#VILÁGOM

Emléktáblát kap a világ leghíresebb magyar punkja Budapesten

2016. szeptember 30., péntek 11:47

Erdélyi Tamást a világ nagy része Tommy Ramone-ként ismerte, és ő volt a Ramones nevű, mára legendássá vált punkzenekar első dobosa, ezzel együtt pedig a világ leghíresebb magyar punkja. Erdélyi 1949-ben született Budapesten, a Bajcsy-Zsilinszky út 36-38-as szám alatt laktak (a mostani Toldi klub melletti házban), míg aztán szülei '56-ban Amerikába menekítették a családot. Annak ellenére, hogy ő az egyetlen, aki magyar születésű zenészként bekerült a Rock And Roll Hall Of Fame-be (vagyis a világ legfontosabb zenészei közé), semmi nyoma nem volt eddig Budapesten, hogy innen származna. Eddig.

Egy kísérlet már történt erre korábban is: 2014-ben, a zenész halálának évében Pálinkás Szüts Róbert újságíró felírta Erdélyiék házára, hogy "Itt született Tommy Ramone". Akkor ennek a tisztelgő gesztusnak rabosítás lett a vége, pedig a punk szellemiségével kevés dolog van jobban összhangban, mint egy filccel felfirkált emléktábla, amiért ráadásul rabosítják is a megemlékezőt.

Mostanra azonban szerencsére már a hatóságoknak – pontosabban a belvárosi önkormányzatnak –is leesett, hogy illene méltó módon megemlékezni kerületük szülöttjéről, aki nemzetközi mércével mérve is sokra vitte. Szeptember 30-án délután fél egykor ezért hivatalos emléktáblát avatnak Erdélyiék házánál, a Ramones megalakulásának negyvenedik, valamint az 56-os forradalom hatvanadik évfordulója apropóján.

A tábla sajnos teljesen hagyományos lesz, viszont annyiban legalább próbál a Ramones szellemiségének megfelelni, hogy nem márványból vagy hasonló, az emléktáblák közt szokványosnak mondható anyagból, hanem látszóbetonból készül. Ezen a linken nyerhet némi betekintést, hogy milyen lesz.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta