TREND

Provence, Provence, Provence…

2009. június 3., szerda 08:16

trend_provanceDélfrancia ékszerdoboz, hangulata remekül beilleszthető a közép-európai létformába is. Pontosabb képet kapunk, ha megnézzük Russel Crowe egyetlen nőknek szóló filmjét, a Bor, mámor, Provence-t... Szerelmes, bóléiszogatós program esős vasárnap délutánokra.

De ez nem filmajánló…. szóval ne intézzük el annyival Provence-t, hogy felteszünk a konyha falára egy-két kiskancsós-szőlőfürtös-bocis dekorcsempét. Ennél a Provence-style sokkal finomabb. Elég, ha az azonos nevű fűszerkeverék illatára gondolunk – elég összetett.

Azért van egy-két alapvetés, amit ha betartunk, garantált a hatás. Színekben főleg pasztelleket használjunk, jade-zöldet, mályvákat, bézseket, csontfehéret, de kiegészítésnek jöhet meleg, picit mustáros napsárga, matrózkék – de csínján bánjunk vele, inkább csak kiegészítőkön használjuk!

A felületek itt már sokkal inkább megmunkáltak, mint például a mediterránnál. Finoman csiszolt, árnyaltan pácolt, lazúrozott fatextúrák, általában pasztellkékre, -zöldre színezve, vagy fehérre antikolva. Az egész olyan, mint egy Monet-kép. Lágyság, gondtalanság.

Használhatunk bátran virágmintát, pici village-feelinget. Bútorból inkább a klasszikusabb, időtálló formákat válasszunk. Jellemző erre a stílusra a kézzel mintázott, általában apró növényornamentikás bútor. A falak is pasztellszínűek, a nyílászárók pedig egy árnyalattal térjenek el a falszínektől, és szigorúan fából készüljenek.

A fazsalugáter tovább fokozhatja ezt a karaktert. A padló jellemzően semleges színű és textúrájú, de itt már választhatunk hajópadlót is. Azonban semmiféleképpen ne sötétre pácoljuk. A natúr sem oké, inkább bátran használjunk halványszürke vastaglazúrt és matt lakkot.

Végeredményben a provence-i stílus picit babaház-jellegű, amelyet érdemes egy-két Van Gogh-napraforgóval feldobni. Lehiggadt családosoknak vagy vidéki házba ajánlom, panelban ne erőltessük.


Mitől lesz Provence?

arrow-blueSzínhasználat: pasztellek, jade-zöld, mályva, bézs, csontfehér.

arrow-blueFinoman csiszolt, lazúrozott, antikolt fafelületek.

arrow-blueKis village-feeling, ornamentikás bútorok, fazsalugáterek.

arrow-blueSemleges színű és textúrájú padló, de ne legyen sötét!

arrow-blueDobd fel egy-két napraforgóval, de panelban ne erőltesd!


trendkalauz_fejlec
A legtöbben csak egyvalamit felejtenek el betervezni a lakásba: saját magukat. Elvesznek a trendek és egyenenteriőrök ingoványában. Kilenc éve a szakmában kommandózó enteriőrtervezőnk sorozatában nemcsak eligazodni segít, a kérdésekre is válaszol. Kattints az alábbi linkre!

Kérdések és válaszok

A sorozat korábbi cikkei:

Minimál: az elrejtés művészete

A félreértett mediterrán

Trendek a Díványon

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta