ZÖLD RÖVIDHÍR

Március végéig hó alatt maradhat a főváros

2010. február 4., csütörtök 17:29

Az elmúlt ötven évben Budapesten, 2003-ban esett le legkorábban, október 23-a éjszakáján az első hó. És volt olyan év is, amikor még március 31-én is hótakaró fedte a fővárost. Így lesz-e idén is?

Elképzelhető, hiszen az időjárási adatokból tudjuk, hogy az elmúlt ötven évben, a telek háromnegyedén március 14-re tűnt el végleg a hó. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai azt mutatják, hogy elvileg az sem kizárt, hogy öt hónapon át hótakaró borítsa a fővárost. Valójában ez még soha nem történt meg. A leghosszabb hótakarós periódus időtartama Budapesten négyszer haladta meg az 50 napot, a csúcstartó 62 nappal az 1953/54-es tél volt.
Az 1953-2003 között vizsgált 50 évben átlagosan december 11-én alakult ki az első hótakaró. A legkésőbbi hótakarót pedig, március 31-én észlelték. A legtöbb hó az 1969/70-es télen esett le, amikor is több mint egy méter, egészen pontosan 108 centiméternyi hullott. Persze nem egyetlen nap alatt, hanem a téli hónapok során. A vizsgált 50 év leghavasabb hónapja 1969 decembere volt, összesen 66 centiméternyi lehullott hóval. A napi rekordot 1999. február 10. tartja, 28 centi hó hullott ezen a napon. Mindenki, aki azon a napon a fővárosban közlekedett emlékszik a káoszra. Gyakorlatilag megállt az élet, összeomlottak a mobilhálózatok, elakadtak a buszok, álltak a villamosok. Érdekes, hogy a legalább 70 centi havat produkáló telek utáni tél szinte kivétel nélkül hóban szegény tél következett. Várható tehát, hogy az idei gyakori havazás után jövőre hóban szegény telünk lesz.

(forrás: OMSZ)

 

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta