Fűts olcsóbban, fűts festékkel! Magyar találmány!

Magyar találmány, ami megoldhatja nyaralók vagy akár lakások kiegészítő fűtését is, ráadásul még a helyet sem foglalja.

Aki azt hitte, hogy a fűtés témakörében már nem igazán lehet újabbat mondani annál, mint hogy mi mennyire energiatakarékos és melyik a legolcsóbb, annak most itt egy innováció, amit ráadásul egy magyar csapat kísérletezett ki. Ez pedig a fűtőfesték, ami elsőre elég sok kérdést felvetett a szerkesztőségben is. Ez csak visszaveri a hőt? Be kell dugnom a festékes vödröt a konnektorba? Vagy gázt vezetek a falba? 

A Poli-Farbe Vegyipari Kft. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakembereivel közösen mutatták be a falfesték prototípusát, így végre minden kérdést meg lehetett válaszolni, és kiderült, hogy egyik feltételezésünk sem igaz, a megoldás sokkal egyszerűbb, bár elsőre nem tűnik annak. 

Hogyan működik?

A szakértő olvasóknak ennyit mondanánk róla: az új technológia lényege, hogy jól szigetelt szerkezeten a megfelelően előkészített és alkalmazott festékfűtés lényeges idő- és hőveszteség nélkül, közvetlenül melegíti a kijelölt területet: kiegészítő fűtésként használva körülbelül 6 m2-es felülettel egy 60-70 m2-es területű lakást lehet temperálni, 500-550 watt/m2 teljesítmény mellett. Ez konyhanyelvre lefordítva azt jelenti, hogy hasonlóan kell elképzelni a konstrukciót, mint az infrafűtést, itt is érdemes a plafonra helyezni az előkészítő réteget, ami egyébként nagyon vékony, és nagyon könnyen áthelyezhető máshova is, ez tudja kiegészítő fűtésként melegíteni a lakást. Termosztáttal állítható a hőmérséklet is, és az okosotthonok világában persze már az is megoldható lesz, hogy még haza se indult az ember, a telefonján keresztül már feltekerheti a fűtést, hogy meleg lakás várja otthon. Az előkészítő réteget pedig bármilyen színűre lehet festeni, és bármikor át is lehet pingálni, nem kell hozzá különösebb szakértelem vagy előkészület.

Ránézésre egy sima fal, közben pedig meleget áraszt
Ránézésre egy sima fal, közben pedig meleget árasztPolifarbe

Mennyibe kerül? 

Maga a technológia nagyjából egy év múlva kerül kereskedelmi forgalomba, az viszont már most látszik, hogy a hagyományos fűtési megoldásoknál olcsóbb lehet a kiépítése, energiatakarékos és könnyen variálható, vagyis a szoba átrendezése, sőt a költözés sem jelent gondot. A távolabbi tervek között szerepel a műszaki-gépészeti tartalom egyszerűsítése is annak érdekében, hogy a jövőben akkreditált szakemberek helyett bárki, aki saját maga vág bele építkezésbe vagy lakásfelújításba, telepíteni tudja, vagyis saját kezűleg kialakíthatja a fűtőrendszert.

Hova alkalmas?

Azt azért ne várd, hogy a berendezésnek köszönhetően a legkeményebb téli mínuszokban is izzadni fogsz a lakásban. Arra viszont tökéletes, hogy kiegészítő fűtésként funkcionáljon, vagyis olyan időben, mint most, amikor még nem kell járatni a fűtést, de azért jólesik egy kis meleg. De jó akkor is, amikor kint fagyasztó mínuszok vannak, és kicsit rásegítenénk a fűtésre, hogy kellemesebb legyen a közérzetünk. És kiválóan alkalmas például nyaralókba, ahol nagyjából csak májustól októberig van az ember, de egy-egy hideg kora tavaszi vagy késő őszi estén kellene valami olcsó, egyszerű és hatékony fűtés. 

Ez a fal például már fűthet is
Ez a fal például már fűthet isPolifarbe
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek