ZÖLD RÖVIDHÍR

Oroszlánfókákat ölnek le környezetvédelmi okból

2011. május 17., kedd 11:02

Az a bűnük, hogy veszélyeztetett lazacokból lakmároznak. Választani kellett: fókák vagy lazacok?

Az amerikai óceáni és légköri felügyelet (NOAA) több tucat oroszlánfóka megölését engedélyezte az USA csendes-óceáni partvidékének északi részén fekvő Oregon és Washington államokban azért, mert a fókák már évek óta a Columbia folyón megépített, az óceántól mindegy 240 kilométerre lévő Bonneville vízierőműnél gyülekeznek, hogy az óceán felől ívóhelyükre érkező lazacokból lakmározzanak - írja a New York Times.

"Nem könnyű döntés ez egy ilyen szervezetnek, mint mi" - mondta Wlliam W. Stelle Jr., az USA északnyugati területeiért felelős NOAA-munkatársa. "Egy átfogó elemzés arra jutott, hogy habár csak egy csekély számú kaliforniai oroszlánfóka vadászik lazacokra és az úgynevezett acélfejű pisztrángokra, viszont elég hátrányos hatással vannak az állomány reprodukálódására" - magyarázta a szakember az okot. Így most 85 oroszlánfóka leölésére adtak engedélyt, de csak olyanokra, akik bizonyítottan fogyasztanak lazacot.

Sok fóka közt elvész a lazac

A szövetségi bíróság már egyszer hatályon kívül helyezte a hivatal egy korábbi határozatát, amely engedélyezte a kilövéseket, akkor állatjogi csoportok indítottak pert. A kaliforniai oroszlánfóka populáció jó kondícióban van, számuk nagyjából 240 ezerre rúg - állítja a NOAA. Ezzel szemben több lazacfajtát és az acélfejű pisztrángot veszélyeztetettként tartanak számon. A NOAA emberei megpróbálkoztak alternatív megoldásokkal a fókák elriasztására hangos zajjal, durrogó hangot adó eszközökkel. Még gumilövedéket is bevetettek. Sikeretelenül. Ezért döntöttek a leölésük mellett.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta