#VILÁGOM

Ön szerint jó ötlet egy múzeum kizárólag nőknek?

2015. december 30., szerda 17:21

Bár a megnyitó pontos időpontjáról még mindig nincs hír, de azért elég határozottan beszélt az orosz feminista punk csajzenekar, a Pussy Riot (kb. „puncilázadás”) egyik legaktívabb tagja, Maria Aljokhina a DazedDigital.com riporterének arról, hogy egy női múzeum megnyitásán dolgozik. Erre az ex-keleti blokk egyik legelső és legismertebb galériatulajdonosával, Marat Guelmannal közösen készül, akinek jelenleg Moszkvában és Kijevben is van kiállítóterme.

A Pussy Riot performansza a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban 2012. február 21-én.
A Pussy Riot performansza a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban 2012. február 21-én.
Fotó: facebook.com/artnetnews

Az interjúból kiderül, hogy a polgárpukkasztó fellépéseikről elhíresült banda tagja és a galériás Montenegróban nyitná meg galériáját 'New Balkan Women's Museum' néven. Aljokhina szerint ez többek között azért is érdekes ötlet, mivel elég kínossá vált a sokszínűség hiánya a művészeti világban.

A 27 éves punk aktivista felhívta a figyelmet arra, hogy az olyan meghatározó szerepet betöltő múzeumoknál, mint például a Guggenheim, csak 14, a Pompidouban 16, a Tate esetében pedig mindössze 25 százalék az önálló női kiállítások aránya 2007 óta. Az Egyesült Államokban pedig a múzeumok 42,6 százalékában töltenek be nők vezető beosztást, ám ezeknek a nőknek a fizetése sokkal alacsonyabb, mint a hasonló munkakört betöltő férfi alkalmazottaké.

A lesújtó adatok és a nemek közti szakadék miatt az előzetes tervek szerint a múzeumban kizárólag női alkalmazottak dolgozhatnak majd, és hasonlóképp fognak diszkriminálni, ahogy a nagyok teszik, csak épp ellenkező előjellel: a célközönség, valamint a kiállítók is kizárólag nőkből fognak állni. Remélhetőleg hamarosan beszámolhatunk majd az új balkáni múzeum megnyitójáról, de addig is ide kattintva nézze meg, hogy mivel sokkolt a Pussy Riot és kortársai a WhiteBoxban megrendezett „Recycling Religion” néven futó kiállításon New Yorkban.

Ön szerint jó ötlet egy múzeum kizárólag nőknek?

 • 18
  Nagyszerű ötlet, nem is értem,hogy eddig miért nem volt
 • 14
  Micsoda hülyeség már ez!
 • 18
  Inkább a helyes egyensúlyt kellene megtalálni, mint különcködni
 • 2
  Kit érdekel, nem járok múzeumba
 • 14
  Miért ne, ha már szültek rendesen

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta