Oroszlánfókákat ölnek le környezetvédelmi okból

Az a bűnük, hogy veszélyeztetett lazacokból lakmároznak. Választani kellett: fókák vagy lazacok?

Az amerikai óceáni és légköri felügyelet (NOAA) több tucat oroszlánfóka megölését engedélyezte az USA csendes-óceáni partvidékének északi részén fekvő Oregon és Washington államokban azért, mert a fókák már évek óta a Columbia folyón megépített, az óceántól mindegy 240 kilométerre lévő Bonneville vízierőműnél gyülekeznek, hogy az óceán felől ívóhelyükre érkező lazacokból lakmározzanak - írja a New York Times.

"Nem könnyű döntés ez egy ilyen szervezetnek, mint mi" - mondta Wlliam W. Stelle Jr., az USA északnyugati területeiért felelős NOAA-munkatársa. "Egy átfogó elemzés arra jutott, hogy habár csak egy csekély számú kaliforniai oroszlánfóka vadászik lazacokra és az úgynevezett acélfejű pisztrángokra, viszont elég hátrányos hatással vannak az állomány reprodukálódására" - magyarázta a szakember az okot. Így most 85 oroszlánfóka leölésére adtak engedélyt, de csak olyanokra, akik bizonyítottan fogyasztanak lazacot.

Sok fóka közt elvész a lazac

A szövetségi bíróság már egyszer hatályon kívül helyezte a hivatal egy korábbi határozatát, amely engedélyezte a kilövéseket, akkor állatjogi csoportok indítottak pert. A kaliforniai oroszlánfóka populáció jó kondícióban van, számuk nagyjából 240 ezerre rúg - állítja a NOAA. Ezzel szemben több lazacfajtát és az acélfejű pisztrángot veszélyeztetettként tartanak számon. A NOAA emberei megpróbálkoztak alternatív megoldásokkal a fókák elriasztására hangos zajjal, durrogó hangot adó eszközökkel. Még gumilövedéket is bevetettek. Sikeretelenül. Ezért döntöttek a leölésük mellett.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek