#VILÁGOM

Petőfi beatboxol és élvezi

2016. január 25., hétfő 17:33

A magyar kultúra napján, január 22-én valami nagyon durva történt a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A Bob és Bobék Orchestra “Mi lárma ez megént?” címmel olyan kristálycsillár-szaggatóan profi verskoncertet adott a PIM dísztermében, hogy több mint másfél órára sikerült totálisan megfeledkeznem róla, hogy én amúgy általános iskola óta zsigerből ódzkodom Petőfitől. Nem vagyok rá büszke, de ez van. Szóval francba immár a bajuszpödrős, csikóbőrös műromantikával, Horváth Kristóféknak hála bárki ráérezhet végre: Petőfi igenis menőbb, mint valaha.

Megy a juhász projektoron

A puccos nagyteremben meglepően felül van reprezentálva a 15-20 éves korosztály, azon belül pedig a lányok, és egyáltalán nem tűnik úgy, hogy kicsit is cikisnek éreznék a péntek estéjüket egy múzeum irodalmi rendezvényén tölteni, sőt. Ezek a csajok tudják, mire jöttek, és jól láthatóan élvezik is azt. A rap-kompatibilis hangsúlyos magyaros verselés, a féktelen és pofátlan humor, a zenekart alkotó fiúk bicskanyitogatóan(!) kreatív hangszerpörgetése, meg az a rengeteg szájdob egyszerre adják azt a fajta bulihangulatot, amire egy valamire való tizen-, huszon-, harminc- és tulajdonképpen baromira mindegy, hány évesnek ma szüksége van.

A programismertető forradalmi reggae-t, arrogáns gengszterrapet és bordaldzsesszt kínál, és tényleg van itt minden, mint a búcsúban. A második szám közepén a mellettem ülő gimnazista lánnyal együtt rázzuk a lábunkat, és bár én remekül végig tudok feszengeni bármilyen lazulós és/vagy őrjöngős koncertet egy sarokban kuporogva, itt komolyan nem bántam volna, ha állva csápolhatok.

Mi slam-szájnak ingere

A műsor - a zenekar 2013-as WeörEST című projektjéhez hasonlóan - ismét igazi csapatmunka. Horváth Kristóf “Színész Bob” – aki amúgy a magyar slammer kultúra egyik meghonosítója – , nemcsak rendezője, de színésze, énekese és verselője is az estének. Komoly Petőfi-repertoárt tol végig fejből, és Dévényi Zoltánnal (gitár, ének), Eged Mártonnal (basszusgitár), valamint Szarvas Dáviddal (ütőhangszerek, loop, ének) együtt igazi örömzenét rittyent a több mint 30 darab Petőfi-költemény felhasználásával. Poén és dráma is van bőven, és hiába a sokszor avítt nyelvezet, a mai fül számára szokatlan szóhasználat, úgy tűnik, mindenki vágja a teremben, miről van szó. Ha magyar vagy töri tanár lennék, a XIX. századi tananyagot biztosan egy ilyen közös koncertlátogatással kezdeném. Tovább megyek: a fene se gondolta volna, hogy Petőfinek még az aktuálpolitikához is ilyen sok köze lehet.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta