3 remek, ismeretlen horvát úticél gyerekekkel

Horvátország kézenfekvő választás, ha gyerekekkel tervezünk tengerparti nyaralást, és nem akarjuk egy második nyaralás árát repülőjegyre költeni. Adunk három, általunk már kipróbált tippet, ahová családdal is érdemes nekiindulni.

Nyaralást sokféleképpen lehet szervezni, most azokhoz szólunk elsősorban, akik szeretnek és/vagy mernek egy kicsit önállóbbak lenni, és nem ragaszkodnak a befizetett utazási irodás vakációhoz. A saját szervezés kicsit több munka, viszont szólnak mellette érvek:

 • olcsóbb
 • rugalmasabb
 • sokkal személyreszabhatóbb
 • egyedi, nem kell tömegben mozogni, turnusokhoz és másokhoz alkalmazkodni
 • ezért aztán sokkal több élményt gyüjthetünk

A gyerekes nyaralás, ahol a felnőtt sem őrül meg

Mi mindig így megyünk nyaralni, ráadásul nem is egyedül, hanem egy baráti családdal, és semmi pénzért nem cserélnénk el ezeket a vakációkat. Mindig igyekszünk kicsit távolabb maradni a totál turistás gócoktól, és egyensúlyt találni a strand és nem strand programok között. Persze, ha valakinek az az ideális vakáció, hogy minden nap reggeltől estig a tengerparton fekszik, az is jó, mi ennél kicsit mászkálósabbak vagyunk.

A gyerekeknek persze semmi nem übereli a tengerpartot, de az ellen nekik sincs (sok) kifogásuk, hogy a napokat megosszuk, és délelőtt mondjuk sétáljunk egyet egy helyes kisvárosban, délután meg eltöltsünk pár órát a strandon, vagy fordítva.

A saját magunknak keresett szállás akkor is jó, ha nagyobb társasággal megyünk, és szeretünk mondjuk a helyi halpiacon bevásárolni, aztán egy-egy este egy jót grillezni a friss halakból, rákokból. Nekünk eddig minden szálláshelyen volt ehhez felszerelés, és nem csak a büdzsének tesz jót, ha nem kell mindig étteremben enni, hanem programnak is szuper, ráadásul biztosan jobbat fogunk enni, mint amit egy három/négycsillagos félpanzión kapnánk.

4 aranyszabály önálló szálláskereséshez:

 • A szállás a fotókon (legalább egy kicsit) jobb, mint a valóságban. Mindenki igyekszik jó képeket felrakni, senki nem fogja lefotózni a ház mellett dübörgő főutat, vagy a penészes falat. Nézz google térképet, és olvass review-kat, minél több van, annál jobb!
 • Nézd meg, hogy az airbnb-n vagy bookingon található házat hirdeti-e a tulaj máshol, ahol találsz hozzá közvetlen kontaktot. Jelentős árkedvezményt érhetsz el, ha nem kell kifizetni a közvetítők jutalékát.
 • Airbnb-n kérj személyre szabott ajánlatot: a rendszernek van egy olyan opciója, hogy kérhetsz jobb árat a tulajtól, mint a listaár. Ha hosszabb időre mennétek (tehát pl. két hét, nem egy), szezonon kívül, ha hamarosan itt az időpont, és még nincs kiadva, stb mind olyan tényező, ami neked kedvez, és lehet, hogy kapsz egy csinos engedményt
 • Keress helyben! Ez elég meredeken hangzik, de mi nagyon sokszor csináltuk (gyerekekkel, nyolcan), hogy csak az első éjszakára foglaltunk valamit, aztán helyben körbejárva kerestünk szállást. Néha egy óra alatt megvan, néha elmegy vele egy fél nap, de egyrészt ennél semmi nem lesz olcsóbb, hiszen aznap estétől rajtad kívül már úgysem veszi ki senki, ráadásul pontosan látod, hol van, csendes-e, tiszta-e. Főszezonban és nagyon népszerű helyen ne így csináld!

Most három olyan úticélt ajánlok, amit már próbáltunk gyerekkel, és szerintünk megéri.

1. A szuperstrandos: Korcula sziget, Lumbarda

Biztos vagyok, hogy sokan most felhördültek (vagy először ránéztek a térképre, és csak azután hördültek fel), ugyanis Korcula jó messze van. Ezt jobb az elején tisztázni, ez tényleg nem a beülünk a kocsiba, és három óra után már csobbanunk buli. De nagyon megéri elmenni odáig, szerintem ezekért:

 • magyar turisták számára viszonylag ismeretlen
 • itt van a legjobb horvát homokos tengerpart, amit valaha láttunk, gyerekekkel álom
 • szuperhangulatos a környék, sok, de nem agyonhájpolt látnivalóval, amik napi kirándulásokhoz is szuperek, ha meguntuk a strandot

Korcula szigetén Lumbarda kisvárosban egy nagyobb házat béreltünk sokan, rengeteget grilleztünk, sokat strandoltunk, és sokat sétáltunk a nem túl távoli hangulatos kisebb-nagyobb középkori városkákban. Akár még Dubrovnik is bejátszható napi célpont, de ott mindig nagyon sokan vannak.

Lumbarda Vela Przina strandja egy szuperklassz, elég hosszú homokos strand, igazi gyerekparadicsom, viszont főszezonban zsúfolt lehet, mi júniusban voltunk, akkor isteni volt, alig volt ember, és szeptember első egy-két hete is ideális lehet, ez persze főképp azoknak jön szóba, akiknek még (vagy már) nem iskolás a gyereke.

Napi kirándulásként lehet jókat korzózni magában Korcula városában, át lehet ruccanni a szárazföldre Orebicbe, vagy akár becélozni a Mljet vagy a Lestovo nemzeti parkot, mindkettő sziget, és gyönyörű, Mljet a felkapottabb.

Szállásokat lehet keresni airbnb-n vagy booking-on.

2. Olcsó és közeli: szuper kemping Stara Baskán, Krk szigetén

Aki kicsit is szeret menőzni a nyaralásokkal, Krk szigetére csak a száját húzza, mert "mindenki oda megy" meg "tele van magyarokkal". Ez persze lehet igaz, viszont a közelség mégis óriási előny, Stara Baskára ugyanis simán le lehet ugrani akár egy hosszú hétvégére is, és van egy szuper, nem túl drága kemping, aminek elég klassz saját strandja van, kerek kavicsos, nem szúrós.

2016-3-4 stara baska(1)

Bennfentes tipp, hogy a saját strand bal oldalán (ha a tengert nézzük) a sziklákon átkelve van egy második strand, a nudista. Ez elsőre elég sokkolóan hangzik, de tapasztalataink szerint ez mindig szinte teljesen üres, míg a másikon a törülközőnek sincs hely, szóval érdemes venni egy nagy levegőt és lelazulni, úgyis főleg bevállalós kisgyerekesekkel vagy német nudistákkal fogunk ott találkozni, egyiket sem a mi testünk fogja érdekelni.

A környéken egyébként még egy csomó hangulatos öböl és partszakasz van, de közös bennük, hogy autóval nem lehet egész közel menni, meg kell állni fönt az út mellett, és gyalog lemenni, ha valakit ez elriaszt, az ne induljon neki. 

Stara Baskán túl sok mindent nem lehet csinálni a bícselésen kívül, viszont be lehet menni a közeli Baska vagy kicsit távolabbi Krk városába sétálgatni, de egy korzózásra Punat is jó lehet.  

Baska és Stara Baska azoknak is lehet érdekes, akik nem akarnak kempingezni, de picit távolabb maradnának a legturistásabb részekről, airbnb-n és booking.com-on is lehet találni jó szállásokat jó áron.

3. Menj Dubrovnik mellé, és kösd össze Montenegróval

Életünk egyik legjobb nyaralása volt, amit megosztottunk Montenegro (a kotori öböl) és egy Dubrovnik melletti kisváros között, mindkettőben szuper szállást találtunk, a zatonit - ez a horvát - ide is linkelem, mert annyira klassz volt, egy kis öbölben, csendes helyen, konkrétan a víz mellett. Egyszerű, de tiszta ház volt, isteni grillezős terasszal, mindenféle vizisport eszközzel, kedves háziakkal. 

Dubrovnik MELLÉ menni - és nem konkrétan oda - azért is megéri, mert a város őrjítően zsúfolt, főszezonban különösen, viszont azért érdemes megnézni, és a környéken is sok a klassz kirándulási lehetőség, látnivaló, tehát van mit csinálni. 

Fontos arra készülni, hogy a környék elég drága, az éttermek főleg, és ritkán nagyon jók, így a grillezési lehetőség nagyon jól jött, halpiac és komoly halkereskedés is van a közelben.

Ha van az embernek két hete, nagyon is érdemes összekötni a horvát nyaralást egy montenegrói kitérővel, a Kotori öbölben - nem pont Kotor városában - szuper szállásokat lehet találni, elképesztő hangulatos kisvárosokban, isteni a kaja, és jóval olcsóbb, mint Horvátország.

A nyaralás horvát részének talán legemlékezetesebb napi kirándulása a Mjet nemzeti park volt, csodálatosan gyönyörű, és nagyon vicces, ahogy a szigeten lévő tó közepén van egy sziget, ahová a kolostor épült, érdemes megnézni! Obligát látnivaló még természetesen Dubrovnik városa, szóba jöhetnek az Elafiti szigetek, és a kb 15 percnyi hajóútra található Lokrum sziget, ahol egy klassz botanikus kert is van.

Oszd meg másokkal is!
Mustra