#VILÁGOM

Halott prostituáltak küzdenek az élőkért

2016. szeptember 30., péntek 19:15

"Tetszik, amit látsz? Szeretnél még képeket?" - kérdezi a Girls of Paradise weboldal chatjén az egyik lány az ügyféltől. A lelkes válasz után érkeznek is a fotók, de nem pont azok, amikre az ügyfél számított. Az ilyenkor szokásos fehérneműs fényképek helyett ugyanis az ügyfél az előbbi chatpartnere összevert arcáról kap fotókat, majd megtudja: a lánnyal már nem tud találkozni, mert meggyilkolták. A sokkolás enyhe kifejezés a Le Mouvement du Nid nevű francia szervezet kampányára, amelyet a szexiparban dolgozó lányokat fenyegető veszélyek miatt indítottak.

Ennek jegyében hozták létre a McCann Paris Reklámügynökséggel közösen a Girls of Paradise című kamu "piros lámpás" honlapot (ami a kampány lezárultával részben továbbra is elérhető, az automatikus chat még mindig működik - a szerk.), amelyen szexmunkások fotói csalogatják az ügyfeleket. Első pillantásra olyan, mint bármelyik másik valódi ilyen oldal: nem túl igényes megvalósítású, csak a lényegre összpontosító. Szerepelnek rajta a lányok hirdetései adataikkal, nevükkel, életkorukkal és a fényképükkel, és ahogy az ilyenkor szokás, az érdeklődők neten rá is írhattak a kiválasztott partnerre, vagy fel is hívhatták őket. Azzal a különbséggel, hogy ezekkel a lányokkal már nem tudtak találkozni: a chateket egy robot válaszolta meg, a feljebb már említett módon, a telefonhívások pedig az alapítvány munkatársaihoz futottak be, akik tájékoztatták az érdeklődőket, hogy a kiválasztott lány sajnos nem ér rá, ugyanis ledobták egy hídról; a csatornában találták meg holtan; vagy épp 53 késszúrással meggyilkolták a lakásban, ahol dolgozott – számolt be a nagy visszhangot kapott, pár napja arany Clio díjat is nyert kampányról az Adweek.com.

A társadalmi érzékenyítő kampány keretében készült honlapon keresztül  mindössze egy hét alatt 600 telefonhívás és több ezer chatüzenet futott be a reménybeli ügyfelektől. A brutális trükk tehát nagyon is bevált, hisz ezzel a húzással pont a legnehezebben elérhető, de ebben a kérdésben leginkább releváns csoporthoz juttatta el az üzenetet: az ügyfelekhez. Ők ugyanis azzal, hogy fizetnek ezért a szolgáltatásért, fenntartják a rendszert, így maguk is felelősek a szexmunkásként dolgozó nőket ért erőszakos cselekményekért.

Franciaországban a prostitúció nem illegális, viszont idén április 6-án – a világon egyedülálló módon - olyan törvényt fogadtak el, ami nem a prostituáltat, hanem a szolgáltatásait igénybe vevő ügyfeleket bünteti.

Eközben máshol

A magyar szexmunkások élete hasonló veszélyeket rejt, csak épp őket még a hazai törvényi szabályozás is hátrányos helyzetbe taszítja - minderről épp a napokban készült egy hasonlóan szemfelnyitónak szánt kisfilm Nyakó Júlia színésznő főszereplésével. A Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete által készített videóban elhangzó történetek mind valósak, az egyesület ügyfeleinek beszámolói alapján készültek. A helyzet a franciaországival szemben itthon annyival rosszabb, hogy itt a bántalmazás és hátrányos megkülönböztetés nemcsak az ügyfelek, de az állam részéről is fenyegeti a szexiparban dolgozó nőket. Mint a videó végén szereplő disclaimer fogalmaz: itthon "az állam tűri és hallgatásával bátorítja a szexmunkások elleni erőszakot".

A SzeXE oldaláról elérhető Erőszaktérképen a szexmunkásokat ért dokumentált támadásokat gyűjtik, és még sarkosabban fogalmaznak: "A szexmunkásokat egyre nagyobb mértékben éri erőszak, bűncselekmények és diszkrimináció, fokozódó és többszörös kirekesztésük és kizsákmányolásuk büntetlensége valamint a növekvő elszegényedés miatt, azonban a rendészeti szervek védelmük helyett kriminalizációjukra koncentrálnak. A szexmunkások nők, romák, leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek, illetve egyedülálló anyák, akiknek korlátozottak a lehetőségei a munkaerőpiacon a szociális helyzetük és sérülékeny csoporthoz való tartozásuk miatt, így többszörös diszkriminációnak vannak kitéve. A ‘ Kapcsold le a kék fényt ! – Kampány a szexmunkásokat érő erőszak és diszkrimináció ellen' című projekt célja, hogy felhívja a figyelmet a szexmunkásokat, egy fokozottan hátrányos helyzetű elsősorban női csoportot érő erőszak, bűncselekmények és diszkrimináció mértékére".

   

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta