#VILÁGOM

Filmfesztivállal búcsúzik a bezáró Odeon Lloyd mozi

2012. július 25., szerda 09:12 |

Sorra zárnak be a művészmozik Budapesten, augusztus 1-től a budapesti az Odeon Lloyd mozi is beáll a Kultiplex és az Európa és a Bem által alkotott sorba, a Hollán Ernő utca 7. szám alatt nem nyit ki többé a mozi. Az ok egyszerű: az üzemeltető nem tudja rendezni a bérletidíj-tartozásukat. Budapest egyik legkedveltebb művészmozija nem volt elég az a gyorssegély a további működésre, amit Nemzeti Filmalaptól kaptak. A könnyes búcsú helyett azonban inkább a szépre emlékeznek: filmfesztivállal búcsúznak a mozibajáróktól.

odeonll
Fotó: Facebook

Az Odeon Lloyd a július 26-tól 31-ig tartó, Az Utolsó Mozielőadások elnevezésű sorozatába saját forgalmazású, közönségkedvenc filmjeit válogatta össze, ezekkel búcsúzik a Hollán Ernő utca 7. szám alatti mozi a közönségtől. A részletes programot megtalálhatják az esemény Facebook-oldalán. Aki ennél érzelmesebb búcsúra vágyik, megteheti: a vetítések után mindenkit szívesen várnak beszélgetni, koccintani. Gyászolni azért nem kell, a Facebookon már most azzal biztatnak mindenkit: "A legfontosabb azonban mégis, hogy az Odeon nem szűnik meg! Augusztus közepétől új helyen, felfrissült arculattal, de a megszokott hangulatban várunk minden régi és új vendégünket!"

De miért kell menniük?

A Budapest Film Zrt. még júniusban fizetési felszólítást küldött három fővárosi művészmozinak: ha nem rendezik bérletidíj-tartozásukat, akkor felmondják a velük kötött szerződést. A Tabán és a Kino mozi a Magyar Nemzeti Filmalap gyorssegélypályázatán elnyert összegből fizette végül ki az adósságát, de ahogy Körösvölgyi Zoltán a Népszabadságnak nyilatkozta, az Odeon-Lloyd üzemeltetője, az Odeon Video Kft. tartozása a Budapest Film Zrt. felé „elérte a kritikus mértéket”, annak csupán töredékét fedezi az elnyert támogatás. Annyit biztosan tudni, hogy mozielőadás nem lesz augusztusban, de a nagyjából 6000 kazettával és közel 6300 DVD-vel felvértezett videótéka még egy ideig a működni fog.

Az Odeon-Lloyd mozi jelen formájában 2003 márciusában nyitotta meg kapuit, és igen jól sikerült benne a harmincas évek eleganciáját ötvözni a multiplexek kényelmével. Az Odeon Lloyd a vetítőtermen kívül egy kávézónak, DVD-boltnak és a látogatókat mintegy 6000 kazettával és közel 6300 DVD-vel váró videótékának is helyet ad. Az eredetileg is Lloyd nevet viselő filmszínházat 1937-ben nyitották meg a Hollán Ernő utcában, majd 1949-től Duna mozi néven üzemelt, egészen 2000-es bezárásáig.

odeon

Nagyjából ennek inthetünk búcsút augusztustól, bár a tulajdonosok azt mondják, hogy maga az Odeon nem szűnik meg, csak a Hollán Ernő utcából költözik el. Egyelőre nem tudni, hol, de augusztus közepétől egy új helyszínen várja közönségét a mozi.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta