#VILÁGOM

Virágként kibomló selyemszobor-csillárt minden mennyezetre!

2015. március 19., csütörtök 18:15

Akadnak olyan virágok, amelyek (legtöbbször védekezésként, és hogy spóroljanak az erőforrásaikkal) éjszakára összezárják a szirmaikat. Ezt a folyamatot hívják niktinasztiának, és ez inspirálta a holland Studio Driftet is a Shylight névre hallgató világítótesteik megalkotása során. Amik tulajdonképp csak másodsorban világítótestek, valójában kinetikus szobrok, és elképesztően gyönyörűek lett, aki arra jár, a Rijksmuseumban meg is csodálhatja őket. Akiknek meg nem esik útba Amszterdam mostanság, azoknak hajtás után itt van róluk egy videó, amire érdemes kattintani.

A csillárok a virágok nyíló-záródó mechanizmusát elevenítik meg – egyébként olyan csodás módon, hogy mi már a folyamatot bemutató mozgóképekről is alig tudtuk levenni a szemünket. A Shylight azért is formabontó (szó szerint), mert ahhoz szoktunk hozzá, hogy a legtöbb, otthonunkban megtalálható berendezési tárgy statikus – pláne, ha lámpákról van szó –, miközben a természetben az élőlények nagyon is mozgás-, sőt változásképesek, és folyamatosan alkalmazkodnak környezetükhöz.

A gyönyörű darabok megszületését 5 év kutatómunka (2010-től 2014-ig) előzte meg: végül több réteg selyem, valamint elképesztően bonyolult és aprólékos, precíziósan működő vázszerkezetek felhasználásával alkották meg őket. A legjobb bennük pedig, hogy mozgásuk iPhone és iPad segítségével irányítható, akár koreográfiát is előállíthatnak az eszközök segítségével. A legjobban persze nagy belmagasságú terekben mutat jól: a szerkezet ugyanis 9 métert képes "zuhanni".

A videón megnézheti, hogyan készültek és mutatnak "élesben" a Shylight lámpatestek? szobrok? – szánja rájuk azt a 2 percet, megéri. Tényleg. Ha pedig önnek is annyira bejöttek, mint nekünk, érdemes megnéznie a Studio Drift weboldalát, mert további elképesztő dolgokat találni náluk.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta