Így költözz stresszmentesen - és találj meg mindent az új helyen!

Költözéskor egy táskát pakolj össze úgy, mintha nem az új házad vagy lakásod lenne az úti cél, hanem mondjuk a tengerpart. Így a legfontosabb dolgok biztosan nálad lesznek. Profi tippek stresszmentes költözéshez.

A költözés kétségtelenül a legstresszesebb életesemények közé tartozik. Mindenünket dobozokba és szemeteszsákokba halmozzuk, majd szurkolunk, hogy a költöztetők, vagy a segítő barátok ne törjék ripityára a dolgainkat. Aztán a dühös kutatás a dobozok között, amikor azt sosem találjuk, amire éppen szükségünk van. Nem egyszerű időszak ez az ember életében, na.

Költözés: lehet mosolygósan is
Költözés: lehet mosolygósan isShutterstock

Az Apartment Therapy költözésguru szerzőjének viszont van egy varázslatos trükkje, ami sokkal könnyebbé teszi az első napokat: ő arra esküszik, hogy költözés előtt úgy kell pakolni, mintha vakációzni indulnánk. Nyilván nem mindent, de pizsamát, csereruhát, és a kedvenc tárgyainkat érdemes egy külön táskába rakni. Nem csak azért, hogy az új otthonunkat gyorsabban otthonnak érezzük, de azért is, hogy ne a táskák, dobozok, zsákok feltúrásával menjen az idő, amikor amúgy is hulla fáradtak vagyunk az egész napos hurcolkodástól. 

1. A legfontosabbak első este: zuhany, alvás

Ne akkor kezdj el agyalni, hogy merre lehetnek a takarók vagy éppen törölközők, amikor elmentek a költöztetők, és nincs másra erőd, mint beugrani a zuhany alá, majd eldőlni az új hálószobádban. Gondolkodj előre, és különíts el egy olyan táskába egy adag ágyneműt, egy törölközőt és egy kéztörlőt, amit könnyen megtalálsz a kupiban.

2. Készítsd össze a piperetáskádat, mintha nyaralni mennél

Fogkefe, fogkrém, sampon, szemüveg, kontaktlencse folyadék, gyógyszerek, sminkcuccok - ne hajigáld őket a "fürdőszoba" feliratú dobozba, hanem pakold szépen egy neszesszerbe. Elég lesz a neszesszert elővenned az új fürdődben, és máris kicsit otthonosabban - és kényelmesebben - fogod magad érezni. Ha ezt elmulasztod, túrhatod végig az összes dobozt, mire megtalálod a fogkrémet.

Mintha nyaralnál
Mintha nyaralnálShutterstock

3. A legfontosabb papírokat mindig tartsd magadnál

Költözés közben könnyen elkeveredhetnek a fontos dokumentumaink, ezért érdemes őket még az összepakoláskor egy dossziéba rendezni és magunknál tartani. Ha bérlőként költözöl be, jó, ha van nálad is egy példány a bérleti szerződésből ebben a dossziéban, ha tulajdonosként, akkor pedig egy birtokbaadási jegyzőkönyvet vigyél magaddal, amin az óraállásokat tudjátok rögzíteni.

4. Ékszerek és bizsuk

Egyrészt nem rossz ötlet a legértékesebb darabjainkat magunknál tartani, másrészt sokat tud dobni a költözés utáni másnap hangulatán, ha van nálunk valamilyen ékszer vagy bizsu, amivel csinosabbá tehetjük a megjelenésünket. Ha nem vagy ékszeres típus, attól még minden más fontos értékeddel (mondjuk fényképezőgép, laptop) cselekedhetsz így. 

5. Kávéfőző és bögrék

Lehet, hogy van a közelben egy kávézó, ahová leugorhatsz a reggeli koffeinlöketért, de mennyivel otthonosabb és kényelmesebb már az első reggelen a saját kávédat inni, nem? Ha nem vagy kávés, de szeretnél otthonos illatot a lakásba, csomagolj illatgyertyát, vagy tegyél egy vázába friss virágot (csak vigyázz, hogy olyan helyre kerüljön, amit nem löksz le azonnal, amint nekiállsz a kipakolásnak). 

Ha még semmi más nincs, legalább kávé legyen
Ha még semmi más nincs, legalább kávé legyenShutterstock

 6. Takarítószerek

Végül ne feledkezz meg a takarítószerekről és a hozzájuk tartozó rongyokról, papírtörlőkről sem! Nincs is annál dühítőbb, mint amikor kipakolás előtt át akarnád törölni a polcokat, és akkor jössz rá, hogy az égvilágon semmid nincs, amivel ezt megtehetnéd.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek