#VILÁGOM

Utálja a reggae-t? Ön proli.

2015. június 7., vasárnap 17:18

Egy kutatás keretében tudósok közel 1600, teljesen különböző háttérrel rendelkező embert kérdeztek meg a zenehallgatási szokásaikról. Az eredmények alapján pedig arra jutottak, hogy a jobb társadalmi helyzetben lévők inkább a rockot, a reggae-t, a pop- és klasszikus zenét, illetve az operát kedvelik, ugyanakkor kiveri őket a víz a countrytól és az "örökzöld" slágerektől. Az alacsonyabb státusszal rendelkezők kedvenc műfajai pedig a heavy metal, a rap és a diszkózene, viszont utálják a popzenét – számolt be az eredményekről a DailyMail.

Akadt olyan kategória is, amit minden réteg szívesen hallgat, ez pedig a jazz, és megtudtuk azt is, hogy a társadalmi helyzet egyértelműen befolyásolja, milyen muzsikát szeretünk jobban. „Amit a tehetősebbek szeretnek, azt a szegényebbek utálják és fordítva" – nyilatkozta Gerry Veenstra, a University of British Columbia munkatársa. Ha ön most prolinak érezné magát, mert utálja a reggae-t, megnyugtatjuk, a felmérés eredményeit nyugodtan fogadhatja fenntartással, mert összesen 1 595, Torontóban és Vancouverben élő alanyt hívtak végig hozzá, hogy interjút készítsenek velük a kutatáshoz, ekkora mintát pedig nem mondanánk reprezentatívnak. Ha érdeklik a részletes eredmények, a Canadian Review of Sociology-ban megtalálja őket.

GettyImages-88691054
Fotó: Michal Czerwonka / Europress / Getty

A beszélgetés során 21 zenei műfajról kérdezték a véleményüket, Veenstra pedig nem lepődött meg azon, hogy a klasszikus zenét és az operát a gazdagok kedvelik jobban. Viszont szerinte a pop, a népzene, a reggae és a rock csak az elmúlt néhány évben küzdötte fel magát a tehetősebbek kedvencei közé, és ebben nem kis szerepe volt a hipszter mozgalmaknak. A DailyMail szerint hasonló trendek uralkodnak Londonban is.

A professzor szerint nem csak a kedvenceink, de az "anti-kedvencek" is sokat árulkodnak a társadalmi helyzetünkről: a pénzesebbek rühellik a countryt és a vidéki diszkókban agyonjátszott örökzöld zenéket, a rap pedig – a felmérés szerint – a középosztály idősebb tagjait borítja ki leginkább. Kiderült az is, hogy az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők nyolcszor jobban utálják a klasszikus zenét, mint azok, akik főiskolára vagy egyetemre jártak.

A végére pedig egy jó hír: nem fogja megunni a kedvenc zenéit, ugyanis Veenstra szerint folyamatosan cserélődnek a leginkább hallgatott kategóriák. „A középosztály folyamatosan az elitre szeretne hasonlítani, ezért szépen lassan elkezdi felvenni annak szokásait. Utóbbi viszont szeretne túljárni az előbbi eszén és emiatt a szegényektől inspirálódik zenehallgatás terén" – mondta.

Érdekesség: a Spotify és az Echo Nest felmérése szerint a zenei ízlésünk 33 éves korunkban a legsznobabb, utána elkezdünk egyre több mainstream dalt hallgatni.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta