Gazdit keresünk egy férfias termetnek

Az Illatos úti telep (a közhiedelemmel ellentétben) nem menhely. Az esélytelenebb, betegebb, idősebb állatokat kénytelenek elaltatni, ha a mindenkori létszám meghaladja a rendelkezésre álló férőhelyek számát. A mikrochip sokat segíthet, de az emberség még többet.

Van, hogy morcosak, de csak szeretetre vágynak

Gyémánt, a 2 éves ír szetter keverék ma kicsit morcos volt, de némi simi után megenyhül,t és már csóválást is kaptunk. Fruzsi már jóval nyugodtabban fogadott minket, ahogy az egy olyan kistermetű hölgyhöz illik, aki mihamarabb gazdihoz szeretne kerülni.  Az egyik staffordshire terrier kutyát egy férfi hozta be, mondván az „utcán találta”. Hatalmas buci feje, és tekintélyt parancsoló, férfias termete ellenére tapasztaltuk jámborságát. Igazi Vigyél haza!-tekintet ez. Amikor idekerült, csupa bolha volt, mára gyerek közelébe is bátran engedhető és tiszta. Jelenleg is várja gazdáját. Az Illatos úti telepen uralkodó, állandóan csaholó kutya-kórust egy idő után meg lehet szokni, de a központ munkatársai szerint, ha nincs előttük mozgó objektum, elcsendesülnek.

Nevetséges okokkal passzolnak le ebeket

„Sajnos nagyon sok a leadott kutya” – meséli Dr. Kozma Tamás főállatorvos. „A gondot elsősorban az ál-kóborkutyák jelentik, akikre ráfogják, hogy találták, pedig valójában a sajátjuk, és egész más okból akarnak megszabadulni tőlük. Az ebet leadó egyén elsősorban attól fél, hogy fizetnie kell. Ennyi embertelenség felháborító. Az előbb egy hölgy telefonált Budapest valamelyik külterületéről, hogy be szeretné hozni a kutyáját, de mivel mi csak a Budapest közigazgatási területén belül talált kutyákkal foglakozunk, így nem tudtunk vele mihez kezdeni. A hölgy erre azt mondta, akkor vegyük úgy, hogy itt bukkant az ebre... Általában banális problémák miatt adnak le ide kutyákat: ugat, nem ugat, beteg – igen, egy kutyatartás ezzel jár. Kifogások. Persze vannak igazi és érthető okok, úgymint költözés, a gyerek allergiás rá, de azt nem tudom elfogadni, hogy valaki arra panaszkodik, hogy a kutya mindig átmászik a kerítésen, ahelyett, hogy megcsinálná azt. Ezekkel persze nem tippeket szeretnék adni, de muszáj beszélni róla, mert tények.

Egy ideig várják ez eredeti gazdát

A Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi Telepe a kóbor és elhullott állatok begyűjtését végzi Budapest területén. A telepre bekerült állatok egy részét lakossági bejelentés alapján fogják be közterületről, másokat saját gazdájuk vagy megtalálójuk ad le.
Az Illatos úti telep nem menhely. A befogott állatokat - remélve, hogy eredeti gazdája rátalál - a befogástól számított 14 napon át a Telep csak az állat eredeti gazdájának adhatja ki. Ha ez idő alatt sem kerül elő, majd nem akad új örökbefogadója, az állat az időről időre fellépő helyhiány esetén elaltatható. A leadott állatokat a telep nem köteles két hétig tartani, de ez nem jelenti azt, hogy mindenáron kioltják az állat életét. A telep kénytelen elaltatni az esélytelenebb, betegebb idősebb állatokat, tekintve, hogy a mindenkori létszám gyakorta meghaladja a rendelkezésre álló férőhelyek számát.

Van, ahol a kóbor kutya az utcakép része

„Tőlünk nyugatra ehhez hasonló intézmény nincs” – folytatja Dr. Kozma Tamás.„Németországban más az állattartási morál, van kultúrája, ahogy Svájcban és Ausztriában is. Tőlünk keletre megint más a helyzet, mert kóbor kutyák vannak ugyan, de senkit sem zavarnak. Az utcakép része, és mindig van, aki eteti őket. Nálunk nem a kóbor kutyákkal van a gond, hanem a leadott kutyákkal. Ami a leghasznosabb lenne, az a kutyák bőre alá ültetett mikrochip, mellyel egy regisztrációs díj ellenében valamit adni is lehetne a kutyásoknak. A telepen lévő állataink 95%-a keverék, de találni fajtatiszta példányokat is. Sajnos nem tudunk nekik nagy mozgásteret biztosítani, így szerény négyzetmétereken kell ellenniük - ilyenkor mindig arra gondolok, hogy a kutya gazdáját kéne ide bezárni, akár csak egyetlen napra is.

Éves szinten háromezer kutya kerül be

Mint minden évben, az Illatoson idén augusztus közepén is rendeztek örökbefogadási napot, és a telep félig ki is ürült, de hamar megtelt újra. Óriási létszükséglet minél hamarabb gazdát találni nekik, hogy a következő kutyáknak is lehessen helye. Éves szinten háromezer eb fordul meg náluk, és sok külföldi is azért visz innen kutyát, hogy eldicsekedhessen, hogy a Balkánról mentette meg.

Parányi eszköz az állat bőre alá

A gazdájuk által leadott állatokat a telepre kerülés után azonnal örökbe lehet fogadni, a közterületről befogott ebeket azonban csak két hét várakozási idő után viheti el új befogadója.
Az állatokat jelképes díj ellenében lehet elvinni, amely tartalmazza az oltás és féreghajtás költségeit. Az örökbefogadó mindig vigyen magával nyakörvet, pórázt, esetleg szájkosarat, illetve kölyökkutyához vagy macskához szállítókosarat. A mikrochip az állatok egyedi azonosítására szolgáló parányi eszköz, melyet az állat bőre alá ültetnek be, és egy 15 számból álló kódot tartalmaz. Egy speciális leolvasó megmutatja a chip számát, amit a Petvetdata.hu adatbázisban lekérdezve megtudható a tulajdonos neve, címe és telefonszáma, így az eb percek alatt megvan. Az Illatos úton a Lelenc Kutyamentő Egyesület kezdeményezésére 2007 január óta mikrochippel jelölik meg az örökbefogadott kutyákat. Az egyesület a Bayer Hungária Kft.-től jelentős kedvezménnyel vásárolta meg az első 1000 chipet. A Közterület-felügyelet folytatta az akciót, így éves szinten 2500 kutyába kerülhet mikrocip. A kutya és a gazdi adatait a Petvetdata.hu országos adatbázisba regisztrálják.

Nem azért dolgozunk itt, hogy kivégezzük őket

Megkérdeztük, hogy van-e a telepen halálsor, mint a filmbéli sintértelepeken, de megnyugodva hallottuk, hogy semmi ilyesmi nincsen. A legvadabb hely a műtő melletti betegszoba, ahol a műtéten átesett ebek pihengetnek, épülnek. „Nem azért dolgozunk itt, hogy kivégezzük őket, hanem azért, hogy gazdát találjunk nekik” – mondja Dr. Kozma Tamás. „Tavaly 2500 ebnek találtunk otthont. Olykor az állatvédők betámadnak minket, hogy nem ellenőrzött helyre adjuk le, de erre egyszerűen már nincsen kapacitásunk. Nem lehet lenyomozni, hogy valóban jó helyre kerülnek-e. Ez fontos lenne, de nincs rá lehetőség. Nem válogathatunk, az első jelentkezőnek odaadjuk. Önkormányzati pénzből működünk. Persze, lehetnének itt jobb körülmények is, de ahhoz képest, amilyen ez a telep volt, most Paradicsom. A lehetőségeket pedig maximálisan kihasználjuk.”

A legesélytelenebb állatokat elaltatják

„Az Illatos úti Ebtelep, nem oka, hanem következménye annak a komoly társadalmi problémának, amit a társ állatok és elsősorban a kutyák túlszaporodása okoz hazánkban” meséli Óvári András, a Vigyél haza! alapítója. „Bár pontos statisztika nincsen, a Magyarországon élő kutyák számát kétmillióra teszik. Ezzel elsők között vagyunk Európában, ami nem megy dicsőség számba, hiszen ezzel évről évre hatványozódik a probléma.”

A Vigyél haza! alapítványt közel három éve hozták létre a kultúra, a művészet és az üzleti élet terén sikeres magánszemélyek, hogy segítsék az Illatos úti Ebrendészeti Telepen lévő kutyák életkörülményeinek javítását, örökbefogadási esélyeinek növelését. A magukat büszkén emberbarát állatbarátnak valló alapítvány munkatársai nem az emberek helyett fordul az állatok felé, hanem velük együtt szeretné megoldani a felelős állattartás problémáit, hiszen akik állatokat adnak örökbe, azoknak legalább annyira az emberekkel is foglalkozniuk kell. Hisznek a pozitív példák, példaképek motiváló erejében, ezért gyakran mutatnak be sikeres, derűs történeteket az örökbeadásról, meggyógyított kutyákról.

Árvízből mentett kutyák

Megalakulásuk óta - lelkes önkéntesek és támogatók segítségével – 300 kutyát segítettek szerető gazdához. A kiemelkedő művészek és közszereplők közreműködésével készült figyelemfelkeltő naptáraikat közel 25.000 emberhez juttatták el az elmúlt években.
A naptárakból befolyt bevételből a közelmúltban valamennyi Illatos úti külső kennelt hőszigetelt gumiszőnyeggel látták el, majd orvosi ultrahang berendezést vásároltak, lehetővé téve ezzel a vemhesség és a daganatos betegségek felismerését. 2009-ben az alapítvány megkezdte a Telepre sérülten bekerült állatok gyógyíttatását, majd rehabilitációjukat követően, a kutyusok szerető gazdához juttatását.  2010. júliusban – két másik civil szervezettel közösen - segélykoncertet szerveztek az árvízben bajba jutott állat menhelyek és kutyák javára. A sikeres koncert közel 2 milliós bevételével öt állatmenhely jelentős problémáit tudták enyhíteni. Munkájukkal, akcióinkkal folyamatosan ráirányítják a figyelmet a felelős állattartásra; ez évtől bekapcsolódtak a fiatalok állatszeretetre nevelésébe és kampányt indítanak a keverék kutyák elfogadása, népszerűsítése érdekében.

Ha fontolgatod, hogy örökbe fogadsz egy kutyát, itt tájékozódhatsz: http://www.ebtelep.hu/ 

Fotó: Katona Boglárka

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek