#VILÁGOM

Téli olvasmányok, képzelt kandalló előtt

2014. február 5., szerda 19:38

B1234378
Fotó: Bookline

Akár van kandallója, akár nincs Massimo Gramellini: Álmodj szépeket című könyvét érdemes lesz a kezébe vennie, kiváltképp, ha szeret szomorú történeteket olvasni. Az Olaszországban nagy sikerrel futó könyv a szerző története, aki kilenc éves korában elveszítette édesanyját. Jó ideig nem merik megmondani neki, hogy meghalt, és a teljes igazsággal is csak 40 évvel később, felnőtt fejjel szembesül. 

Markus Zusak A könyvtolvaj című könyvét adja ki újra az Ulpius-ház most, hogy bemutatják a mozikban az ebből készült filmet. A bestseller 2005-ben jelent meg, azóta több mint harminc nyelvre lefordították és világszerte nyolcmillió példányban kelt el, ráadásul számos irodalmi díjat nyert. A történet szerint a kilenc éves Liesel a II. világháború hajnalán nevelőszülőkhöz kerül, mivel szüleit koncentrációs táborba vitték. Az árván maradt kislány nehezen küzd meg új környezetével és az egyre zavarosabb, kegyetlenebb valósággal, mely lassan eluralkodik a náci Németország felett. Az olvasás öröme és a képzelet világa jelenti számára az egyetlen kiutat e szörnyű valóságból. Egy újabb olvasmány februárra az életigenlésről, emberségről, alkalmazkodóképességről és egy zűrzavaros korszak zsarnokságáról.

B1109172
B1109172

Ha még nem olvasta, újra kezébe veheti Georges Simenon Maigret és a három nő című krimijét. A belga születésű Georges Simenon (1903-1989) a francia nyelvű regényirodalom világszerte ismert alakja, műveit eddig ötvenöt nyelvre fordították le. A hatalmas siker Simenon legismertebb regényszereplőjének, Maigret főfelügyelőnek köszönhető. A világméretű sikerhez az is hozzájárult, hogy a regényekből számtalan filmadaptáció, majd pedig televíziós sorozat is készült. A Maigret és a három nő helyszíne a párizsi Marais negyed, ahol egy bérházban lakik a jómódú bérlő és a szűkösen élő kispolgár, a szorgalmas hivatalnok és az egész nap a folyosón tébláboló öregasszony. A ház életének középpontja az udvar. Ide érkezik meg az éjszaka közepén Maigret, hogy kinyomozzon egy újabb gyilkosságot.

A széles körben elismert amerikai írónő, Joyce Maynard szívszorító történetet mesél el szerelemről, szexről, kamaszkorról és végzetes árulásról egy ifjú kamasz szemén keresztül Nyárutó címen.  A könyvben a férfivá váló kamasz nézőpontjából ismerhetjük meg a történetet. Joyce Maynard több mint négy évtizede foglalkozik írással; eddig hat regényt, köztük a To Die For címűt, és négy ismeretterjesztő munkát írt. Otthon a világban címmel megjelent sikerlistás visszaemlékezéseit tizenegy nyelvre fordították le. 

B1110723

Személyes kedvencünk így februárra Jeff VanderMeer Expedíció című sci-fije, hiszen ha minden jól megy, ebben nők mentik meg a világot, egészen pontosan egy antropológus, egy geodéta, egy pszichológus és egy biológus. Vonzó nem, ráadásul intrikáktól sem mentes a sztori, ráadásul mintha VanderMeer megpróbálta volna újra feltalálni Sztrugackijék Zónáját! "Az X Térséget a kormányzat már harminc éve környezeti katasztrófa sújtotta övezetnek álcázza, így mostanra az érintetlen és burjánzó vadonnak látszó terület csupa misztikum és rejtély az emberek szemében. A Déli Végek nevű titkosügynökség ez idő alatt számos expedíciót küldött a hely felderítésére - szinte mindegyik tragikus véget ért. Most indul útnak a tizenkettedik expedíció. A küldetésük felderíteni a terepet és mintákat gyűjteni, feljegyezni minden tudományos megfigyelést a környezetről és egymásról, valamint mindenek felett elkerülni az X Térség természetfeletti hatását. Az expedíció mindenre felkészülve indul útnak, és hamar megdöbbentő felfedezéseket tesz - például talál egy megmagyarázhatatlan topográfiai jelenséget és olyan életformákat, amik meghaladják a megértés képességét -, de mégsem ezek, hanem a tagok egymás elől gondosan elrejtett titkai változtatnak meg mindent."

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta