Az újévi fogadalmak közül az egyik leggyakoribb, hogy márpedig az újévben lefogyunk – de legalábbis igyekezni fogunk egészségesen étkezni. Ez pár napig még általában tartható is, de aztán egyre gyakrabban gondolunk arra, milyen jó lenne egy kis édes nassolnivaló... Erre tökéletes megoldás lehet ez a csokis zabkeksz! Sajnos azt nem mondhatjuk, hogy bátran vágja be a teljes mennyiséget, de néhány keksz a kávé mellett még nem fogja rombadönteni az életmódváltását.
A tésztájában nincs finomliszt, csak teljes kiőrlésű, de az sem nagy mennyiségben, helyette pedig durvára őrölt zabpehely és darált mandula gazdagítja. Finom omlós-ropogós, nagyszerű akár reggelire vagy az uzsonnás dobozba, de használhatjuk sajttorta alapjához is.
Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
80 g zabpehely
80 g teljes kiőrlésű liszt
70 g darált mandula (vagy helyette dió, mogyoró)
10 g holland kakaópor
1 tk. sütőpor
1 kk. őrölt fahéj
egy nagy csipet tengeri só
3 ek. nádcukor
100 g puha vaj
1 tojás
50 g étcsokoládé (70-80% kakaótartalommal)
1. A zabpelyhet aprítógépben durvára aprítjuk, az étcsokoládét pedig apró kockákra vágjuk.
2. Az összes hozzávalót kimérjük egy keverőtálba, és összegyúrjuk. Jó félórára hűtőbe tesszük.
3. A tésztából nagyobb diónyi gombócokat csípünk le, ezeket a tenyerünkkel kilapítjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
4. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütjük, hagyjuk a tepsin teljesen kihűlni.