#VILÁGOM

Vigyük ki a gyerekeket is a Könyvfesztiválra!

2017. április 21., péntek 18:04

A gyerekeket annak ellenére is érdemes magunkkal vinni a könyvfesztiválra, hogy pocsék az idő - vagy legalábbis hideg van.  Akinek szerencsésen tovább tart a tavaszi szünet, annak péntekre is szemléztünk programokat a standok böngészésén túl, hétvégén pedig menjenek családostul, hiszen úgyis télies lesz idő.

A Manó Könyvek pénteken 10:00-től 10:30-ig a Legyél te is hős olvasó! címmel, a Hős olvasó-sorozat kötetekhez kapcsolódóan kínál programot a szerzőkkel, majd 10:30-től 11:00-ig Erdős Virág Szorzótábla-versikézik a gyerekekkel.

Utána keződik a Pagony kiadó játékos könybemutatója: Az első bé hörcsöge címmel jelenik meg Igaz Dóra könyve, a cím nagyjából be is lövi a korosztályt. Bár a könyv még nem járt a kezünkben, de eddig sem a kiadó választásaiban, sem a kiadóhoz tartozó minden idők leg- gyerekkönyvesboltja, a Bartók Béla utcai Pagony atmoszférájában és prgramjaiban nem csalódtunk.

Fesztiválon vagy sem, letöltögetünk párat a Bookr Kiadó 170 interaktív meséjéből, és ellátogatunk a standjukhoz is. A nagy sikerű magyar start up, a Bookr most második születésnapja alkalmából tette ingyenesen elérhetővé az összes fizetős tartalmát. Minden otthon maradó, vagy fesztivállátogató szülőnek ajánlom: a Bookr meséi klasszikusoktól a kortársakig olyan interaktív, ötletes mesefeldolgozások, amik abszolút bevonják a “tabletsimogató” generációt is, úgy, hogy sem az olvasás élménye, sem a mese nem csorbul.

A standjukon pénteken 15:00 órától 16:00 óráig lesz interaktív mesevetítés Életre kel Terka címmel, vendégük-meseolvasójuk-játszópartnerük pedig a csodálatos Hámori Gabriella.

Utána nagyobbacska alsósokat és a felsősöket már át lehet irányítani Nényei Pál Ne bántsd a Zrínyit –című rendhagyó irodalomórájára (és ha már úgyis arrafelé járnak, feltétlenül szerezzék be Nényei tanár úr irodalomkönyvét, Az irodalom visszavágott, egyszerűen azért, mert kell: mert így kell okosan és szórakoztatóan irodalomkönyvet összeállítani klasszikusnak és nehéznek számító szövegekkel a mai gyerekeknek. Nagyon várjuk, milyen lesz a tanár úr élőben.

Ha (kisebb és nagyobb) kamaszaink vannak, még az 17:00 órától 18:00.ig tartó Mórás könyvbemutató és beszélgetés is érdekes lehet a számunkra (és persze nekik is): a patinás, de folyton megújuló kiadó remek érzékkel nyúl a valóban mai tizenéveseket megszólító, igényes irodalomhoz, legyen szó magyar szerzőkről, vagy fordításokról. Ezúttal Kamaszgondok – Problémaközpontú ifjúsági irodalom címmel Caroline Solé Szavazz rám! és Ruth Oshan Minden, ami szép köteteit mutatják be a fordítók és a szerkesztő, Dávid Ádám.

Szombaton a Gyermek(b)irodalomban ismét a Pagony kezd 10:00-től 11:00-ig, méghozzá olyan klasszikusokkal, mint a Berg Judit-Agócs Írisz páros: mellettük Vadadi Adrienn–Igor Lazin és Kőszeghy Csilla új könyveinek bemutatója zajlik majd egy mesedélelőtt keretében. Gondolom Berg Ruminija másoknál is megingathatatlan, kőbe vésett klasszikus: ha nem, és kisiskoláskorú gyerekük van, akkor a bemutató mellett ajánlom a sorozatot, kincsre fognak találni.

Utána 11:00-től 11:30-ig a Kolibri kiadó új Seuss-klasszikusai, a Zöld sonkás tojás és Kell egy kedvenc kapcsán nem csak beszélgetést és felolvasást, hanem közös főzőcskézést is tervezett, amiben a gyerekem marcipánból ügyeskedhet, amíg én megveszem a könyveket, mert hát ugye Seuss is eléggé kell majd. A kötetről egyébként Szabó T. Anna költő és édesanya beszélget jelenleg fordítói minőségben a szerkesztővel. Mindeközben egyébként, ha a marcipánból elegünk van, a Csimotánál is lehet kézműveskedni.

A kisebb gyerekkkel rendelkezőknek (1-3) érdemes maradni a Kerekítő Manó bábelőadáson, amit Móra könyvkiadó szervez 11:45-től 12:15-ig. Kerekítő Manó nagy kedvence a korosztálynak. Persze gondolom idősebbek is maradhatnak. Az enyém már sajnos fintorog, hogy Kerekítő Manó, ovisoknak való.

12-15-től 12:45-ig viszont az egyáltalán nem ovisoknak íródott A mágikus állatok iskolája című Margit Auer- regényből készült színdarabot nézhetjük meg a Kolibri színházzal, erre talán még a finnyás nagyobbakat is be lehet ültetni. Rögtön ezután érdekesnek tűnik még A lovag, a hercegnő és a rettenetes sárkány című könyve alapján készült ( a napok alatt többször is ismételt) rajzos mesejáték is (12:45-13:15), egyrészt, mert Baronits Gábor színész adja elő, és őt szeretjük, a másik alkotó pedig Kun Fruzsina, grafikus, aki szerintem az egyik legjobb magyar gyerekkönyvillusztrátor.

Délután 14:00-től 15:00-ig szintén lesz egy nagy Kerekítő manó foglalkozás, ezúttal az ovis korosztálynak, ütős és fújós hangszerekkel, Kovács Judit bábjátékával.

Kamaszoknak és kamaszlelkű szülőknek, és minden kíváncsi olvasónak is érdekes lehet a 14:00 és 15:00 között bemutatott Reposzt sorozat, szintén a Mórától, ahol népszerű szlemmereket (Kemény Zsófi, Pion István, Gábor Tamás Indiana) kértek fel arra a sorozat szerkesztői, hogy válogassanak össze és kommenteljenek egy-egy karcsú kötetre valót olyan klasszikusok verseiből, mint Arany, Petőfi, József Attila. Az újszerű sorozat célja, hogy a mai kamaszokhoz közelebb hozza és befogadhatóvá, elérhetővé tegye a klasszikusokat.

A délutáni programok hosszú sorából mi még a 16:00-kor kezdődő Kolibris bábelőadást néztük ki, A Sárkány, aki nem akart aludni címmel, ami Bíró Szabolcs újonnan megjelent gyerekkönyvének történetét dolgozza fel, és a Bilimbó háza óvónénijei bábozzák el. Valószínűleg itt is meg fogom kapni a hatévestől az ovis jelzőt (és messze nem alaptalanul), de a sárkányok szerencsére még mindig érdeklik őt is. 16:30-tól egyébként Baronits és Kun Fruzsina megismétlik a délelőtti rajzos előadást A lovag, a hercegnő és a rettenetes sárkány címmel, úgyhogy akinek erre fáj a foga, egy fél délutánt sárkányokkal tölthet.

Mindeközben a külső pódiumon 16:00-tól 17:00-ig Tóth Krisztina olvas fel a Felhőmesékből, bár a jelenlegi időjárást tekintve, lehet hogy túl aktuális lesz a cím, és valahova átszervezik majd a fesztivál szervezői.

Vasárnap, ahogy mindig, szintén a Pagony könyvemutató-meseolvasó alkalmával nyitunk 10:30-kor , majd 11:00-től Lackfi János mesél a gyerekeknek a Dombontúli mesékből.

A nap inkább a szülőknek, mint a gyerekeknek kedvez (bár folyamatosan lesznek kézműveskedések, és egyéb el-lefoglaló programok): számomra legérdekesebbnek az Osztovits-teremben tartott beszélgetés tűnik a Testvérekről, nem csak szülőknek – A testvérviszonyok hatásai a gyermek- és felnőttkorban című HVG- könyvek kiadványról, amit akkor is beszerzek, ha a programig nem jutok el, és a közvetlenül utána kezdődő 11.30-tól 12:15-ig tartó beszélgetés szintén a HVG-könyvek szervezésében, ami a Tanulási technikák lépésről- lépésre címmel érdekes lehet minden iskoláskorú gyermekkel rendelkező szülő számára.

De nagyon érdekes lesz a Megosztok, tehát vagyok című könyvről szóló beszélgetés is 13:00 és 14:00 között, ami a tizenévesek, Z-generáció netes szokásairól, és a rájuk szóló veszélyekről szól majd. Nem tudom, lehet-e a témában újat elmondani Zimbardo és Tari Annamária után, de ha újat nem is, máshogy és érdekesen biztosan.

Visszatérve a gyerekekre, 13:00 és 13:45 között mutatják be a Csimotások A nagy hullám és A Tavaszi Nyúl című, legújabb Papírszínház-meséket, ami, mint könyv-tárgy, varázslatosan gyönyörű, minden széplelkű gyerekkel ajánlom, aki már nem eszi meg a könyvlapokat. Akiket a cizellált varázslatok helyett inkább a gépek érdekelnek, ugyanebben az időpontban a Móra kiadó standjánál Molnár Jacqueline grafikussal kézműveskedhetnek és festhetnek a Robotok című könyv kapcsán.

14:00 és 15:00 között az áltsulis generációnak mutatja be új, magyar könyveit a Móra kiadó Hajdú Steve és persze a szerzők, Vig Balázs és Dóka Péter részvételével. Dóka legutóbbi, nagysikerű regénye, A kékhajú lány olyan remek volt, hogy alig várjuk az új megjelenést, és persze lehet vinni a régit is, dedikáltatni, vagy beszerezni, ha még nincs meg.

Közvetlenül ezután 15:00 és 16:00 között, ha még nem facsartuk ki magunkat eléggé, Lackfi János az Eszter-lánc trióval tart közös könyvbemutató és rendhagyó irodalomórát Az informatikus kutyája címmel. Ismerve a szerzőt, látva címet, valószínűleg rettenetesen fájdalmas és közben borzasztóan vicces szójátékokra és rímekre számíthatunk majd, meg sok-sok pattogó, friss ütemre: erre készüljenek.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta