Igaz, hogy itt úgy néz ki, mintha csak díszítenénk az eperrel, valójában fontos hozzávaló, a az édes, sűrű kókuszos krémmel tökéletes párost alkotnak. A sütinek stabil alapot ad a gyors, a szokásosnál kissé sűrűbb, forró tejes piskóta.
Ha nem pénteki sütinek szánjuk, akkor a piskótát két lapra vágva, a krémet duplázva tökéletes tortát is készíthetünk, ekkor a két tésztalap közé az egyébként lágyabb típusú krémbe is rakjunk fél epreket, hogy biztosan megtartsa a felső emeletet.
Még nem elég az eperből? Rengeteg epres desszert és süti receptje itt és itt található, sőt, hamarosan jelentkezünk egy epres gigaválogatással is!
Hozzávalók:(20-22 cm-es formához)
a tésztához:
1,5 dl tej
5 dkg vaj
3 tojás
10 dkg cukor
7 dkg liszt
10 dkg kókuszreszelék
1 púpozott tk. sütőpor
fél kk. só
a krémhez:
25 dkg mascarpone
2 ek. porcukor
6 dkg kókuszreszelék
0,7 dl tej
- A sütőt 175 fokra előmelegítjük, a tejet és a vajat addig melegítjük, míg a vaj megolvadt, majd kis lángon felforrósítjuk, de nem forraljuk fel.
- A krémhez való 6 dekányi kókuszreszeléket a krémhez való 0,7 dl tejbe áztatjuk, félrerakjuk.
- Egy mély tálban a kézi mixer legnagyobb fokozatán felverjük tojásokat, majd fokozatosan belekeverjük a kristálycukrot, és további 5 percig verjük, amíg az egész magas és habos nem lesz.
- Hozzáadjuk a sütőporral és sóval elkevert lisztet, majd 3 részletben a 10 dkg kókuszreszeléket is beleforgatjuk óvatosan egy lapáttal. Ugyanilyen óvatosan forgatva keverjük hozzá a forró, vajas tejet, és az egészet alján sütőpapírral bélelt kapcsos formába öntjük
- Középső rácson kb. 25-30 percig – tűpróbáig – sütjük
- Ha kissé kihűlt, kivesszük a formából, lehúzzuk a sütőpapírt is a tészta aljáról, és rácson hűtjük ki – ha a közepe kissé jobban megemelkedik, ez vágjuk egyenesre.
- A mascarponét elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tejjel elkevert kókuszreszeléket, a piskóta tetején egyenletesen elosztjuk, eperrel díszítjük.