A bécsi vásárok kiütéssel győztek a pozsonyiak felett

Ahogyan az már évről évre lenni szokott, idén is megnéztünk pár bécsi karácsonyi vásárt, de a megszokott mainstreamvonal helyett most olyanokat kerestünk, amiket nem a hotel dolgozói ajánlanak, hanem ahová a helyiek is szívesen ellátogatnak, és nemcsak unalmas hógömböt, mécsestartót és mézeskalácsszívet lehet kapni. Találtunk olyan rendhagyó vásárt, ahol DJ szórakoztatta a tömeget, és olyat is, ahol valóban kézművestermékeket árulnak ócska giccsek helyett. Megnéztünk néhány pozsonyi vásárt is, de ha választani kellene Bécsbe vagy oda menjünk-e, egyértelműen az előbbire voksolnánk. Vagy Salzburgra.

Spittelberg

Bécs második legnagyobb sétálónegyedében az iparművészek apró, szűk, kacskaringós utcákban állítják ki portékáikat a karácsonyi vásár ideje alatt. Egyenesen csodás, hogy a standok között sétálva egyszer sem akadtunk ugyanabba az áruba, és az igazán bóvli és ízléstelen dolgok is messze elkerülik ezt a piacot. Nutella sem jön szembe minden második kajáldás standnál, helyette kézműves csokoládékból és cukrokból lehet válogatni. Rengeteg fotót lőttünk, nézze meg, miért választottuk a Spittelberget kihagyhatatlan úti célnak.   

Karácsonyi vásár Cím Nyitva tartás
Spittelberg karácsonyi vásár Spittelberggasse, Schrankgasse, Gutenberggasse, 1070 Bécs 2014. 11. 15–12. 23. / H–Cs 14–22, P–V 11–22 óráig.

Mariahilfer Straße

Bécs egyik leghosszabb és legismertebb bevásárlóútját a karácsonyi időszak alatt teljesen lezárják a gépjárműforgalom elől, így csak gyalog lehet rajta közlekedni. Ottjártunkkor csak egy igazán apró vásárt találtunk, mindössze néhány árussal, megszokott csecsebecsékkel és kézműves sonkákkal, kolbászokkal, sajtokkal – úgyhogy ha kulináris élvezetekre vágyik, ide nézzen el.  Nem egy nagy élmény ez a vásár, de ha csak bele szeretne kóstolni a hangulatba – tömegnyomor nélkül, ezt válassza. Van még egy érvünk, ami mellette szól: ha ruha-, és cipővásárlással is egybekötné a bécsi karácsonyi vásárt, itt jó helyen jár, mindkettőt letudhatja egyszerre. Egy dolgot azonban ne felejtsen el: szombaton délután 6-kor zárnak a boltok, és vasárnap nincsenek nyitva

Karácsonyi vásár Cím Nyitva tartás
Mariahilfplatz Mariahilfer Straße 55, 6. kerület  2014. 11. 15 –12. 24. H–V 09–20 óráig. 

MuseumQuartier

A Mariahilfer Straße után a MuseumQuartiert (MQ), azaz Bécs múzeumi negyedét vettük célba, ami egyike a világ tíz legnagyobb kulturális városrészének. Igaz, itt sem karácsonyfa, sem izzósorok nem utalnak arra, hogy karácsony közeleg, mégis ez volt az egyik legjobb hangulatú hely azok között, amiket végigjártunk.Ottjártunkkor nem voltak ajándékok sem (mindössze két napig, november 28. és 30. között állítottak ki a formatervezők), csak pöttöm iglónak tűnő bódék, ahol leginkább alkoholt lehet kapni. Jórészt egyetemisták lepték el a helyet, turistával nem találkoztunk. Elektronikus zene szól, és hétvégenként live DJ pörgeti a lemezeket. Lazításra szuper, vásárlásra nem, ha kikapcsolódna, ide menjen! 

Karácsonyi vásár Cím Nyitva tartás
MQ Museum Quartier 2014. 11. 06 –12. 23. / H–Cs 14–22, P–V 11–22 óráig.

Maria-Theresien-Platz

Bár ajándékot a múzeumi negyedben nem talál, nem kell messzire mennie érte: az MQ-val szemben, a Mária Terézia téren ott is van egy tipikus karácsonyi falu. Itt a porfogók beszerzése közben megnézheti a Kunsthistorisches Museum (Művészettörténeti Múzeum) és/vagy a (Természettudományi Múzeum) aktuális kiállításprogramjait, hogyha legközelebb erre jár, ide is betérhessen. Ja, és itt kapható egy ital, ami az árus szerint nagyon hasonlít a pálinkához. Szerintünk sokkal édesebb, és nem is annyira erős – nem úgy az ára: 3 euróba (920 forintba) került két cent belőle. Igen, jól látja: két cent, ennyi itt egy adag rövid. A téren aztán mázlinkra összeismerkedtünk egy bécsi sráccal, aki végül elkalauzolt minket az egyik legjobb vásárba.

Karácsonyi vásár Cím Nyitva tartás
Karácsonyi falu a Maria-Theresien-Platzon Maria Theresien-Platz, 1010 Bécs 2014. 11. 19–12. 26. 11–22 óráig, 12. 24. 11–16 óráig, 12. 25., 26. 11–19 óráig.

Karsplatz

Szóval, innen egyenesen a Karlsplatzra mentünk, ahol leginkább a spittelbergihez hasonlító kézműves- és dizájnercuccokra helyezték a hangsúlyt, de azért nézzen körbe jól, mert ócskaságokba is bele lehet futni. Nappal egyértelműen a gyerekeké itt a főszerep: van körhinta, zenés előadások és bokáig érő szalmában is lehet ugrálni. Este a kivilágítás és a hangulat remek, élőzene van és rengeteg ember.

Karácsonyi vásár Cím Nyitva tartás
Adventi vásár a Karlskirche előtt Karlsplatz, 1010 Bécs 2014. 11. 21–12. 23. naponta 12–20 óráig, ételkiszolgálás 21 óráig
 
TippHirtelen szerzett bécsi ismerősünk javaslatára a Donau Techno Barba mentünk melegedni, inni valamit, a helyet elősorban fiataloknak ajánljuk. A kocsma a hetetik kerületben, a Karl-Schweighofer-Gasse 10. alatt található, szerintünk simán elmenne a helyi Mikának, Közértnek, vagy Ellátó Kertnek. Egy hibája van csak, lehet bent dohányozni. A Donauban DJ nyomja a zenét egész éjszaka, a falra projektorral vetítenek ábrákat, ami úgy néz ki, mintha falfestmény lenne.
 

Parkolás

Majdnem az összes, általunk körbejárt karácsonyi vásárhoz (a Karlsplatzot kivéve) a legközelebbi nyilvános parkolóház az MQ óriási mélygarázsa. Igaz, a parkolás drága – óránként 3 euró –, de így is olcsóbb, mintha egy olyan helyen állna le, amit ugyan parkolóhelynek hisz, ám valójában nem az, és ezért jól meg is büntetik. Szóval, tényleg a legjobb megoldás a parkolóház, ráadásul a Spittelberg, a múzeumnegyed, a Mária Terézia tér és a Mariahilfer Straße is közel van ide, úgyhogy ha bírja szusszal, akár mindet körbejárhatja egy menetben. A karlsplatzi karácsonyi vásár mögött is van parkolóház, és a közeli kis utcákban is találni parkolóhelyeket, de ne felejtsen pénzt bedobni a parkolóórába, különben súlyos pénzbüntetésre számíthat!

Tipp: Az MQ mélygarázsában kapott jegyet semmiképpen se hagyja az autóban, mert csak azzal tud majd bejutni a parkolóházba a kirándulás végén!

Pozsony 

A klassz osztrák élmények után sikerült beletrafálnunk egy kellemesnek nem mondható karácsonyi vásárba is – Pozsony belvárosában. Az elmondások alapján arra számítottunk, hogy egy meghitten kivilágított, szokásos bódés vásárt találunk itt, ám olyan érzésünk volt, mintha visszacsöppentünk volna a nyolcvanas évek kellős közepébe: a bódék, a kiírások, a hangulat, mind-mind azt idézte. Igaz, a Fő téren (Hlávné námestie) lévő hatalmas fenyőfa gyönyörűen ki volt világítva, illetve a mögötte lévő templom is szépen fel volt díszítve, ám ez mégsem tudta enyhíteni a vurstli hangulatot. Kicsivel beljebb a Ferencesek terén (Frantiskánske námestie) és a Hviezdoslav téren (Hviezdoslavovo námestie) sem volt jobb a helyzet.

Utóbbiban már a kivilágításra sem adtak annyit, viszont ajándékos bódé sincs, csak kolbász, krumplilángos, káposztaleves, disznó-, és halételek kaphatók, amiket forralt borral, punccsal vagy méhsörrel lehet leöblíteni. A vállalkozószelleműek korcsolyázhatnak is az apró jégpályán, aminek egy pozitívuma van: ingyenes. Ha választani kellene az osztrák és a szlovák vásárok között, nem kérdés, hogy az előbbire voksolnánk, de ott sem a lerágott csontra, inkább az MQ-vásárban és a karlsplatziban engednénk el magunkat.

Karácsonyi vásár Cím Nyitva tartás
Pozsonyi vásárok Hlávné námestie, Frantiskánske námestie, Hviezdoslavovo námestie 2014. 11. 21 –12. 23. H–V 10–22 óráig. 
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra