Ajándékcsomagolási ötletek az ünnepekre: csináld profin!

Az Eurostat felmérése szerint évente kb. 500 kiló szemetet termelünk, és ehhez bizony nem kevéssel járulunk hozzá a karácsonyi időszakban. Mind imádjuk a fa alatt sorakozó, szépen csomagolt ajándékokat, de ha belegondolunk, hogy ezeknek a papíroknak a nagy része hamarosan a (jó esetben szelektív) kukában végzi majd, lehet, hogy átgondoljuk a papírban való dúskálást. Alternatív ötleteket mutatunk!

Persze hogy szeretünk csomagolni, hiszen sokan úgy érezzük, ezzel adjuk meg igazán a módját az ajándékozásnak. Egy csekélyebb, nem személyre szóló ajándék is jobban mutat, ha legalább a csomagolás díszes, és még a legmenőbb ajándék élvezeti értékét is csökkenti, ha csak úgy csupaszon nyújtják át. De lehet egyáltalán nyugodt lelkiismerettel csomagolni?

Lehet hát. Ha úgy szeretnél burkolni, hogy csökkented a környezetterhelést, és esetleg még pénzt is spórolnál azzal, hogy nem méterszám veszed a drága papírokat, tippjeink neked szólnak.

Csomagolj ügyesebben!

A legkisebb erőfeszítést igénylő papírfogyasztást csökkentő mód, ha megpróbálunk ügyesen csomagolni. A téglatest formájú dobozokat viszonylag könnyű betakarni, de még ezek csomagolásával is nagyon sok papírt vesztünk, ha nem figyelünk oda. Általában az elénk kiterített papír élével párhuzamosan, vagy arra pont merőlegesen szoktuk rátenni a csomagolandó ajándékot, pedig ha ferdén helyezzük rá a csomagot a papírra, sokkal kevesebb papírból kijövünk.

Egy népes családra való ajándék becsomagolásakor ez tetemes különbség lehet! Ha nem ollóval, hanem éles késsel, precízen vágjuk el a papírt, nincs szükség a csálé éleket leplező visszahajtogatásokra: egy kis odafigyeléssel itt is spórolhatunk. A szabálytalan formájú ajándékokat szinte lehetetlen spórolósan csomagolni, legalábbis, ha a papírba való tekercselésben gondolkodunk. Ezeknek a holmiknak készítsünk inkább ajándéktasakot a csomagolópapírból, vagy keressünk számukra olyan dobozt otthon, ami már könnyebben és nagyobb papírveszteség nélkül bevonható.

Használd újra a csomagolásokat!

Karácsonykor vagy év közben biztosan te is sokszor kapsz ajándékzacskóba rejtett meglepetést. Nem ciki eltenni ezeket a zacsikat, és éppígy jó ötlet az előző évi otthoni karácsonyozásból maradt tasakokat is újra felhasználni. Jó megoldás az is, ha dobozba csomagolsz, és a dobozt évről évre újra felhasználod.

Csinos doboz
Csinos dobozShutterstock

Készen is vehetsz óriási boxot, de magad is bevonhatsz papírral cipősdobozt vagy más kartont. Ne zárd le, hogy nyitáskor éppen csak a tetejét kelljen emelni, így jó eséllyel nem megy tönkre, és a következő évben is mehet bele ajándék. Ha van mondjuk, ruhaboltban vagy parfümériában kapott pofás papírzacskód, azt is átalakíthatod, díszítheted, festheted kedved szerint: több alkalommal felhasználható és a sima tasaknál sokkal tartósabb ajándékköntöst kaphatsz így! Számtalan helyen vehetsz többször felhasználható vászonszatyrokat a teljesen natúrtól a dizájnosan díszítettig. Pakolj ezekbe, és három legyet ütsz egy csapásra: nem termelsz szemetet, környezettudatos ajándékot adsz, és még a fárasztó ragasztós/hajtogatós balhét is ugorhatod. Ha viszont magad pepecselsz vele, igazán egyedi és odafigyelésről árulkodó csomagolód és egyben ajándékod lesz. 

Haladóbbak egyébként szinte bármilyen zárható dolog újrafelhasználásával is kísérletezhetnek. Ha van aranyfestéked, a legegyszerűbb befőttesüveg vagy csak a tető lefújásával, festésével csinos burkot kaphatsz, amiben remekül mutathatnak ajándékba szánt apróságok.

