Gyanútlanul nevelgeted, pedig mérgező – a legveszélyesebb növények

GettyImages-991006668

A lakásod díszei, pedig talán jobb lenne, ha távol tartanád őket kisgyermekektől és állatoktól: ezek a szépséges, ám mérgező növények sokunk otthonában, erkélyén vagy kertjében díszeleghetnek!

Amikor cserepes növényt választasz, leggyakrabban az foglalkoztat, milyen gyakran kell öntöznöd, az árnyékot vagy épp ellenkezőleg, a fényt kedveli-e, esetleg mit tégy vele, hogy a lehető leggyakrabban hozzon virágot.

Azt ritkán kérdezzük meg vásárlás előtt, hogy az adott növény mérgező-e,

ami egy csupa felnőttből álló háztartásban logikus – de ha háziállatod vagy kisgyermeked van, nem árt arra koncentrálni, hogy a szépséges növény levelének, szirmának vagy hagymájának elfogyasztása milyen következményekkel járhat.

Szép és mérgező növény a filodendron

Szív alakú, mutatós levelek, melyek a trópusokat idézik: a nagy fényigényű, egyébként kevés törődésre számító növényeket sok háztartásban választják. Ám vigyázz: ez a szépség mérgező! Kalcium-oxalát-tartalma miatt bőrirritációt okozhat levelének érintése, lenyelve pedig ez az anyag megtapad a torokban vagy a bélrendszerben, gyulladást és fájdalmat okozva.

Szobai futóka: elterjedt, de bajt okozhat

Nincsen vele sok gondod, fényből sem igényel valami sokat, és ha szerencsés vagy, befuthat akár egy egész falat is. 

Szaponintartalmuk ugyanakkor mérgezővé teszi őket, bélbántalmakat okozhatnak, ha gyermek vagy állat elfogyasztja őket.

Hányás, hasmenés és a száj duzzanata léphet fel ebben az esetben.

A szobai futóka is mérgező növény
A szobai futóka is mérgező növényKristina Strasunske / Getty Images Hungary

Diffenbachia, a mutatós veszélyforrás

Sokak mellett a mi otthonunkat is díszítette ez a növény gyermekkoromban: nagy mázli, hogy nem kóstoltam bele, ugyanis mérgező. A kalcium-oxalát felel ebben az esetben is a galibáért, mely bőrirritáció mellett hányás, hasmenés képében is megmutatkozhat.

Ördöglevél: nem csak a neve ijesztő

Az alokázia, más néven ördöglevél halálos mérgezést is okozhat, a gyökerében szintén kalcium-oxalát rejtezik. Ha akár állat, akár kisgyermek esetében felmerül annak gyanúja, hogy fogyasztott a növényből,

haladéktalanul fordulj orvoshoz,

hogy megelőzhesd a nagyobb bajt!

Az ördöglevél vagy alokázia is igen veszélyes lehet
Az ördöglevél vagy alokázia is igen veszélyes lehetFirdausiah Mamat / Getty Images Hungary

Anyósnyelv

Nem akarunk most anyósviccekkel jönni, de az tény, hogy a szaponintartalmú anyósnyelv elfogyasztása is komoly veszélyt jelent – akár bele is halhat az, aki így tett.

Liliom, a szép gonosztevő

Kétségkívül nagyon attraktív, de főként az állatokra jelent veszélyt. Nem minden liliomfajta mérgező, de jobb biztosra menni, és olyan helyen tartani a virágot, ahol nem tudnak hozzáférni.

Valóban szép, de igencsak veszélyes is
Valóban szép, de igencsak veszélyes isSafronova Alexandra / EyeEm / Getty Images Hungary

A legveszélyesebb pedig a leander

A legveszélyesebb növények közé tartozik, felnőttek is belehalhatnak levelének elfogyasztásába. Szívritmuszavart, szédülést tapasztalhat az, aki leandert evett – a gyerekek fogékonyabbak mérgének hatására, mint a felnőttek, így tőlük különösen távol kell tartani a leandert. Jobb csak távolról csodálni.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra