Még mindig cipőben mész be a nappalidba? Ezért nem kellene

GettyImages-1292120866

Cikkünk elolvasása után biztosan nem kell még egyszer emlékeztetnie téged senkinek sem arra, hogy ha hazaérsz, vedd le a cipőt: van néhány egészen gusztustalan okod a dologra.

Kétféle ember van: az egyik a világ minden kincséért be nem lépne otthonába, ha utcai cipőt visel, míg a másik nem érti, mi ezzel a gond. Márpedig gond az van vele bőven: komoly egészségügyi következményei is lehetnek annak, ha a metró, majd a bolt, végül az utca után a nappali, ne adj' isten a hálószoba szőnyegén is a kinti cipőddel gyalogolsz végig.

Baktériumtenyészet a cipőtalpakon

Elsőre úgy tűnhet: aki nem enged be vendéget cipőben a lakásába, a takarításon akar spórolni. Tény, hogy kevésbé lesz láthatóan piszkos otthonodban a padló, ha nem lépsz rá cipővel, de a fő gond a láthatatlan betolakodókkal van.

Amikor hazaérsz, vedd le a cipőt!
Amikor hazaérsz, vedd le a cipőt!William Andrew / Getty Images Hungary

Az Arizonai Egyetem kutatása szerint a cipők talpán leggyakrabban előforduló baktérium az E. coli: ez a baktérium makacs emésztőszervi és húgyúti fertőzéseket képes okozni. A clostriidium difficile is gyakori vendég cipőnk talpán – hasmenés mellett vastagbélgyulladást is kialakíthat szervezetünkben. Staphylococcus, sőt, ha egy parkban sétálunk, akár különböző növényvédő szerek is cipőnk talpára tapadhatnak. Egyik sem hangzik túl jól, ugye?

Fekália is előfordulhat

A lista pedig még nem ért véget. Azoknak a cipőknek a talpán, amelyeket legalább egy hónapon át hordtak viselőik, 93 százalék a fekália megjelenésének esélye. A különböző baktériumok és szennyeződések nagyon kedvelik az olyan felületeket, mint recés, érdes cipőtalpaink: a kis résekben elrejtőzve egy egyszerű lábtörlés semmit sem jelent számukra. Ráadásul a kutatók szerint jól terjednek a lakásban, így ha egyszer bekerültek oda, hamarosan jó eséllyel azokba a helyiségekbe is eljutnak, ahova cipővel nem szoktunk belépni.

Logikus, hiszen miután a szőnyegre vagy a parkettre kerültek, széthordjuk őket anélkül, hogy tudatában lennénk, mi is történik otthonunkban. Ugye, hogy már nem is tűnik olyan vonzónak cipőben mászkálni otthon?

Tehát: vedd le a cipőt!

A fenti baktériumok mindannyiunk számára egészségügyi kockázatot jelentenek, de a kutatók azt is elmondták, kiknek kell igazán odafigyelniük a padló tisztaságára – az allergiások mellett az immunhiányos állapotúak teszik jól, ha mindig leveszik utcai cipőjüket, de a kisgyermekes családoknak is érdemes ezt kérni mindenkitől, aki otthonukba lép. Főként akkor, ha még csak kúszó-mászó csecsemőről van szó, aki jó eséllyel egész napját a földön tölti, és nagy valószínűséggel sok olyan tárgyat vesz a szájába, ami ott hever – és potenciálisan szennyezett is lehet.

A bekerült szennyeződéstől nehéz lesz megszabadulni
A bekerült szennyeződéstől nehéz lesz megszabadulniCatherine Falls Commercial / Getty Images Hungary

Ha nagyobb tisztaságot szeretnél elérni otthonodban, érdemes elgondolkodni azon, mennyi szőnyeget helyezel el ott: azokon ugyanis könnyebben megtapadnak ezek a kórokozók, mint ha csak parketten vagy járólapon lépdelnénk.

A cipőviselést persze ezekben az esetekben sem ajánljuk, de könnyebb tisztán tartani a lakást, ha nincs, vagy nincs annyi szőnyeg a földön.

Ha valamilyen okból kifolyólag mégis ragaszkodsz ahhoz, hogy kedvenc cipődet viselhesd otthon, alaposan tisztítsd meg – a kutatók azt is megvizsgálták, mi történik, ha a gyártó utasításai szerint mossuk, tisztítjuk cipőnket. Ebben az esetben a rajta korábban megtalálható kórokozók 99 százaléka eltűnik: ennek ellenére nekünk egyszerűbbnek tűnik otthonra papucsot húzni.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra