3+1 könyv a fa alá minden könyvmolytípusnak

Hiszünk abban, hogy egy jó könyv minden alkalomra jó ajándék lehet, ha pedig olyat választasz, ami illik is a szerettedhez, biztosan nem nyúlhatsz mellé.

A karácsony közeledtével egyre több a dolgod? Előre kell dolgoznod a munkahelyeden, ki kell találnod a karácsonyi menüt, előtted áll még a nagytakarítás, az ajándékok beszerzésével pedig sehogy sem állsz? Az utóbbiban tudunk segíteni. Egy könyv lehet értékes és személyes ajándék is, ha jól választasz. Olyan regényeket hoztunk, amik biztosan megörvendeztetnek valakit idén karácsonykor.

1. Kalandoroknak

Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv - Sós történet barátságról, kalandról és a felszín alatt nyüzsgő életről

A tengerkönyv több mint regény. Riport két férfi küzdelméről egy grönlandi cápa kifogásáért, tudományos leírás az óceán és a benne létező élővilág működéséről, illetve mitologikus történetek elbeszélése. A norvég riporter magával ragadó könyve egy különös világ vizeire vezeti az olvasót, ahol a természeti elemek mögött transzcendens erők sejlenek fel, és ahol az élet az ezekkel az elemekkel való folyamatos harcot jelenti. A könyvet olvasva nehéz eldönteni, hogy a lélekvesztőben hánykolódó hősöknek vagy az óceán lenyűgöző teremtményének, a cápának szurkolunk-e, talán éppen ezért olyan izgalmas nyomon követni a precíz felkészülést a vadászatra. Az írótól sosem állt távol ez a misztikus vidék, a Norvégia legészakibb részén fekvő Kirkenesben született, történészként, újságíróként, fotósként és íróként dolgozik, írt már a Szentföldről, a tequiláról és egy kongói gyilkosságról, de az igazi sikert a Tengerkönyv hozta meg számára.

Jelenkor, 2999 forint

Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv és Milly Johnson: Délutáni tea a Napraforgó Kávéházban
Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv és Milly Johnson: Délutáni tea a Napraforgó Kávéházban

2. Romantikus lelkeknek

Milly Johnson: Délutáni tea a Napraforgó Kávéházban

Jimmy Diamond mind a munkájában, mind a szerelemben sikeres. Takarítóvállalkozása nem is mehetne jobban, a nők pedig rajonganak érte. Tökéletesnek tűnő élete azonban megfenekleni látszik, bár az okáról mit sem sejt. Amíg ő a szeretőjével egy tengerparti szállodában pihen, felesége, Connie és irodavezetője, Della, aki az első pillanattól kezdve halálosan szerelmes a férfibe, összefognak, hogy tönkretegyék. A tervben szerepet kapnak a vállalkozásnál dolgozó takarítónők is, akik rendszeresen összegyűlnek a Napraforgó Kávéházban, hogy kibeszéljék magukból problémáikat. Nincs is könnyebb, mint elégedetlen alkalmazottakat átcsábítani egy újonnan indult takarítócéghez. A Délutáni tea a Napraforgó Kávéházban erőssége, hogy életszerű karaktereket vonultat fel, akik nem várt fordulatokba keverednek. Milly Johnson humoros története igazi menedék a karácsonyi rohanás, a romantikus limonádék kedvelőinek kötelező olvasmány.

Pioneer Books, 3999 forint

3. Útkeresőknek

Eimear McBride: Kisbohémek

Egy tizennyolc éves ír lány Londonba érkezik, hogy színésznek tanuljon a nyüzsgő fővárosban. Minden vágya beilleszkedni, és hogy végre – távol az otthonától és az őt kísértő múltjától – felnőtté tudjon válni bármi áron. Ekkor ismerkedik meg a negyvenes színésszel, aki éppen úgy keresi a helyét ebben a zűrzavaros világban, mint ő maga. Találkozásuk egyéjszakás kalandként indul, azonban egy láthatatlan erő újra és újra egymás felé taszítja őket, és kiderül, hogy a korkülönbség ellenére sokban hasonlítanak. A regény nagy kérdése, hogy vajon meg tudnak-e küzdeni a démonaikkal és önmagukkal, és képesek-e felvállalni egymást a világ előtt, hogy végül együtt folytathassák az életüket, bármerre is tart. A Kisbohémekben ezt a felkavaró szerelmi történetet a lány gondolatfolyamán ismerjük meg, amit a szenvedély, a félelem, a drogok és a szorongás is befolyásol. Gyönyörű regény ez az útkeresésről, a felnőtté válásról és önmagunk megtalálásáról.

Athenaeum, 3999 forint

Eimear McBride: Kisbohémek és Murakami Haruki: Különös könyvtár
Eimear McBride: Kisbohémek és Murakami Haruki: Különös könyvtár

+1 Meseolvasóknak

Murakami Haruki: Különös könyvtár

Murakami Harukit valószínűleg nem kell bemutatni a kortárs japán irodalom rajongóinak. Regényeinek különleges hangulata és izgalmas karakterei mindenkit magával ragadnak, aki egyszer is fogott Murakami-könyvet a kezében. Ezúttal az író egy korai munkáját veheted a kezedbe, amit az évek során többször átdolgozott és tökéletesített. Elbeszélésében egy különleges tudásvággyal rendelkező fiú esik csapdába egy titokzatos könyvtárban, ahol egy gyönyörű, néma lány és Birkaember a társa. A látomásszerű történetben helyet kap a Murakamitól megszokott, élettől elidegenedett hős, de egy tőle szokatlan, fantasztikus világban. A kötetet Chip Kidd illusztrálta, képei tökéletesen passzolnak a sejtelmes, borzongós hangulatú Különös könyvtárhoz. Ennek az irodalmi ínyencségnek Murakami kedvelőinél mindenképpen a könyvespolcon a helye.

Geopen, 3999 forint

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek