TREND

Titkokat rejt és önbizalmat ad

2009. augusztus 29., szombat 04:33

fehernemu-fokusz-smallTitkok, vágyak izgató csodái, megannyi történés kezdete. Van aki nézi, van aki viseli, van aki viselné, ha… Száz éve pedig még a francia császárnő sem hordta.


Fehérnemű. Egyáltalán nem mindegy, hogy mi az, és milyen! Mert bár többnyire ez az intim ruhadarab kerüli a nyilvánosságot, mégis hatással van az egész megjelenésedre. A jó fehérnemű nemcsak dekoratív, de kényelmes és előnyösen formáz is. Ha kell, domborítja idomaid, de bizonyos méreteknél épp az ellenkezője fontosabb, s akár el is rejtheti, ami előnytelen. Erre szolgálnak az erősen funkcionális jellegű modellek, amik karcsúbbá teszik alakod. Egy dekoratív fehérnemű önbizalmat ad, és így viselőjét is magabiztosabbá teszi.

 

melltarto-tortenelemFontos a passzos darab!

Megfelelő méretet válassz! A melltartó méretezését egy szám és egy betű adja. A mell alatt mért körméret: 70 cm-től, öt centinként nő, a mellcsúcson mért méret különbséget betűvel különböztetik meg, a legkisebb domborulatot A – val, majd növekedve, az ABC további betűivel jelzik.

Melltartónál nem mindegy, hogyan állítod be a pántot - akkor megfelelő, ha nem kap fel, hanem vízszintben fut a mell alatt.

 

Egy kis történelem

A legelső fehérneműre utaló emlékek egyike a szicíliai Vica Casele mozaik képén látható bikinis lányok csoportja. Ez azért érdekes, mert az ókor hölgyei nem viseltek alsót, csupán egy kis subligatus elnevezésű bőrnadrágot a tunika alatt. Medichi Katalin a középkorban is csak lovagláshoz hordott bőrből varrt ún. calacon-t.

 

Amikor az tűnik fel, ha nincs

A közvélemény érdeklődésének középpontjában a fehérnemű - pontosabban annak hiánya - egy botrány kapcsán került. 1764-ben Párizsban, színházi előadáson egy előkelő személyiség kedvese elzuhanva, akaratlanul is a publikum elé tárta szoknyája titkait. Az eset nem csak a darab sikerét hozta, hanem egy rendeletet is eredményezett, mely szerint az előadásokon minden színésznőnek alsóneműt kell viselnie. Ezek gazdag fodor díszítéssel készültek. Külön érdekességük, hogy a szárakat nem varrták össze. Ennek ellenőrzésére (?) ún. pantallófelügyelőket jelöltek ki.

 

melltarto-tortenelem2Császárnő két bugyival

Csak később, a második empír korára esik az alsóneműk teljes győzelme, amit a kánkán táncosnők vívnak ki, forradalmian új táncukkal. 1807-ben már az angol iskolákban is kötelező a kisnadrág, igaz, csak tornaórákra. Az empír időszakában, a múlt század elején a francia császárnő ruhatárában, ahol többek között ötszáz ing szerepel, csupán két (!) darab, talpalóval ellátott selyemnadrágot említenek, lovagláshoz. Az 1860-as évek kezdik általánossá tenni a térd alá érő alsónadrágot, aminek története az 1910-es években ér véget. Ez idő alatt óriási lendületet vesz a fehérneműk tervezése, formai kialakítása. A pantalló és az ing összekapcsolásával létrejön a kombidressz. Díszítésében rengeteg a csipke, a hímzés, a szalag. Ezzel egyidejűleg a pantalló elkezd rövidülni, felváltja a széles szárú culotte, majd a slip.

 

Monroe és Bardot öröksége

Az 1920-as évek női ideálja a fiús alakú kislány. A kombiné-nadrág felsőrésze olykor gumírozott, hogy a kebleket lenyomja. A 30-as évek egyszerű elegáns női sziluettjét a csípőig leérő lastex fehérnemű formálja egyre nőiesebbé. A háborús évek leegyszerűsítik a luxust praktikummá. Elmúltával a férfias vonalakat Dior nevével fémjelzett „New look” - új vonalvezetés - születik. A mell-, a derék-, a csípővonal hullámzását új típusú fűzős fehérnemű, a találóan elnevezett „darázsfészek” hangsúlyozza. Anyaga szatén, pamut és tüll. Az 50-es évek közepén Amerika és Európa két filmcsillaga, Monroe és Bardot fogalommá tette a csípőszorítóval egybeépített harisnyatartót, amely különválik a melltartótól. Berobbantják a forradalmian új fürdőruhadivatot, a bikinit.

 

Sztreccs fehérneműk és a test vonala

A 60-as évek nadrágkösztüm divatja magával hozza a fehérneműk megújulását, második „bőrként". Ennek feltétele az új alapanyag megjelenése, a sztreccs bri-nylon. Ez a testhez szorosan tapadó, elasztikus anyag csodákra képes formaalakító képességével, esztétikusságával. A kombinéba épített, csésze formájú melltartó combközépig érő hosszával mindaddig hangsúlyozza a nőiességet, amíg 1966-ban újra szét nem esik melltartóra, slipre, harisnyatartóra. A divatba jövő mini alól ugyanis már nem lóghat ki az alsó. A 80-as évek lazuló divatvonalai nemcsak a fehérneműk fazonját, hanem funkcióját is megújítják. Az eddig ruha alatt viselt míderek, body-k, T-shirtök elindulnak önálló ruhadarabként divatútjukra. A már klasszikussá vált fehérneműk valóban fehér selyem és csipke kombinációkban a luxus divat kategóriájába tartoznak.

 

Napjaink melltartói | Sejtesd vagy mutasd meg - kebelfékek fókuszban »
Méretes keblek divatja

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta