5 lakberendezési tárgy, amit nem érdemes használtan venni

GettyImages-88860170

Manapság az emberek rengeteg elektronikai cikket, ruhát és bútort vásárolnak pusztán a leárazások vonzerejének határásra. Majd miután kiderül, hogy nincs is a holmikra szükségük, továbbadnak rajtuk. Lakberendezési tárgy esetén előfordul az is, hogy az új belső kialakításban egy-két bútornak már nincs maradása. Az eladó motivációja elég különböző lehet, éppen ezért másodkézből vásárolni nem teljesen kockázatmentes.

A használt bútorok vásárlásának egyetlen nagyon markáns előnye van, mégpedig az alacsonyabb ár. Ha már jártál valaha a közösségi média használt bútorokkal kapcsolatos csoportjaiban, akkor minden bizonnyal észrevetted, hogy adódnak azért jó üzletek, van, hogy fél áron megkaphatsz kiváló minőségű darabokat. 

A másik nem elhanyagolható előny, hogy a kincsek gyakran a használt áruk piacán rejtőznek. Antikvitások, egyedi darabok, vintage fabútorok bármikor felkerülhetnek a használt bútorok eladására alkalmas honlapokra, tudjuk, hova, nevesíteni sem szükséges.

De a jó üzlet bizonyos esetekben sokkal nagyobb kockázatot tartogat. Nézzük azokat a lakberendezési tárgyakat, amiket nem érdemes használtan venni.

1. Kárpitozott bútorok

A kárpitozott bútorok, például egy kanapé vagy egy fotel vásárlásával probléma lehet a tisztítás. Levehető kárpit esetén még van remény arra, hogy egy valóban újszerű és garantáltan tiszta bútor kerüljön a lakásunkba, de egyvalamit akkor is kockáztatunk. Mégpedig a poratkák, bolhák, poloskák vagy csótányok váratlan vendégeskedését lakásunkban.

Mivel ezeket a használt bútorokat nehéz alaposan megtisztítani, sosem lehetsz benne teljesen biztos, hogy tökéletesen makulátlanok
Mivel ezeket a használt bútorokat nehéz alaposan megtisztítani, sosem lehetsz benne teljesen biztos, hogy tökéletesen makulátlanokAlex Potemkin / Getty Images Hungary

Hacsak nem családtagoktól vagy közeli barátoktól vásárolsz kárpitozott bútort, inkább kerüld el a használt verziókat, sosem lehet biztosan tudni, mi élhet a habszivacs párnázat és a kárpitanyag belsejében.

2. Ágyneműk, matracok

Egy jó minőségű ágynemű vagy matrac igazán drága is lehet, különösen, ha a memóriahab vagy a különleges, újfajta technológiák szerelmese vagy. Bár egyes típusok moshatók, mások, például a hab- vagy latexpehely párnák nem. Ennek eredményeképpen mindenféle testnedveknek adhatnak otthont ezek a lakberendezési tárgyak. Még a viszonylag új toll- vagy szintetikus töltetű párnák is tartogathatnak meglepetéseket, gomba formájában.

Másrészről a matracok sem örök életűek, és bármennyire sajnálatos, idővel már nem biztosítanak megfelelő alátámasztást, arról nem is beszélve, hogy valószínűleg felvették az első tulajdonosuk testének alakját, mindez pedig gerincproblémákhoz is vezethet. 

Sokkal higiénikusabb, ha inkább egy olcsóbb, de vadonatúj ágyneműre és matracra esik a választásod.

3. Szőnyegek

Hasonló problémák merülhetnek fel a régi szőnyegek esetében is. Akármennyire is vonzónak tűnnek, mindig fennáll a veszélye annak, hogy rovarfertőzést visznek be otthonodba. Az olyan rovarok, mint a bolhák, a hangyák és az ágyi poloskák, szeretnek a hosszú szálú szőnyegekben tanyázni, és sajnos, néhány kóbor pete még egy alapos gőztisztítás után is életben maradhat.

Egy használt szőnyegbe emellett kellemetlen szagok, valamint szennyeződések és kosz is beleivódhat, ezekkel egészen biztosan nem szeretnéd megosztani az életteredet.

A használt szőnyeg mélytisztítása vagy a fertőzés eltávolítása költséges, ezért sokkal jobban jársz, ha vadonatúj szőnyeget vásárolsz, amely tökéletesen illeszkedik a lakásodhoz.

4. Kiságy

A kiságyakra mindaz igaz, amit a párnázott bútorokról leírtunk, ráadásul a kisbabák immunrendszere érzékenyebb, így jobban kell vigyázni. A régi bútorok ki is szálkásodhatnak. Ha mégis használtan vásárolod, nézz utána a típusának, mert az elmúlt években több nagyvállalat is visszahívott gyerekágyakat sérülésveszély miatt.

5. Elektronikus készülékek

Hacsak nem ismered a tulajt, általában jobb, ha az elektromos készülékeket újonnan vásárolod megA garancia jellemzően már lejárt, a javítás pedig sokszor drágább, mint venni egy újat. Szóval tényleg csak visszautasíthatatlan ajánlatra mondj igent, olyan embernek, akiben tökéletesen megbízhatsz. A többi alkalmi vételt pedig inkább kezeld kétkedve.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra