Március végéig hó alatt maradhat a főváros

Zanza!

Az elmúlt ötven évben Budapesten, 2003-ban esett le legkorábban, október 23-a éjszakáján az első hó. És volt olyan év is, amikor még március 31-én is hótakaró fedte a fővárost. Így lesz-e idén is?

Elképzelhető, hiszen az időjárási adatokból tudjuk, hogy az elmúlt ötven évben, a telek háromnegyedén március 14-re tűnt el végleg a hó. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai azt mutatják, hogy elvileg az sem kizárt, hogy öt hónapon át hótakaró borítsa a fővárost. Valójában ez még soha nem történt meg. A leghosszabb hótakarós periódus időtartama Budapesten négyszer haladta meg az 50 napot, a csúcstartó 62 nappal az 1953/54-es tél volt.
Az 1953-2003 között vizsgált 50 évben átlagosan december 11-én alakult ki az első hótakaró. A legkésőbbi hótakarót pedig, március 31-én észlelték. A legtöbb hó az 1969/70-es télen esett le, amikor is több mint egy méter, egészen pontosan 108 centiméternyi hullott. Persze nem egyetlen nap alatt, hanem a téli hónapok során. A vizsgált 50 év leghavasabb hónapja 1969 decembere volt, összesen 66 centiméternyi lehullott hóval. A napi rekordot 1999. február 10. tartja, 28 centi hó hullott ezen a napon. Mindenki, aki azon a napon a fővárosban közlekedett emlékszik a káoszra. Gyakorlatilag megállt az élet, összeomlottak a mobilhálózatok, elakadtak a buszok, álltak a villamosok. Érdekes, hogy a legalább 70 centi havat produkáló telek utáni tél szinte kivétel nélkül hóban szegény tél következett. Várható tehát, hogy az idei gyakori havazás után jövőre hóban szegény telünk lesz.

(forrás: OMSZ)

 

 

Blogmustra