"Nálunk ragadt a Mikulás évavermutozni"

Erős szerkesztőségi kontent következik arról, ki hogyan tudta meg, hogy nem egy nagyszakállú vénember hozza az ajándékokat. De akkor mégis ki hozza? És hogyan?

Mikulás vagyis Szent Miklós ünnepe előtt enyhén nosztalgikus körkérdést indítottunk a szerkesztőségben, hogy kinek milyen emléke van arról, amikor rájött vagy megtudta, hogy nem egy nagyszakállú vénember rejti el az ajándékokat az ablakban virító csinos kis piros zsákokba. Dehát akkor mégis ki az? Házi gyűjtésünkből az derül ki, hogy a gyerekek nagyjából öt éves koruk körül kezdenek keresztkérdéseket feltenni a Mikulás/Jézuska/húsvéti nyúl ajándékozási logisztikájáról. 

"Én körülbelül öt éves lehettem, amikor levágtam, hogy valójában a bácsinak kinéző szomszédnéni jött át hozzánk Mikulásnak öltözve. Fura is volt, hogy olyan közvetlen volt a szüleimmel és ott ragadt Éva vermutozni" - emlékszik vissza Alma, aki ettől fogva még pár évig minden Mikulásra azt hitte, hogy a szomszéd az. 

GettyImages-508561171
GraphicaArtis / Getty Images Hungary

Balázsnál egy hosszabb folyamatba ágyazódott a kérdés. "Kezdetben volt a Mikulás-Jézuska-húsvéti nyúl triumvirátus, közülük elsőként a Mikulás bukott le, a szüleim elmagyarázták, hogy volt egy bácsi, aki ilyen jótékonysági jelleggel osztogatott pár édességet a szegényebb gyerekeknek, és akkor most arra emlékezünk, hogy mekkora jófej volt".

Balázséknál nem sokkal később a Jézuska-hagyomány is tisztázásra került, a nyúl viszont még legalább egy-másfél évig tartotta magát. Csak hát miután a Miku és a Jézuska is kidőlt a sorból, Balázs minden csodát a húsvéti nyúltól kezdett várni.

"Nyilván egy idő után a nyúl sem bírta már ezt a pszichikai többletterhet. Írtam neki leveleket, hogy a Mikulás meg a Jézuska nem létezik, úgyhogy már csak így ő maradt, akitől lehet kérni háromkívánság-dobozt. Csak így nem volt meg, hogy ugyanolyan cikiben van ő is" - emlékezett vissza Balázs. 

Almához hasonlóan Margó is 5 évesen tette fel a szüleinek a kérdést, hogy logisztikailag hogy néz ki a Mikulás tevékenysége.

Mármint egy éjszaka alatt hogy tud minden gyereknek ajándékot vinni? Mert ez lehetetlenség. Ekkor magyarázták el az időzónákat a szülők, de még így is azt gondoltam, hogy akkor is sok meló ez, hát az országban is rahedli gyerek van (az óvoda is tele van velük!!!) egy embernél ez lehetetlen, hogy körbejárja. Főleg, ha valahol ott ragad évavermutozni, ugye... Meg még Szingapúrba is el kell repülnie a rénszarvasszánnal és az milyen messze van már.

Margót a szülei először a Mikulás segítőiről szóló történettel akarták eltéríteni, de ő újabb kérdést szegezett nekik: "ennyi ember vagy lény vagy bármi miből él amúgy? Egész évben ennyi lenne a melójuk? 3 éjszaka? Hülyeség". 

Így ő szépen elraktározta, hogy ez teljes lehetetlenség és tuti a szülők meg a nagyiék hozzák a csokit. "Olyan 10 körül lehettem, mikor anyám előjött azzal, hogy ugye nem hiszem már el ezt a Mikulás meg Jézuska dolgot és eléggé meglepődött, mikor mondtam, hogy mióta eszemet tudom, nem hiszem el, de eddig úgy tettem, mert  abban voltam, hogy ők elhiszik. És hogy azért remélem, ezek után is lesz ajesz".

GettyImages-3137696
Express / Getty Images Hungary

Andi csak annyira emlékszik, hogy gondolta, kivárja ébren, amíg jön a Miku, és megnézi magának, de persze nem sikerült. "Gondolom nem lehetett olyan óriási trauma, hogy mégsem létezik, ha nem emlékszem rá, amikor kiderült. Vagy akkora trauma volt, hogy a tudatalattimba kellett száműzni" - idézte fel.

Ági meg azért volt teljesen biztos benne, hogy van Mikulás, mert a nagymamája egyszer látta az ablakból. "Sajnos mire én odaértem, már befordult a sarkon, és pont lemaradtam róla. A munkahelyi és lakótelepi mikulásoktól viszont féltem, de őket nem is gondoltam igazinak". Ági 7,5 éves lányának most mondogatják az osztálytársai, hogy nincs is Mikulás, csak bácsik öltöznek be, az ajándékokat meg a szülők veszik; de ő úgy van vele, hogy vagy tévednek az osztálytársak, vagy hozzájuk nem megy a Mikulás, de hozzánk igen.

Annál is inkább biztos ebben, mert tavaly is hallotta, ahogy pakolja az ajándékokat, csak nem mert kijönni a gyerekszobából. Szóval már fel is adtuk a levelet postán, hogy mit szeretne kapni, mondhat bárki bármit, hozzánk a Mikulás fog jönni.

Renáéknál is valahogy így van ez, az ő gyerekei ugyanis annyi "ócska" kinézetű Mikulással találkoztak az oviban, a boltban meg az utcán, hogy Rena fogta és elvitte őket az igazi Mikuláshoz - Mikulásfalvára, Nagykarácsonyba.

Na, ott meg kifigyelte a gyerekem, hogy a krampuszok cigiznek a ház oldalában....innen építettem újra a kultuszt: igaz sok az imitátor de az igazi Mikulás éjszaka jön és igazából még senki sem látta...

Oszd meg másokkal is!
Mustra