Melyik karácsonyfát aprítaná gyújtóssá?

A nagytétényi Kastélymúzeum decemberben ismét ünnepi díszben várja látogatóit: immár 9. alkalommal rendezik meg a "Karácsony a kastélyban" névre hallgató kiállítást, ahol a legelvetemültebb iparművészek által feldíszített karácsonyfákkal is találkozhat a gyanútlan látogató.

1. Első versenyzőnk A transzvesztita angyal nevet kapta. A Kis Iringó textilművész által feldíszített fát megpillantva fotósunk annyira megszédült, hogy alig bírta megtalálni egyensúlyát, szerencsére a bal vállán függő, majdnem 5 kilós fotóstáska segített ebben. A tollboásított halászháló kitűnő ötlet lehet, valószínűleg a motiváció a biblikus korokba nyúlhat vissza, pontosabban az Újszövetségből ragadhatott ki egy toposzt a művésznő, hiszen Jézus halszaporítós mutatványa talán még annak sem ismeretlen, aki nem járt sosem hittanra. A háló ragadozók ellen is kiváló, főleg, miután az ajándékok is a fa alá kerültek, így egy oroszlán és egy hiéna sem tudja kirángatni onnan a batikolt lepedőket, a vegetáriánus szakácskönyveket és a Waldorf-babát.

Ezt a kompozíciót leginkább halászoknak és Közép-Afrikában szolgáló légiósoknak ajánljuk!   kdjfsdkjfvbdékjfvbsdljfbéskejbrféwejfhélajwehféljshdéaljf

2. Pink kukacos csészealj

A következő fával is igen csúnyán elbántak. Parragh Babett textilművész követte el azt a merényletet, ami miatt szegény fenyőfa nem győz kornyadozni. A míves kidolgozású szekrény előtt álló fa díszei: minden hobbiboltban beszerezhető szőrös hengerek, amiket egetverő kreativitással kis csigákká, ha úgy tetszik kukackákká tekert össze a művész, majd fellógatott néhány aranyszínű csészealjat még a fára. Ez utóbbiaktól kicsit távol-keleti hangulata támadhat az embernek, de közelebb lépve leginkább a kistarcsai művelődési ház portársának szegényesen feldíszített karácsonyfája jutott eszembe még 1992-ből. A díszítésben egyetlen pozitívumot találtunk, ami csupán a piros-pink kukacok miatt tűnhetett üdítőnek. Az egyszínű fényfűzért. Semmi mást.

Ajánljuk kávézótulajdonosoknak és cseppet sem kreatív hobbiboltosoknak!

asjdfhskdjfsdkjfvbdékjfvbsdljfbéskejbrféwejfhélajwehféljshdéaljf

3. Cipzárspirál

Nagyon csúnya dolog kinevetni egy művészt, nagyon csúnya dolog kinevetni egy fát, viszont még csúnyább dolog kinevetni a cipzárt, hiszen annyi mindent köszönhetünk neki. Pontosabban a mai cipzár feltalálójának, Whitcomb L. Judson amerikai mérnöknek, aki 1893-ban szabadalmaztatta találmányát - írja a Wikipédia. A Ruttka Andrea textilművész által megálmodott karácsonyfásítási kísérlet mégis nagyon elbukott. Valószínűleg nagykeráron jut hozzá a villámzárhoz, vagy van neki egy gyára is, ki tudja, de azért álljon már meg a menet! Ha textilművész lennék, és lenne egy tamponforgalmazó cégem, akkor tamponokkal díszíteném fel a fámat? Ötletnek persze az enyém sokkal jobb, mert a tamponok helyettesíthetik a megszokott függődíszeket, gömböket, na de hát egy 20 méteres cipzár?

Ezt a karácsonyfát csak és kizárólag vakoknak ajánljuk!

asjdfhskdjfsdkjfvbdékjfvbsdljfbéskejbrféwejfhélajwehfél

4. versenyzőnk a Rokokó Népszabadság nevet kapta. Földi Kinga textiltervező művész ugyanis csomagolópapírokat gyűrögetett össze virággá, rokokó asszonyságokat vágott ki, és függesztett fel a fára, valamint 2010-es Népszabadságokból kis hajócskákat hajtogatott, amikbe aranyra festett angyalfejecskéket helyezett.  Első ránézésre igen kellemes látvány a cipzárthriller és a halászháló után! Mégis gondolkodóba esik az ember egy idő után. Vajon mit keres a szemét a fán? Mit keresnek mindenféle rizsporos parókás csajok a fán? De ami a legnagyobb talány! Mit keresnek 2010-es Népszabadságból hajtogatott kicsi hajócskák egy karácsonyfán? Nem tudjuk. Földi művésznő bizonyára előfizető, amiért nem kárhoztathatjuk, de legközelebb inkább vigye el a legközelebbi szelektív gyűjtőbe a napilapokat.

Ezt az installációt Greenpeace-eseknek, és a freegan mozgalom tagjainak ajánljuk!

asjdfhskdjfsdkjfvbdékjfvbsdljfbéskejbrféwejfhélajwehfél

5. Gulliver sátánista fája

Egyházi Viola divattervező nem bízta a véletlenre. Az óriás karácsonyfasarkú cipellő elejét polcként használta fel, ahová manócskák cipőit tette ki. Egyszerre keveredik alkotásában a barokk sátánista vonal és a gulliver-i alaphangulat, egyszerre vagyunk törpék, óriások és persze imádhatjuk a sátánt is Jézus születése napján.

Sátánistáknak, törpéknek, óriásoknak, és cipőfetisisztáknak egyaránt ajánljuk!

asjdfhskdjfsdkjfvbdékjfvbsdljfbéskej

asjdfhskdjfsdkjfvbdékjfvbsdljfbéske

6. Áldott sellőfa

Kubinyi Szilvia textiltervező iparművész valószínűleg sokat jár az Adriára, hiszen annyi kagylót dobott fel a fájára, hogy egy 4 tagú cicacsalád is jóllakhatott volna a tartalmukból. A fa különlegessége nem csupán a kagylófetisizmus, hanem az is, hogy kis párnácskadíszekkel együtt függnek azon a fán, amiről egy-egy áldott karácsonyt feliratú füzérke is lóg. Olyan, amit általános iskola alsó tagozatában csináltunk technika órán. A párnácskák ugyan tényleg nagyon szépek, dísznek is alkalmasak, közelebb lépve most először gondoljuk azt, hogy ezzel a fával egy igazi textilhez értő személy is foglalkozott. A kagylókat és az általános iskolás füzérkét ugyan nem értjük, viszont a fa önmagában nem okozott olyan hatalmas csalódást, bár mire eddig eljutottunk, fel voltunk készülve mindenre a világon. (Legalábbis azt hittük.)

Ajánljuk álmos kismacskáknak és olvasni tanuló kagylógyűjtőknek!

asjdfhskdjfsdkjfvbdékjfvbsdljfbéskejbrféwejfhélajwehfél

7. Rongybabafa

Nádasdy Katalin és Farkas Imola öltözéktervező iparművészek valószínűleg fogták az összes általuk vagy nem általuk készített játékbabájukat, és felhajigálták a fára. Ha így is tették, jól tették, üde színfolt ez a fa a többi zavarbaejtően elkeserítő karácsonyfa mellett. Persze megfordult a fejünkben, hogy ezzel az erővel akár műanyag dömpereket is felerősíthettek volna a fára, de szerencsére nem fröccsöntők ők, hanem öltözéktervezők! A babák öltözéke tehát szintén igen sokféle. Az a baba, amelyik kiérdemelte, hogy feljusson a csúcsra pl. igen lengén van öltözködve. Piros miniszoknya és egy tarka ujjatlan fedi csak textil testét. Lehet hogy ezért jutott fel a csúcsra? Cuki mikulások, kismanók is lógnak, nem csak szőkék, de vörösek és őszhajúak is. Óvodákban pl. kitűnő karácsonyfaként üzemelhet, de csak és kizárólag a vezető óvónő irodájában, ahová gyerek nem teszi be a lábát, mert első dolga lenne magára rántani a fát a lenge öltözetű babákkal együtt.

asjdfhskdj

8. Szerelemfa

Seres Edina igazán különleges karácsonyfájához még fenyő sem kellett. Csinált ő magának! Dobozból és zöld festékből. Seres azonban nem dobozművész, hanem textiltervező iparművész. Mégsem fogott ki rajta a keményebb matéria. Nem átallott szívecskéket is kivágni kissé giccses, csillagocskás csomagolópapírból sem, amit hurkapálcára tűzve dobozfenyője testébe szurkált, mintegy utalva Jézus keresztre feszítésére, mikor is Isten fia szívébe lándzsát mártottak a keresztfán. Most a szív szúrt vissza a fába. Családosoknak nem ajánljuk, hiszen nem tudják bepakolni alá az ajándékokat, vagy ha bepakolják, akkor az addig marad ott, amíg szét nem tépik a gyerekek a papírfenyőt. Kankutyásoknak sem ajánljuk, hiszen a 3. jelölőhugyozás után félő, hogy összedől az objektum. Seres azzal dobta fel a szerelmes karácsonyt, hogy fényfüzért dugott a dobozfa alá, így a kis lyukacskákon keresztül a szeret fénye világítja be a termet.

asjdfhskdjfsdkjfvbdékjfvbsdljfbéskejbrféwejfhélajwehfél

9. Horgolt patentfa

Ez a csoda a Patent Duóhoz, vagyis Nagy Júlia és Orbán Ivett textilművészek nevéhez fűződik. Mit is látunk pontosan? Nagyjából húsz darab horgolt terítőt. Olyat, amilyet nagy-, és dédanyáink készítettek, majd feltették a sublódra nagy- és dédöregapánk legénykori képe alá, amit nagyon jól is tettek. Hiszen a terítő nem véletlenül terítő! Teríteni mit lehet a drogon kívül? Olyan dolgokat, amik befednek felületeket, legtöbbször vízszintesen. Ezek a szerencsétlen terítők viszont laminálva (!) függnek egy fenyőfán. A fenyőfa helyében persze már nagyon sokan elszaladtunk volna, de szerencsétlennek ez a sors jutott, laminált terítőkkel parádézni az adventi időszakban. Az ütő akkor állt meg bennünk végképp, amikor elolvastuk, mit hímzett a Patent Duó az egyik terítőre: Patent Karácsonyt kívánunk! A csúcsdíszre nem szeretnénk sok szót vesztegetni, annyi csak, hogy szakasztott úgy néz ki, mint a South Parkban a pszichológus, Mr. Mackey feje.

asjdfhskdjfsdkjfvbdékjfvbsdljfbéskejbrféwejfhélajwehfél

10. Cetlifa

Mire az utolsó fához is elérkeztünk, már elég nyűgösek voltunk, de ez a darab igazán feldobott minket. Amellett, hogy percekig álltunk értetlenül az installáció előtt, keresve annak üzenetét. Szilágyi Csilla üvegtervező és Grünfelder Judit üvegtervező iparművész követte el a fa felcetlizését egy gramm üveg nélkül! A költséghatékonyságtól a hiánypótláson túl mindent megtaláltunk ezen a fán, amit eddig nem. Semmi giccs, egy kurvának öltöztetett baba sem volt feltűzve a csúcsra, egy laminált terítő sem rombolta le az összes eddig el nem pusztult illúziónkat, nem volt se kagyló, se szívecske, csak apró cetlik, azon üzenetek. De vajon kinek? A karácsony szellemének? Az ajándékot éjjel fa alá pakoló Jézuskának? Ezt nem tudtuk meg, viszont hadd idézzek néhányat az üzenetek közül: „James Bond martinije”. Oké. Az „Együtt hullámozni a tömeggel” feliratú cetli után fogtuk a motyónkat és meg sem álltunk kijáratig. Ezt a karácsonyfadekorációt grafománoknak és kódfejtőknek ajánljuk! az utolsó fához is elérkeztünk kezdtünk kicsit nyűgösek lenni,

Ön melyik karácsonyfát aprítaná gyújtóssá?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek