#VILÁGOM

Legyen színikritikus ön is!

2014. július 31., csütörtök 17:36

A Színházi Kritikusok Céhe nemrég nyilvánosságra hozta a Színikritikusok Díja idei várományosainak névsorát, amit most mi is közszemlére teszünk. A túlterhelt kritikusok helyett válasszák meg önök a 2013/14-es évad legjobbjait, hogy tudjanak honnan lesni a profik a szeptember 21-i, Trafóban megtartott átadó ünnepségig, ahol aztán majd kiderül, melyik kategóriában ki nyerte idáén a Színikritikusok Díját. Íme hát a legfontosabb kategóriák esélyeseinek névsora, szavazzon!

A legjobb előadás

Elsőként a legjobb előadást keressük, bár a színikritikusok külön szavaznak majd a legjobb zenés, a legjobb független, és a legjobb gyerekelőadásra is. A mi szívünk leginkább Bodó Viktor Revizorja (kritikánk itt) felé húz, hiszen talán elmondható, hogy ez volt idén az egyetlen politikai témájú darab, ami nem volt iszonyatosan erőltetett. Ettől függetlenül igen erős a legjobb előadás mezőnye, Pintér rendezésére eleve képtelenség bejutni, és a Fényevők (kritikánk itt) sem volt rossz.

A legjobb előadás:

 • 14
  Fényevők: Katona József Színház
 • 32
  A revizor Vígszínház: Szputnyik Hajózási Társaság
 • 32
  Titkaink: Pintér Béla és Társulata

A legjobb rendezés

A legjobb rendezőről is kikérjük a véleményüket, még akkor is, ha önök nem színikritikusok. Itt újra indul Ascher, még mindig a Fényevőkkel, de két nagyhírű rendezés is bekerült a lehetséges nyertesek közé. A Fényevőket Hamlet és Stuart Mária is szorongatja, előbbi Gáspár Ildikót dicséri az Örkény Színházban rendezett előadásért, a másik pedig Bagossy Lászlót, aki szintén az Örkényben vitte színre Shakespeare klasszikusát. Ebben az esetben sem könnyű tehát a választás. Ön kire szavazna?

A legjobb rendezés:

 • 27
  Ascher Tamás: Fényevők
 • 28
  Bagossy László: Hamlet
 • 9
  Gáspár Ildikó: Stuart Mária

  

A legjobb női főszereplő

A legjobb női főszereplővel sincs könyű dolguk a kritikusoknak, hiszen például Kováts Adél Anna Petrovnája igazán elsöprő volt, meg is írtuk, hogy régen láttuk már ennyire jónak a színésznőt. Ettől függetlenül Szandtner Anna ritkán nyúl mellé, ha nyúlt már egyáltalán, és a Miskolci Nemzeti Színházban Lovas Roziról is ódákat zengtek a kritikusok. Önök kinek adnák?

A legjobb női főszereplő:

 • 40
  Kováts Adél: Platonov
 • 16
  Lovas Rozi: A tanítónő
 • 16
  Szandtner Anna: Stuart Mária

A legjobb férfi főszereplő

Könyvet is lehetne írni arról, hogy idén ki volt a legjobb férfi színész a színpadon, mindenestre ha már valamiben indulnia kéne a rettenetesŐrült nők ketrecének , akkor az inkább ez a kategória, mint a legjobb szórakoztató előadás, Stohl Andrásnak pedig simán járna is a pont érte. Ezen kívül kifejezetten furcsálljuk, hogy László Zsolt idén nem ütötte meg a mércét, de hát hol vagyunk mi a céhtagságtól. A színikritikusok szerint nem volt túl sok jó előadás idén, erre enged következtetni, hogy ebben a kategóriában is a már fent megtalálható előadások szerepelnek. Jó, mondjuk Fodor Tamás azért erős Erzsébet.

A legjobb férfi főszereplő:

 • 13
  Fodor Tamás: I. Erzsébet
 • 28
  Hegedűs D. Géza: A revizor
 • 23
  Polgár Csaba: Hamlet

A legjobb új magyar dráma / színpadi szöveg

Végül, de nem utolsósorban arról is megkérdezzük önöket, hogy Pintér Béla vagy Székely Csaba e a legjobb drámaíró, de talán nem lepődik meg senki, ha az igazi díjat az nyeri, aki két darabbal is fent van a listán. Ennek ellenére Pintér elég jó, szóval ön kinek adná a legjobb új magyar dráma / színpadi szöveg díját?

A legjobb új magyar dráma / színpadi szöveg:

 • 36
  Pintér Béla: Titkaink
 • 9
  Székely Csaba: Bányavíz
 • 8
  Székely Csaba: Szeretik a banánt, elvtársak?
Titkaink
Titkaink
Fotó: pbest.hu

Színikritikusok Díja 2013-as nyertesei:

A legjobb új magyar dráma: Székely Csaba – Bányavakság

A legjobb előadás: A nép ellensége (Katona József Színház, rendezte: Zsámbéki Gábor)

A legjobb rendezés: Angyalok Amerikában (Nemzeti Színház, rendezte: Andrei Şerban)

A legjobb zenés/szórakoztató előadás: Liliomfi (Örkény Színház, rendezte: Mohácsi János)

A legjobb független színházi előadás: A Dohány utcai seriff (Füge Produkció – Kaposvári Egyetem, rendezte: Mohácsi János)

A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: Semmi (Budapest Bábszínház, rendezte: Hoffer Károly)

A legjobb női főszereplő: Csákányi Eszter (A 42. hét, Pintér Béla és Társulata) és Eszenyi Enikő (Jóembert keresünk, Vígszínház)

A legjobb férfi főszereplő: Stohl András (Mephisto, Nemzeti Színház)

A legjobb női mellékszereplő: Tenki Réka (Sirály, Nemzeti Színház)

A legjobb férfi mellékszereplő: Bányai Kelemen Barna (Bányavakság, Yorick Stúdió – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata)

A legjobb díszlet: Angyalok Amerikában (Nemzeti Színház, tervezte: Izsák Lili)

A legjobb jelmez: Liliomfi (Örkény Színház, tervezte: Remete Kriszta)

A legjobb színházi zene: A Dohány utcai seriff / Liliomfi (Füge Produkció – Kaposvári Egyetem / Örkény Színház, Kovács Márton)

A legígéretesebb pályakezdő: Tasnádi Bence (Katona József Színház)

Különdíj: Orlai Tibor produceri tevékenységéért

Életműdíj: Zsámbéki Gábor

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta