6 tanács lakberendezéshez minigarzonba költözőknek

Kis túlzással akkora lakásba költöztem, mint amekkora korábban a nappalim volt. Mutatom a leghasznosabb tapasztalataimat a dologgal kapcsolatban, hátha éppen te is a minigarzonod berendezésével küzdesz.

Úgy alakult az életem, hogy egy kb. száz négyzetméteres lakásból egy harminc négyzetméteres albérletbe költöztem. Mivel a régi bútoraim nem fértek volna el az új helyen, teljesen nulláról kellett belevágnom a bútorvásárlásba és lakberendezésbe. Még csak néhány hete lakom az új lakásban, így még nagyon messze van késztől, de már most tapasztaltam olyan dolgokat, amik neked is hasznosak lehetnek, ha ugyanabban a cipőben jársz mint én. Mesélek mik ezek.

1. Tekints rá kihívásként!

Miután megnéztem az első kiadó lakást, konkrétan sírva fakadtam – harminc négyzetméter tényleg nagyon kevésnek tűnt. (Igen, mázlista vagyok, eddig mindig tágas helyeken laktam.) Aztán idővel megláttam az apró lakások előnyeit – pl. pikkpakk ki lehet őket takarítani, könnyebb egyedül belakni, otthonossá varázsolni őket – és a kihívást is a dologban.

Ha te is inkább izgalmas logikai feladatként fogod fel a mini lakásod berendezését, az máris egy jobb start mintha a négyzetméterek hiányán keseregnél.

2. Mérj, mérj, mérj!

Ha te is ilyen nagy gardróbot szeretnél, nem árt ha leméred a belmagasságot is
Ha te is ilyen nagy gardróbot szeretnél, nem árt ha leméred a belmagasságot ismimi / Dívány

Ha olyan kevés helyed van mint nekem, iszonyú fontos, hogy először pontosan felmérd a rendelkezésre álló területet, és csak aztán kezdj konkrét bútorokról álmodozni. Mert hiába szeretsz bele egy kényelmes franciaágyba, vagy egy szép nagy könyvespolcba, nem valószínű, hogy minden be fog férni.

És tényleg mérj ki mindent, mert a szemmérték sokszor csalóka lehet – nekem végül sokkal több dolog elfért, mint amit első ránézésre kinéztem a lakásból. Étkezőasztalból például kétszer akkorát is választhattam volna mint amit vettem, de már mindegy.

Ami még nagyon fontos: a belmagassággal is légy tisztában – pl. az IKEA gardróbjainak beépítéséhez 237 centiméter a minimális belmagasság, de sokkal könnyebb összeszerelni és felállítani őket, ha 244 centinél magasabbak a falak.

3. A kevesebb több!

Költözés előtt egy csomó bútort összeírtam magamnak amire szükségem lehet: a listámon a karosszéktől az éjjeliszekrényig minden hülyeség szerepelt. Aztán átvettem a lakás kulcsait, megláttam milyen pirinyó az egész, és nagyon gyorsan lebeszéltem magam minden berendezési tárgyról, ami nem létszükséglet. (Jó, tekintve hogy nincs túl sok pénzem, ez nem volt olyan nehéz.) Maradtak végül a legfontosabbak: konyhabútor, ruhásszekrény, ágy, asztal, szék, polc, tükör.

Ha már minden IKEA, legalább a falon a képek legyenek máshonnan
Ha már minden IKEA, legalább a falon a képek legyenek máshonnanmimi / Dívány

Tény, hogy még nagyon nem érzem befejezettnek a lakást, de a kezdéshez bőven elég volt ennyi. Egyrészt nem döntött anyagi csődbe a beszerzésük, másrészt nem zsúfoltam tele a lakást olyan dolgokkal, amiket a helyszűke miatt azonnal megbántam volna. Így pár hét után már látom, hogy egy hatalmas karosszék csak a teret vette volna el, de egy kisebb babzsákpuff vagy ülőpárna például jól jönne.

Szóval a lényeg a türelem – költözés előtt, az alaprajzot nézegetve egyszerűen nem tudod még mire lesz szükséged beköltözés után. Szerezd be a legszükségesebbet, utána pedig az igényeidnek megfelelően, fokozatosan lakd be a lakást. Ami még fontos: ne akard telepakolni bútorokkal az egészet, abszolút nem baj, ha maradnak üres terek. Egyrészt, hogy ne érezd magad egy zsúfolt lyukban, másrészt olyan praktikus okokból amit az ember hajlamos a nagy álmodozós tervezgetős fázisában elfelejteni: pl. hogy kell majd valahol teregetni is.

4. Válassz világos bútorokat!

Lehet, hogy dögösnek találod a sötét bútorokat, de ha épp egy minigarzonba költözöl, szerintem felejtsd el őket – csak még jobban összenyomnák a teret. Én fehérre festett fa bútorokat vettem – ilyen verzióban még egy két és fél méteres gardróbszekrény sem olyan szörnyen nyomasztó. Persze egy-két jellegzetes formájú vagy színű bútort azért érdemes betervezni – bár eleinte ágykeretből is a fehér fára szavaztam, végül egy fekete vas vázas lett a befutó és nem bánom, legalább karakteres lett tőle a szoba.

5. Praktikum és multifunkció mindenek felett!

Hiába szerettem volna egy kényelmes, nagy franciaágyat, meg szép íróasztalt, meg rengeteg pakolóteret a konyhába, be kellett látnom, hogy ezeket az álmaimat nem ebben a lakásban fogom megvalósítani. Lett helyette szimpla kanapéból franciaággyá alakítható fekhelyem, ami amellett, hogy fele akkora helyet foglal mint egy franciaágy, még egy csomó doboz és bőrönd is befér alá.

Nagy, fiókos konyhaszekrényem sem lett a helyhiány miatt, ellenben felrakattam egy sínt a felső szekrény alá, amire rengeteg dolgot fel tudok akasztani, így már nem is fáj a fiókok hiánya. Beláttam azt is, hogy nem kell íróasztal, az étkezőasztal jó lesz munkához is.

Fiókom nem lett, akasztóim viszont igen
Fiókom nem lett, akasztóim viszont igenmimi / Dívány

Amit mondani akarok ezekkel: ha kevés a tered, mindig próbáld azt a bútort vagy megoldást választani amit a legtöbb dologra tudsz használni és a legkisebb teret foglalja. Lehet, hogy nem ezek lesznek életed legkényelmesebb cuccai, de legalább nem érzed azt, hogy egy zsúfolt, élhetetlen lyukban tengeted a napjaidat.

6. Öltöztesd fel a lakást!

Én ebbe még csak épp, hogy belekezdtem, de már most érzem, hogy ettől lesz egyszer a lakásomból otthon. Néhány jól elhelyezett kisebb lámpa, egy-két térnövelő tükör, néhány kép és egy szép, megfelelő méretű szőnyeg – az ideális nagyság kiválasztásához pl. itt találsz egy tök jó sorvezetőt –, és máris egészen más hangulata van a lakásnak.

Egy puha szőnyeg a kedvenc színedben máris sokat segít hogy otthonosabb legyen a végeredmény
Egy puha szőnyeg a kedvenc színedben máris sokat segít hogy otthonosabb legyen a végeredménymimi / Dívány

Ha egyedi bútorokra nincs is pénzed, csak a legolcsóbb IKEA cuccokra (ismerem az érzést), legalább a dekorációban gondolkodj a svédek univerzumán túl. Néhány kézműves mütyűr, vagy akár más lakberendezési boltból beszerzett dísztárgy, vagy akár egy nyaraláson lőtt saját fotó bekeretezve is sokat hozzá tud adni a lakásod egyediségéhez.

Hajrá!

Oszd meg másokkal is!
Mustra