Mutasd meg!

A csomagolóanyagok mennyiségét azzal is csökkentheted, hogy a díszes papírra már nem pakolsz még díszesebb szalagot és fordítva: ha van olyan szép szalagod, amiből óriási masnit lehet kötni, lehet, hogy nem is lesz szükséged papírra. A műanyag szalagokat is többször felhasználhatod, de igazán tartós megoldást a selyem- vagy szaténslejfnik jelentenek, csak legyél résen, hogy ne ollóval essenek neki a megajándékozottak. Ha ilyen csodás masnid van, teljesen mindegy, van-e alatta papír, és ha igen, akkor milyen. 

Díszes szalag helyett használhatsz egyszerűbb pékzsineget, sőt akár spárgát is, ebben az esetben viszont díszítsd valamilyen természetes anyaggal, egy-egy mézeskaláccsal, saját készítésű ajándékkísérővel a masnit, hogy natúr és egyszerű, de mégis ízléses borítást kapj. Szintén jó megoldás lehet, ha kreppből vagy papírból készített virággal/csillagokkal ékesíted fel az ajándékot, ez utóbbiakat te is újrahasználhatod, de a megajándékozottad otthonát is szebbé tehetik. 

Csomagolj másba!

Nem csak a méregdrága és egyébként nehezen szelektálható karácsonyi papírokkal csomagolhatsz ám. Ha körülnézel otthon, számtalan mintás vagy egyszínű papírt találhatsz, amiket egy kis kreativitással csomagolássá változtathatsz. Újságpapír például könnyen lehet, hogy hegyekben áll otthon. Ha nem a legszínesebb napi bulvárt járatod, és van a sajtótermékben legalább 1-2 fekete-fehér, sok szöveget tartalmazó oldal, megtaláltad az egyik legjobb ingyenes csomagolópapírt – színes szalaggal, mintázással ezt is egyedivé teheted. Ugyanígy jó szolgálatot tehetnek a kiszuperált térképek, megrongálódott könyvek lapjai, reklámlevelek és katalógusok, női magazinok színes oldalai stb. Ha csak egy kisebb darab ajándékot kell ünnepi köntösbe öltöztetned, alufóliával is eléred az ünnepi hatást, csak simítsd ki rendesen a felületre!

Nem tudom, nálatok hogy van, de nálunk ömlenek a fiókból 6-8 évvel ezelőtti gyerekrajzok. Nem nézegetjük már őket, de kidobni sincs szíve az embernek. Mi lenne, ha csomagolóanyagként kapnának még egy lehetőséget? Vagy fordítva: mi van, ha natúr csomagolópapírba burkolsz, és ezt díszítik ki a gyerekek akár rajzzal, akár pl. krumplinyomdázással? És akkor a textilekről még nem is beszéltünk. A japánok furosiki néven külön művészeti ágat fejlesztettek a csodás selymekbe (vagy újabban többféle anyagokba) való csomagolásra.

Ezt te is kipróbálhatod, akár ajándékba adhatod a kendőt is, akár a sajátjaidat használod fel az otthoni karácsonyozáshoz. Feltűnt, hogy mostanában milyen menő konyharuhákat lehet kapni? Konyhai termékeket például poén ilyenbe csomagolni, és még hasznát is veheti a megajándékozottad. 

Mérlegelj!

Ha elsőre nehéznek is tűnik az átállás, érdemes tenned egy próbát. A bolti csomagolópapírok rengetegbe kerülnek, legtöbbször tényleg csak egyszer szoktuk felhasználni őket, és a szemétkarrierjük sem valami fényes. Sokszor vannak olyan összetevőik (fémes vagy műanyagos bevonat, csillámok), amik gyakorlatilag lehetetlenné teszik az újrahasznosítást, és sok olyan van, amit intenzív színezésük vagy alacsony rosttartalmuk miatt nem lehet feldolgozni.

Ne légy azért szigorú magaddal, mert nem könnyű változtatni, és nem is megy egyszerre. Ha idén már egy kicsivel kevesebb felesleges szemetet termelsz (például azzal, hogy akár csak a barátaidnak máshogyan csomagolsz, mint tavaly karácsonykor), már nagyot léptél!

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek