Sokan Angliában csak London környékén néznek szét, pedig Anglia igazi szépségéhez egy kicsit utazni kell. Szerencsére már több nagyobb városba is megy fapados járat, úgyhogy sokkal könnyebben eljuthat a helyekre, amelyeket most összegyűjtöttünk. Persze a kép még így sem lesz teljes, de íme néhány tipp, amit csak ajánlani tudunk. 

Brighton és környéke

Londontól nem messze találja Brightont, ami igazi kulturális központ, illetve a londoniak egyik kedvenc kirándulóhelye. Olyannyira, hogy az uralkodócsalád is ide szeretett kirándulni, sőt tivornyázni, erről pedig a Royal Pavilionban tudhat meg többet. A tengerparton ne hagyja ki a Brighton Piert, ahol hadakozhat egyet a sirályokkal, ha valamilyen étel van a kezében, vagy éppen kipróbálhatja a játékgépeket és a csilli-villi minividámparkot. Ne hagyja ki a Seven Sisters környékét sem, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tengerre, és Brightonból könnyen megközelíthető. Amit pedig semmiképpen se hagyjon ki, az a ChoccyWoccyDoodah cukrászda, ami Brightonból indult el a világot meghódító süteményeivel, amik már rég nem sima torták, nem is formatorták, hanem műremekek. 

Notthigham és környéke

East Middlands reptérről érhető el a legkönnyebben Nottingham, de Birminghamből is viszonylag gyorsan el lehet jutni. A város nevéről a legtöbbeknek azonnal  Robin Hood és a sherwoodi erdő jut eszébe. Nos, a városban Robin Hood szobra és a vár mellett érdemes ellátogatni Anglia legöregebb kocsmájába, a Ye, old trip to Jerusalem nevű helyre, ami 1189 óta várja azokat, akik söröznének együtt. Egy ilyen régi hely szellemiségéhez persze hozzá tartoznak a rejtélyek is, úgyhogy keresse meg a kocsmában a hajómakettet és vigyázzon, hiszen aki hozzáér, az halál fia. Ha természet közelségére vágyik, akkor látogasson ki a sherwoodi erdőbe, ami attól különleges hangulatú, hogy klasszikus értelembe vett erdőgazdálkodás nem folyik, vagyis elég vadregényes a táj és nagyobb szél esetén be sem engednek senkit az erdőbe. Ha jobban kiépített természetközelségre vágyik, akkor pedig menjen el a Peak Districtbe, ami egyszerre nemzeti park és egy hatalmas víztározó, ami csak elsőre hangzik hülyén, a galériában meg is nézheti, hogy milyen egy víztározó hangulata Angliában. Határozottan van neki.

Liverpool 

Elsőre nem állítanánk, hogy Liverpool egy nagyon szép település, de azért az ipari hangulatnak is megvan a maga szépsége. Na meg Liverpool kulturális életének. Megnézheti a Beatles múzeumot, innen indult ugyanis a világhíres zenekar, a repülőtér is John Lennonról kapta a nevét. Liverpoolban nincs gond, ha éppen rossz időt fog ki, ugyanis még ezen felül is dúskál múzeumokban, amiket érdemes megnézni. Ott van a Tate Liverpool, ami a modern észak-angliai  művészeti gyűjteménnyel rendelkezik, vagy a World Museum. Ne hagyja ki a XX. század elején épült  katedrálisokat sem, ugyanis az Anglikán Katedrális máig a világ legmagasabb orgonájával  és leghangosabb harangjaival felszerelt székesegyháza, amelynek hajója is világbajnok, ez ugyanis a világon a leghosszabb. A Metropolitan Katedrális pedig a világ legnagyobb festett üvegablakáról nevezetes. 

Cornwall

Kicsit nehezebben közelíthető meg Cornwall és környéke, viszont ha  egyszer eljut oda, szerelmes lesz a tájba. Anglia délnyugati része a megtestesült nyugalom, ahol új értelmet nyer az a kifejezés, hogy festői táj. Felejtse el a pezsgő életet, a bulikat és az ipari vidéket, Corwall környékén csak az igazi, hamisíthatatlan vidéki életérzést tapasztalhatja meg. Ne hagyja ki Land's Endet, Anglia legnyugatibb pontját, Penzance-ba is látogasson el, és nézze meg a Minack színházat a tenger partján, vagy a St. Michael hegyet Marazionban, ahova akár száraz lábbal is is átmehet, ha éppen apály van, viszont csak hajóval közelíthető meg, ha beáll a dagály.  

North York Moors Nemzeti Park

Anglia közép-keleti része is tartogat szép helyeket, nem csak ipari városokat. Ilyen például a North York Moors Nemzeti Park és környéke. A Flamborough head fehér sziklás partja és világítótornya környékén nagyon klassz kirándulásokat lehet tervezni, de a hobbi ornitológusok is élvezni fogják, ugyanis a sziklák kis mélyedéseiben sokféle madár fészkel. Innen egy rövid úttal érheti el Whitbyt, egy part melletti települést. Nézze meg a Whitby Apátság maradványait, itt élt Anglia első költőjeként számon tartott Caedmon. Állítólag 657-től áll itt az épület, ahol nyaranta hatalmas gótzenei fesztivált szoktak tartani. A környéken látogasson el Robin Hoods Bay-be, egy zegzugos ki faluba a tenger partján: a név nem véletlen, a falu egykoron az egyik legjelentősebb csempészfalu volt, állítólag a házakat összekötő föld alatti alagútrendszer még ma is megvan.

Mustra