Barkácsáruházban is készülhet a karácsonyra

Talán a válságnak, talán a nyugati trendeknek köszönhető, hogy itthon is egyre erősödik a DIY mozgalom, és ezzel együtt egyre többen döntenek úgy, hogy nem vitatkoznak a folyton késő hidegburkolóval, a túl sokat kérő laminált fektető emberrel, hanem megpróbálják házilag kivitelezni a dolgokat. Ezeket a fogásokat el lehet tanulni könyvekből, a YouTube is tökéletes tárháza a praktikáknak, ám az sem baj, ha van olyan, aki élőben megmutatja, mit és hogyan kell valójában csinálni, és mi a teendő, ha a dolgok nem úgy alakulnak, mint azt terveztük. 

Ezért is néztük meg a Bauhaus Women's Night elnevezésű, teljesen ingyenes programját, aminek első állomása a maglódi üzletben volt. Nagyjából 100-110 nő gyűlt össze, hogy megtanuljon gipszkartozoni, laminált padlót letenni, festeni és glettelni, na meg csempézni vagy ajándékot készíteni a Dremel multifunkciós szerszámmal. 

Az eligazítás után mindenki megkereste azt a csoportot, ahová jelentkezett, és nekiláthatott a jegyzetelésnek. Én a Dremelt próbáltam ki, egyrészt mert annyit reklámozzák a DIY bloggerek, hogy kíváncsi lettem rá, másrészt ha egy barkácsgéppel akár teknőst is lehet műteni, akkor az tényleg kihagyhatatlannak tűnik. Meg persze azért is, mert az ígéret szerint karácsonyi ajándékokat lehetett készíteni vele anélkül, hogy meg kéne venni a gépet, és még segítenek is a szakértők. Kell ennél több a boldogsághoz? Nem, de mi azért még rátettünk egy lapáttal a boldogságkeresésre: én később átszivárogtam a laminált padló fektetési részlegbe, hogy kiderítsem, hogyan kell szakszerűen padlót fektetni, miközben a kolléganőm a csempézésről tudott meg mindent.

Mindentudás egyeteme

A Dremel egy szuper kis gép, egy multifunkcionális szerszám, amivel szinte mindent lehet csinálni a csiszolástól a köszörülésig, a vágástól az alakmarásig. Szóval jó kis gép ez, ha valaki tényleg ügyes, vagy legalább megtanulja, mit és hogyan kell csinálni vele. Az asztalokon ötletadó könyvecske, képkeretek, tollak, poharak és megannyi más tárgy várta, hogy mindenki kedvére kreatívkodhasson. Ha az ember eldöntötte, pontosan mit is akar csinálni, akkor csak meg kellett ragadnia egy gépet és nekiállni fúrni, faragni, vagy épp égetni. Talán ez volt az a pont, ahol úgy éreztem, hogy kicsit magamra maradtam, bár mindent megmutattak és kicseréltek helyettem, nem állt össze, hogy pontosan melyik gép milyen lehetőséget tartogat magában. A gyakorlatban úgy nézett ki, hogy elmondtam, mit szeretnék csinálni, ők a kezembe nyomták a megfelelő szárral ellátott gépet, és már bűvészkedhettem is vele. 

A gép tényleg jól kezelhető, nem is túl drága (15000 forint körül kezdődik az ár, modelltől függően), és könnyű is kezelni, bár hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem kell sokat gyakorolni a pontos és szép munkához.

Amit a laminált padlóról tudni akart

A laminált padlóval már futottam egy kört idén év elején, ezért is voltam kíváncsi rá, hogy mit mond el egy szakember. Szerencsére mindössze 5-6 ember volt a csapatban így nem kellett küzdeni a lehetőségért, hogy gyakorlatban is kipróbáljuk a dolgot. A szakember érthetően és profin magyarázta el, mit és hogyan kell csinálni, milyen padlót hová érdemes választani, mikor van szükség párazáró fóliára és mikor nincs, vagy hogy mi a tapasztalat a nagyon vékony padlókkal. Aztán kipróbáltuk a gyakorlatban is a lerakást: itt azért hamar kiderült, hogy ennél a melónál is érvényes a két ember jobb mint egy elv, és az is, hogy tényleg tök felesleges kifizetni négyzetméterenként 1000 forintot valakinek azért, hogy letegye helyettünk. 

Karácsonyra új fürdőszoba? Simán!

Az ajándékkészítés és a laminált padlók mellett hatalmas tömeg alakult ki a csempézési kurzuson, ugyanis egyre több nő gondolja úgy, hogy a ház dekorálásába belefér az is, ha a csempézést is ők csinálják. Az alapfeltevésünk az volt, hogy ide azért jönnek a nők, mert szeretnék érteni és ismerni a burkolás folyamatát, és a sarkalatos pontokat, amikre figyelni kell, hogy a mesteremberek később ne mondhassák nekik, hogy á, a szigeteléssel nem kell foglalkozni, vagy hogy jó lesz ez úgy is, ha nem verik le teljesen az előző ragasztóréteget. Ehhez képest egy gyors közvélemény kutatás során kiderült, a legtöbben valóban maguk akarják csempézni otthon a fürdőszobát, javarészt a sok rossz tapasztalat miatt, másrészt pedig mert úgy gondolják, így valóban olyan lesz, amilyet ők elképzeltek.

"Inkább én rontsam el, mint a mesterember egy csomó pénzért"

Az oktatás elméleti és gyakorlati képzésből állt, ami persze korántsem volt annyira szakszerű, mintha szakmunkásképző iskolába járna az ember évekig, viszont nem is célja az ide látogató nőknek, hogy minden faltípus minden burkolási technikáját elsajátítsák. A szakemberek itt is segítettek mindenkinek nemcsak abban, hogy milyen szögben tartsa a glettvasat, de abban is, hogy milyen adagokban keverjék ki a ragasztót, vagy hogyan válasszanak megfelelő szigetelést a csempe alá. Aki pedig még mindig bizonytalan volt, az nyugodtan kérdezhetett egyéni igényeinek is megfelelően: felvázolta, hogy a lakás melyik részébe, milyen falfelületre szeretne új burkolatot, a szakemberek pedig már mutatták is, milyen kellékek kellenek hozzá és mire figyeljen, hogy ne potyogjon le az egész fél év múlva. Az elméletben pedig a Zalakerámia segített, akik azt mondták el, hogy mire figyeljen, amikor csempét vesz, és miért ne centizze ki a mennyiséget, hanem számoljon rá inkább a vásárláskor. A gyakorlati oktatáson aztán egész falakat lehetett burkolni, megtanult mindenki úgy csempét vágni, hogy ne törje ripityára az egészet, megbarátkozott az élvédők használatával, és az is kiderült, hogy egyáltalán hogyan kezdje az egészet, hogy a végeredmény szép legyen – főleg miután már a helyes fugázás alapszabályait és technikáját is sikerült elsajátítani. 

Ha ön is menne fúrni-faragni

Akkor szeretettel várják a Bauhausban a Women's Night idei utolsó rendezvényén Szigetszentmiklóson, pénteken (november 27-én) este 7-től. A tanfolyamokon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, úgyhogy kattintson, ha szeretne bekerülni!

Mustra