#VILÁGOM

5 film arról, hogy a drogos csaj imidzs mégse olyan szexi

2017. február 12., vasárnap 15:13

Gyakori témája a film- és divatiparnak a kábítószer- és gyógyszerfüggőség, ami nem véletlen, hiszen a hetvenes és a nyolcvanas években tíz amerikaiból legalább egy rendszeres fogyasztója volt a kokainnak; a becslések szerint pedig napjainkban 600 ezer heroinhasználó él csak az Egyesült Államokban. Az amerikai népegészségügyi hivatal (Center for Disease Control) adatai szerint 2014-ben körülbelül 47 ezer ember halt meg véletlen túladagolásban, ebből több mint 29 ezren opioid típusú gyógyszerek miatt, ami magában foglalja a vényköteles fájdalomcsillapítókat és a heroint is.

A drog viszont, amilyen káros és veszélyes, annyira izgalmas és szexi is. Nem volt véletlen tehát, hogy a 90-es években számos divatkampány és fotósorozat készült az úgynevezett “Heroin Chic” témában, az elmúlt években pedig az olasz Gucci és a Moschino “népszerűsítette” a drog és gyógyszerfüggőséget – írja a DazedDigital.com. És ennek hatása az is, hogy bár a (férfiak dominálta) filmiparban elsősorban a férfiak szenvedélybetegségeivel szoktak foglalkozni, készült azért pár olyan alkotás is, ami a nők (némileg eltérő alapokon nyugvó) narkotikumhasználatát ábrázolja. A hajtás után mutatjuk, mi jutott eszébe a rendezőknek a drogfüggő, önpusztító nőkről az elmúlt évtizedekben!

1. Christiane F.

A 80-as évek elejének egyik legismertebb kultfilmjét Uli Edel rendezte az 1978-ban íródott Christiane F. – A végállomás gyermekei című könyv alapján. A történet főhőse a 12 éves Christiane, aki Berlin külvárosában él az anyjával és húgával, és fő célja, hogy bekerüljön Európa (akkor) legmenőbb diszkójába, a Soundba. A lány mindössze 12 évesen találkozik először a kábítószerekkel, 15 éves korára pedig már vastagon heroinista, amire prostituáltként keresi meg a pénzt. A Berlin híres közlekedési csomópontján, a Banhof Zoon és annak rossz hírű környékén játszódó történet alatt David Bowie számok hallhatóak, ami a kritikusok szerint nem kis részben hozzátesz a film erős atmoszférájához, és ahhoz, hogy A végállomás gyermekei valódi kultfilmé tudott válni. A 138 perces film talán legmegrázóbb jelenete, mikor Christiane és szerelme megpróbálnak lejönni a heroinról, a nézők pedig végigkísérhetik az elvonással járó kellemetlen tüneteket.

2. Sid & Nancy

Alex Cox 1986-os filmjének köszönhetően egyfajta naturalista-romantikus betekintést kapunk a 70-es évek brit punkjainak világába. A valódi szereplők valódi történetét feldolgozó életrajzi film a világ egyik első celebpárja, a Sex Pistols zenekar basszusgitárosa, Sid Vicious (akit itt a filmben Gary Oldman alakít) és barátnője, Nancy Spungen (Chloe Webb) története, akik viharos, 19 hónapon át tartó kapcsolatuk alatt súlyos heroinfüggők lettek. A legtöbb, függőséget ábrázoló filmmel ellentétben Cox alkotásában Nancy karaktere viszonylag független és erős akarattal bír, de a kultikussá vált páros destruktív életmódja így is a közismert tragédiához vezetett: 1978. október 12-én Vicious egy átdrogozott éjszaka után holtan találta barátnőjét a legendás Chelsea Hotel fürdőszobájában. A húszéves, középosztálybeli lány haláláról több elmélet is született, mivel Nancy Spungennel egyetlen hasi szúrás végzett, a gyilkos fegyvert pedig Sid Vicious vásárolta. Bár a zenészt is megvádolták a gyilkossággal, az igazság nem derült ki, a ma leginkább valószínűnek elfogadott egyik elmélet szerint egy elfajult rablás okozhatta a lány halálát aznap éjjel a hotelszobában. Vicious pár hónappal később túladagolásban halt meg (hogy ez mennyire volt szándékos vagy sem, arról is megoszlanak a vélemények), kettejük története azonban pontosan olyan, mint a drog: romantikusnak és izgalmasnak tűnik, de nem lehet happy end a vége. 

3. Kifutó a semmibe

Michael Cristofer 1998-ban forgatott életrajzi filmje a hetvenes évek második felében játszódik, és Amerika egyik első szupermodelljének, a tragikus sorsú Gia Caranginak (Angelina Jolie) rövid karrierjét és függővé válását mutatja be. A leszbikus hajlamú modell 16 évesen még pincérnőként dolgozott a családi büfében, 17 éves korára pedig világhírű modell lett, de mindössze nyolc évvel később a címlapok helyett már a gyászjelentésben köszönt vissza a neve. Ennek oka a labilis személyisége miatt egyre súlyosabbá váló heroinfüggősége, majd az (ennek révén szerzett) HIV-fertőzésből kialakult AIDS-betegség volt – ezzel egyébként ő volt a betegség egyik első női áldozata az Egyesült Államokban. Miközben a film hitelesen adja vissza, mi áll valójában a "Heroin Chic" look mögött (Angelina Jolie ezért az alakításáért Golden Globe-díjat kapott), de a kultstátuszához erősen hozzájárul az is, hogy Jolie-nak van benne egy topless jelenete...

4. A hullócsillag

George Hickenlooper 2006-os, félig önéletrajzi ihletésű filmje Andy Warhol egyik múzsájának, az arisztokrata családból jött Edie Sedgwicknek (Sienna Miller) a történetét mutatja be. A képzőművészetet tanuló Sedgwick volt az első olyan lány, aki a magazinoknak köszönhetően vált divatikonná és a 60-as évek egyik legmeghatározóbb modelljévé. A fiatal lány New Yorkban került be Warhol pop-art sztárgyárába, a The Factoryba, ahol összejött egy nincstelen zenésszel és rákapott a kábítószerekre valamint az alkoholra. Bár a filmet hitelessége miatt többen is kritizálták (Bob Dylan például rágalmazásért próbálta beperelni a készítőket) a kritikusok szerint mégis sokrétűen mutatja be egy függő harcát a függőséggel és a mentális betegségekkel szemben. Edie Sedgwick 28 évesen halt meg, alkohollal súlyosbított drogtúladagolás következtében.

5. Heaven Knows What

Ben és Joshua Safdie a 71. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon debütáltak filmjükkel 2014-ben, majd a 27. Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerték a legjobb rendezőnek járó díjat is. Filmjükről, ami egy New Yorkban élő, heroinista hajléktalan lányról, Harleyról (Arielle Holmes) szól, ódákat zengtek a kritikusok. A Slant Magazine írója, Kenji Fujishima szerint ez az egyik legmegrázóbb film a témában, a The Guardian szigorú pontozója, Jordan Hoffman pedig ötből öt csillaggal jutalmazta az alkotást és dícsérte Arielle Holmes alakítását. Akinek amúgy ez volt az első filmje, és ő írta a forgatókönyvet is: a saját életéről. 

Holmes 12 évesen kezdett kábítószerezni, amikor az anyjával együtt szívta a crack-kokaint. 17 évesen már hajléktalanként élt, heroint lőtt, és mindeközben pontosan tudta, mibe csúszik bele épp: "Megvan a szépsége, a romantikája ennek az életmódnak, és én akartam ezt. Tudtam, hogy ki fog csinálni, de nem tudtam ellenállni" - mondta el később a Guardiannek. Holmes a film forgatása után sikeresen végigcsinált egy elvonókúrát, ma már tiszta, Ilja nevű szerelme (akit a filmben Caleb Laundry Jones alakít) azonban nem élte túl: még a forgatás idején végzetesen túladagolta magát. Holmes élete azóta egyenesbe jött, azóta már játszott az American Honey-ban és a 2307: Winter's Dream című scifiben.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta