ZÖLD

Ne öntsd a lefolyóba, vidd a benzinkútra a használt olajat

2011. május 6., péntek 08:52

Maradék sütőzsiradék: először a serpenyőben áll, aztán jobb esetben egy műanyag flakonban gyűlik, ami aztán szép lassan megtelik és megy a kukába. Legalábbis jobb esetben, mert sokan egyszerűen a lefolyóba öntik, mert leadni szinte sehol sem lehet, és különben is, senkinek nincs kedve egy liter hagymaszagú olajjal végigcaplatni a városon. A MOL országszerte 100 benzinkútján helyezett el tárolótartályokat, lehetővé téve a lakosság számára a használt sütőolaj környezetbarát elhelyezését. A begyűjtött használt olajból bioüzemanyagot állítanak elő.

Egy csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is beszennyezhet

A lefolyóba öntött használt olaj rettenetesen káros, csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, és ez még csak a kisebbik gond. Ha szemétbe öntjük, nehezen lebomló anyagként jelenik meg a környezetben, beleszivárog a talajba, sőt, az élővizekbe is. Itt még nagyobb kárt okoz: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így a víz először algásodni kezd, majd az alga és az olajréteg megteszi hatását: elpusztul alatta minden élő szervezet. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is beszennyezhet.

A MOL a lakosság számára szeretné megkönnyíteni és lehetővé tenni, hogy egyszerűen, gyorsan, környezetbarát módon szabaduljunk meg a használt étolajtól: 100 városi MOL-kúton helyeztek ki gyűjtőtartályokat. Nincs más teendő, csak a kutasnak oda kell adni az olajos edényt, aki azt a megfelelő tárolóba önti. A kutakról összegyűjtik az olajat, majd megtisztítva  Komáromban bioüzemanyagot állítanak elő belőle, amelyet biokomponensként kevernek a dízel üzemanyagokba. A tisztítás során keletkező hulladék (prézli és ételmaradék stb.) a biodízel gyártás melléktermékeivel együtt pedig kiváló alapanyaga a biogáz előállításnak. A sütéshez használt olajból így a környezetet károsító hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát termék lesz.

A biodízelt elsősorban növényi olajokból állítják elő, Európában leginkább repceolajból (tavasszal az országutak mentén azok a gyönyörű sárga mezők repcemezők), az Egyesült Államokban pedig inkább napraforgó- és szójaolajat használnak a biodízel alapanyagaként. Természetesen nemcsak a tiszta növényi olaj alkalmas biodízel előállításához, de a használt sütőzsiradék is, ami akár állati eredetű is lehet. A növényi olajból előállított biodízel azért számít zöld üzemanyagnak, mert az alapanyagául szolgáló növények körülbelül ugyanannyi szén-dioxidot kötnek meg növekedésük során, mint amennyi elégésükkor a levegőbe jut, illetve a biodízelnek megvan az az előnye, hogy helyben előállítható, nem kell más kontinensről beszállítani, így csökkenteni az olajfüggőséget, és élénkíti a biodízeltermelő országok gazdaságát is.

A használt sütőolaj gyűjtő Mol kutak listáját itt találod.

A cég másik zöld kezdeményezése a Bringapont. Itt kerékpáros szerelőkészlet, illetve pumpakészlet a legelterjedtebb szelep típusokkal, és biciklimosási lehetőség is van, illetve pihenőrészt alakítanak ki a bringásoknak.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta