Megütheted a főnyereményt, ha itt veszel lakást, de már nincs sok időd rá

GettyImages-1200210502
Olvasási idő kb. 2 perc

Most különösen megéri ingatlant venni az agglomerációban, ám hamarosan újabb drágulásra lehet számítani.

"2024-ben az agglomeráció kifejezetten jó beszállási pontot kínál az otthonkeresőknek, mivel nagy kínálatból, már olcsóbb hitellel, s még az áremelkedés újraindulásának elején vásárolhatnak" – vélekedett Kurecskó József, az OTP Ingatlanpont budapesti régióvezetője.

Aki a tavalyi évben kívánt megválni ingatlanától Budapesten és környékén, annak akár 5-20 százalékot is kellett engednie az eredetileg tervezett árból. Ennek ellenére az átlagos eladási árak növekedtek, ugyanis főleg a drágább, újszerű vagy felújított, jellemzően 2000 után épült, azonnal költözhető lakásokra volt kereslet.

Jól járhat, aki most az agglomerációban vesz ingatlant
Jól járhat, aki most az agglomerációban vesz ingatlantKajdi Szabolcs / Getty Images Hungary

A kamatok megnövekedése az agglomerációban visszavetette a keresletet. Ez a tendencia viszont már 2023 végén megállt, ami jórészt a CSOK változásainak és a gazdasági körülmények javulásának tudható be. Aki szeretne ingatlant venni az agglomerációban, annak most érdemes lépnie, mert a jelenlegi kedvező körülmények valószínűleg már nem sokáig állnak fenn.

Mivel a fizetések növekedtek, a gazdasági kilátások stabilabbak, valamint – az agglomeráció számára különösen fontos – további kamatcsökkentések is várhatóak, valószínű, hogy a nagyobb kínálat ellenére újra megfigyelhető lesz az árak emelkedése

– vélekedett a szakértő.  

Eközben Budapesten 1,9 százalékkal drágultak a lakásárak, így már csak négy olyan kerület van, ahol az új lakások átlagos négyzetméterára hat számjegyű (a januári adatok alapján).

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek