Inkább a lányok szégyenítik meg egymást

A diákok közötti agresszióban a megszégyenítés inkább a lányok módszereire jellemző. A gyerekek egymás közti agressziója mellett jelentős a tanárokkal szemben elkövetett erőszak is, derült ki egy magyar vonatkozású felmérésből.

Az AAP ausztrál hírügynökség által közölt kutatás szerint egyre jobban elharapódzik az iskolai erőszak mértéke Ausztráliában, derült ki az ELTE Társadalomtudományi Karának a hírleveléből. Az adatok szerint az ausztrál gyerekek fele már erőszakoskodott valamelyik diáktársával. A kutatás összesen 1000, hét és tíz év közötti gyereket vizsgált, akik korábban részt vettek egy erőszak ellenes tanfolyamon. Ausztrál szakértők szerint az erőszakoskodás a játszótéren kezdődött, de mára ez a jelenség a társadalom minden területére kiterjedt.

Magyarországon a tanárverés is előfordul

Az egyre gyakoribbá váló iskolai erőszakról készíttetett kutatást a magyar oktatási tárca 2009. decemberében. A kérdőíves vizsgálatot 186 középiskolában végezték 11. évfolyamos diákok és pedagógusaik körében. A magyar kutatás két dolgot emel ki, amely az ausztrál tanulmányban nem szerepelt. Egyrészt, a diákok közötti agressziós cselekedetek, mint például a kiabálás és a megszégyenítés, inkább a lányok módszereire jellemző. Másrészt, a gyerekek egymás közti agressziója mellett igen jelentős a tanárokkal szemben elkövetett verbális és fizikai erőszak is. A kutatás eredményeit azonban ellentmondások tarkítják, az erőszakra, illetve annak gyakoriságára másképpen emlékeznek a tanárok és diákok.

A megkérdezett pedagógusok két százaléka állította, hogy fizikai erőszakban részesült valamelyik diákja által, valamint minden kétszázadik pedagógus számolt be arról, hogy a szülők agresszívan viselkedtek vele. A diákok 10 százaléka állította, hogy a tanára bántalmazta, ám ezt a pedagógusok mindössze 2,6 százaléka ismerte el. Az adatok alapján megállapítható, hogy a gimnáziumokban a legalacsonyabb, a szakiskolákban pedig a legmagasabb az erőszak mértéke.

Mustra