Túrógombóc DeLuxe, és tudnivalók a nem széteséshez

A klasszikus túrógombócot is érdemes lehet néha felturbózni egy kicsit. Én most puha aszalt szilvával töltöttem meg a gombócokat, és a megszokott zsemlemorzsa helyett darált mandulában hempergettem meg, végül házi szilvalekvárral ettük.

Túrógombóc
Ötvös Zsuzsanna

Ha csak felnőtteknek készülnek a gombócok, érdemes a meglangyosított szilvalekvárt egy kevés vörösborral összekeverni, biztos, hogy senki sem fogja a tányérján hagyni a vörösboros szilvaöntettel meglocsolt gombócokat!

Tudnivalók túrógombóchoz

Saját és olvasóink tapasztalatai alapján ahhoz, hogy a gombóc sikerüljön, és lehetőleg ne essen szét főzés közben 3 tanácsot tudunk adni, arra az esetre meg, ha mégis beüt a krach plusz egyet.

1. A tojást mindig nagyon alaposan el kell keverni a masszában, akár érdemes előtte külön, csak a tojásokat elhabarni.

2. Be kell tartani a várakozási időt, hogy a gríznek/zsemlemorzsának (melyik receptben mi van) legyen ideje megszívni magát.

3. A túró. Mi is többször tapasztaltuk, és olvasóktól is kaptunk már olyan visszajelzést, hogy sajnos nem minden túróból lehet gombócot csinálni. A zsírszegényt ilyenkor lehetőleg kerüljék, és az a helyzet, hogy sajnos többféle sajátmárkással is voltak már gondjaink, ezért kivételesen azt mondjuk, ha teheti, vegyen kicsit drágább túrót.

4. Ha mégis megtörténik a baj, és szétesik a gombóc, némi főzés után halássza ki lukas szűrőkanállal a roncsokat, hagyja egy szitában edény fölött lecsepegni, aztán a tömörödött maradékot evőkanalanként süsse meg kevés vajon, keverje össze a megpirított zsemlemorzsával, porcukrozza, és egye piros gyümölcsös lekvárral. És nevezze sült túrófánknak.

Hozzávalók kb. 20 gombóchoz:

500 g túró - fajtaválasztásról lásd fönt
20 g puha vaj
2 nagyobb tojás
egy csipet só
1 rúd vanília
5 ek. búzadara
kb. 2 ek. porcukor ízlés szerint
10 szem puha aszalt szilva
kb. 150 g darált mandula
szilvalekvár

1. A túrót, a puha vajat, a tojássárgákat, a sót, a porcukrot és a vaníliarúd magjait alaposan összedolgozzuk – legegyszerűbb elektromos habverőt használni ehhez. Hozzákeverjük a búzadarát is.

2. A tojásfehérjéket habbá verjük, majd két részletben a túrós masszához forgatjuk. A masszát kb. 20 percig állni hagyjuk.

3. A túrós masszából vizes kézzel gombócokat formázunk, mindegyik közepébe fél szem aszalt szilvát teszünk. A gombócokat gyöngyöző vízben főzzük meg: amikor feljöttek a gombócok, egyszer megfordítjuk, majd rövid ideig hagyjuk főni. Mindig csak annyi gombócot tegyünk a vízbe, amennyi kényelmesen elfér.

4. A megfőtt gombócokat szűrőkanállal kiszedjük a vízből, majd a darált mandulában megforgatjuk.

5. Meglangyosított szilvalekvárral tálaljuk.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek