#VILÁGOM

"Érzelmi degeneráltak vagyunk"

2012. december 19., szerda 16:59

Ha igaz a férfihez a gyomrán át vezet az út mondás, akkor arra is figyelnie kell az egyszeri feleségnek, hogy mit etet a férjével egy életen át? Erre a kérdésre nem felel a Radnóti Miklós Színházban Bálint András rendezésében bemutatott Jelenetek egy házasságból, pedig igen központi cselekmény benne az evés/ivás. A kétszáz oldalas Bergman forgatókönyvet a színházrendező hetven oldalba sürítve értelmezte újra, csupán a két főszereplőre szűkítve, és bizony kegyetlen őszinteséggel mutatja be, hogyan hidegül el az évek során egymástól a férfi és a nő.

Schneider Zoltán (Johan) és Szávai Viktória (Marianne) játsszák a középosztályba tökéletes természetességgel illeszkedő házaspárt, akiknek nincs egy unalmas és kihasználatlan perce, hiszen az életük egy megelevenedett fogpasztareklám. Talán pont a boldogság miatt nyilatkoznak is kapcsolatukról, mert tényleg elhiszik magukról, hogy boldogok. Melegség veszi őket körül a Khell Zsolt által megálmodott díszletben, ami könnyen átalakítható egyéb egységgé is, igaz, mindig csak ízlésesen, soha el nem nyomva a színészi játékot.

A házaspár tehát eszik és iszik, ünnepli saját magát, egészen az első bukkanóig, a nem kívánt gyerek elvetetéséig, ami után aztán nincs megállás: menthetetlenül csúszni kezd a kapcsolat a lejtőn. Az elfogyasztott ételek egyenesen arányosak a pár lelkiállapotával, azaz ha egyiküknek jól esik az étel, akkor a másiknak biztos nem megy le egy falat sem a torkán. De ez csak egy apró jelzés a nézőknek, mert Szávai és Schneider játéka mellett tényleg alig van szükség díszletekre vagy kellékekre. Ők végig képesek reményt kelteni, mert a darab elején jelzett szerelmük tényleg törhetetlennek látszik. Szávai az enyhén neurotikus ügyvédnőként mégis hiába próbál görcsösen megfelelni a külvilágnak, elbukik, nemcsak férje előtt, aki eddigre már megcsalja, de saját maga előtt is.

A rendező valójában öt részben teszi tönkre az idillinek indult kapcsolatot, a boldogság után repülnek az évek, hogy eljöhessen a fiatal szerető, tönkretéve egy elkényelmesedett házasságot, belerokkantva ebbe a feleséget. Aztán még kétszer ad esélyt a boldogságukról valaha nagy mellénnyel nyilatkozó szerelmeseknek, ám itt már a férj csúszik egyre mélyebbre, míg végül csak elrejtőzve a külvilágtól, titokban találhatják meg azt az idillt, ami húsz évvel ezelőtt még az övék volt.

Bálint rendezésében semmi sincs túlrajzolva, a szereplők minden mozdulata finom, a hisztik is annyira kulturáltak és érettek, szinte a néző kívánna egy pofont adni a házasoknak, hogy robbanjanak már fel végre, míg aztán eljön a várt katarzis. A happy endben végig bízók is megkapják a reménysugáradagjukat, de a valóság mindennél kiábrándítóbb, és rádöbbenni, hogy elszaladt az ember feje fölött az élet soha nem lehet áldásos pillanat. Egy kicsit mindenki magára találhat ebben az előadásban, mert a Jelenetek egy házasságból minden kapcsolatról szól, és bármilyen fájdalmas is, csak arra figyelmeztet, hogy semmi sem tart örökké.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta