik? Az agrármérnökök véleménye szerint nagyon egyszerű a magyarázat. A hazai fajok termesztéséhez szinte mindenki ért. Többnyire legyenek napon, öntözzünk hetente – nyáron akár naponta –, és garantált a siker. Sokan pontosan ezzel a rutinnal gondozzuk az orchideákat, közben pedig várjuk az új hajtásokat. De egy idegen faj nem fog teremni csak azért, mert a jól ismert növények hajtanak a bevett öntözési és tárolási praktikák után. Az Amerika trópusi területein honos orchideát össze sem lehet hasonlítani a muskátlival, kardvirággal vagy a liliommal. Ebből következik, hogy más ápolási módszert igényel.

Javasolt öntözési módszer a permetezés
Javasolt öntözési módszer a permetezésGettyImages

A kulcs a laza talaj

Az orchideák közül az epifiták, vagyis a fán lakó növények nem élnek meg a hagyományos virágföldben. Fejlődésükhöz laza szerkezetű talajra van szükség. Ez lehet fenyőkéreg, tőzegmoha és kókuszrost, de speciális orchideatalajt is vásárolhatunk a szaküzletben, ami ezek keveréke. Az oldott szerkezetű föld sokkal levegősebb, magasabb a víztározó képessége, miközben általa a gyökerek a fotoszintézisben is részt vehetnek. Ez rögtön választ ad arra a kérdésre, hogy miért kell átlátszó kaspóban nevelni az orchideát. A növény alapszükséglete, hogy a test föld alatti része szabad legyen, hiszen nemcsak a levelei, hanem a gyökérzet is fény útján táplálkozik. Érdekesség, hogy Amerika egyes részein egyszerűen csak átlátszó üvegvázába teszik az orchideát, az edény aljába pedig egy fadarabot tesznek, hogy legyen valami, amibe belekapaszkodik a gyökérzet. Így biztosítanak egyszerre kellő mennyiségű levegőt és fényt a növény minden egyes részének.

Kevés víz, magas pára

Adott a laza talaj, az áttetsző kaspó, már csak a helyes öntözésről kell gondoskodni. Az orchideát locsoljuk tápszerrel kevert vízzel, alulról, hiszen így tudja felvenni legkedvezőbb módon a számára szükséges folyadékot. Tehát olyan edényt válasszunk, aminek a talpa lyukas, és helyezzünk alá egy tálat. Milyen tápoldatot vásároljunk? Az agrárszakemberek a zöld részek növekedéséhez nitrogéntúlsúlyos tápoldatot javasolnak. Ezenkívül a téli hónapokban szükség van a foszfor és kálium pótlására is, amelyek a legtöbb virágkereskedésben és szaküzletben kaphatók. A fejlődést segíti a párás levegő is, így érdemes olyan helyet választani az orchideának, ahol magasabb a páratartalom. Ilyen lehet a fürdőszoba- vagy a konyhaablak – viszont arra ügyeljünk, hogy ne érje közvetlenül az erős déli napsugárzás, mivel levelei érzékenyek. A legideálisabb a keleti fekvés. Termesztésen azokban a helyiségekben, ahol alacsony a páratartalom, a növényre permetezett vízzel is pótolhatjuk ezt a szükségletet. Amennyiben belátjuk, elfogadjuk és tiszteletben tartjuk, hogy hazánkban idegen növény az orchidea, és betartjuk a sajátos növénytartási szabályokat, a virág színekbe borul.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra