Íme a filmtörténelem 10 legbizarrabb étkezése

Talán a nagy gasztro-bummnak köszönhető, hogy napjainkban egyre felkapottabbak lettek az ételekkel, a főzéssel és a nagy zabálásokkal kapcsolatos filmek a mozikban. Ilyen volt a tavalyi évben például az indiai rendező, Ritesh Batra többszörösen díjazott alkotása, az Ezerízű szerelem, melyben Mumbai ételhordóinak történeteit követhetjük nyomon, de nagy sikerrel játszották Lasse Hallström filmjét, az Élet ízeit is, amiben Hellen Mirren egy dél-francia kisváros Michelin csillagos éttermének tulajdonosát alakítja. A népszerűségen felbuzdulva az anothermag.com szerkesztői összeállítottak egy tízes listát arról, hogy melyek voltak a legemlékezetesebb főzös-evős jelenetek a filmtörténelemben. Íme!

1. Nassolás a Marie Antoinette-ben

Sofia Coppola 2006-os sztárparádéja Kirsten Dunsttal, Jason Schwartzmannal, Judy Davissel és Marianne Faithfullal nemcsak a többszörösen díjazott jelmezek, hanem a filmben felvonultatott töménytelen mennyiségű étel ínycsiklandó látványa miatt is érdekes, amit a kiváló zenei válogatás tesz még hangulatosabbá. A film egyik jelenetében XVI. Lajos felesége éppen egy 'csajos délutánt' tart udvarhölgyei társaságában Versaillesban, melyhez természetesen nem csak több tucat palack pezsgőt, hanem a legendás párizsi cukrászda, a Ladurée macaronjait és habos süteményeit fogyasztják a vendégek.

2. Homárvadászat az Annie Hallban

Woody Allen 1977-es romantikus komédiája több szempontból is felejthetetlen, szinte minden pillanatát fel lehet idézni egy-egy adandó alkalommal. Az egyik legviccesebbnek ítélt jelenet mégis az, mikor Woody Allen és Diane Keaton egy közös esti vacsorához élő homárokat próbálnak kifőzni. A megpróbáltatásokat mégsem lehet a szánalmas jelzővel illetni, az pedig különösen vicces, mikor Allen annyira bepánikol, hogy legszívesebben kihívná a rendőrséget a kialakult helyzet miatt.

3. Habos sütemény a Volt egyszer egy Amerikában

Sergio Leone 1984-es klasszikusa a New York-i zsidó gettót mutatja be öt kiskamasz utcagyerek élettörténetén keresztül. A felejthetetlen jelenetben Partrick „Patsy” Goldberg egy habos süteménnyel a kezében csenget be Peggyékhez, azonban várnia kell a lányra, így a lépcsőházban kicsit habozik, majd felfalja a lány elcsábítására szánt édességet. A közel fél évszázadot felölelő történetet több BAFTA és Golden Globe-díjjal is jutalmazták 1985-ben.

4. Tilda Swinton és a garnélarák a Szerelmes lettem című filmben

Luca Guadagnino 2009-es drámájának középpontjában egy tehetős milánói család áll. A jól menő gyárat üzemeltető család sarja, Edo a gyár vezetése helyett inkább barátjával, a sármos és tehetséges séffel, Antonióval nyitna egy éttermet. A bonyodalmak akkor kezdődnek, mikor Antonio egy tányér garnélarákkal annyira leveszi a lábáról Edo anyját (Tilda Swinton), hogy az azonnal belehabarodik a séfbe.

5. Pizzázás a Huncutkában

John Hughes 1991-es vígjátékának főszereplője kislányával, Huncutkával járja New York utcáit, azon tanakodva, hogy hogyan szerezzék meg aznapi betevőjüket. Mikor a kislány szélhálmos apját elüti egy gazdag ügyvédnő, akkor Huncutkát átmenetileg az elkövető látja vendégül. Az első ott töltött vacsoráját, köntösben, fején törölközővel falja be, olyan emlékezetes vehemenciával, mint aki nem tudja, hogy mikor kap enni legközelebb. 

6. Cukorka föld a Charlie és a csokigyárban

Roald Dahl klasszikusában Tim Burton is látott fantáziát 2005-ben, mikor elkészítette saját verzióját Johnny Depp és Helena Bonham Carter főszereplésével. A látványos film egyik legemlékezetesebb jelenete kétségkívül az, mikor a csokoládégyáros Willy Wonka pár szerencsés kiválasztott előtt megnyitja a gyár kapuit és bepillantást enged az üzem működésébe. Az édességföldön azonban nemcsak a gyerekek, hanem azok szülei is elkábulnak a csokoládé vízesés és egyéb nyalánkságok láttán. Nem véletlen, hogy lesznek a csapatban, akik túlzásokba is esnek.

7. Lecsó a L'ecsóban

Brad Bird és Jan Pinkava animációs filmje tarolt a 2008-as díjátadókon. A hangulatos gasztromese Remyről a patkányról szól, aki gyerekkora óta arról álmodozik, hogy egyszer séf lesz belőle egy párizsi étteremben. A kulináris zseni egy napon összebarátkozik egy jól menő étterem gátlásos szemetes fiújával, Linguinivel, akivel együtt készítik el a hírhedt ételkritikus, Anton Ego vacsoráját.

8. Meg Ryan kamuorgazmusa a Harry és Sallyben

Nora Ephron sztoriját Rob Reiner filmesítette meg1989-ben Meg Ryan és Billy Crystal főszereplésével. A romantikus film egyik leghíresebb jelenetében az akkoriban szexszimbólumnak számító szőke színésznő egy szendvicsezőben bizonyítja be a szkeptikus és önelégült Harrynek, hogy igenis képesek színlelni a nők az orgazmust. A hosszúra nyúlt jelenetet egy idős asszony mondata zárja le: „Én is azt kérek, amit ő evett”.

9. Képzelt lakoma a Hookban

A kilencvenes évek elejének egyik legnépszerűbb kalandfilmjét Steven Spielberg rendezte 1991-ben Robin Williams, Julia Roberts és Dustin Hoffman főszereplésével. A film egyik legemlékezetesebb pillanata az a képzeletbeli ünnep, melyen laktató főételek és habos desszertek hiányában Pán Péter és gyerekekből összeverődött társasága csak imitálják a finomabbnál finomabb fogások elfogyasztását.

10. Piteevő verseny az Állj mellém! című filmben

Az ötvenes évek Amerikáját és annak negatívumait mutatja be Rob Reiner 1986-os Stephen King adaptációja, melynek egyik leggusztustalanabb jelenetében a torkosság veszélyeire illetve annak következményeire hívja fel a figyelmet a rendező. A tábortűz mellett elmesélt történet főszereplői egy szokásosan unalmas kisvárosi piteevő versenyből hirtelen egy egymást összehányós buliban találják magukat.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek