TREND

A filléres elegancia érintése

2009. augusztus 20., csütörtök 02:44

turkalo-fokuszA turkálás nem a ruha beszerzésére irányul, sokkal inkább egyfajta perverz szenvedély – csinálja ügyvéd, politikus, ismert színésznő, mert be kell mennie legalább egy percre, kicsit megtúrni, egyszerűen nem tud ellenállni a kísértésnek.

És ezentúl még kevésbé, mert egyre másra nyílnak a használt ruhákat árusító áruházak. Már a Belvárosba is betörtek. A Váci utca nyüzsgőbb részén ugyanúgy ott vannak, mint a Petőfi Sándor utcában. Igaz, még a plázák mentesek (egyedül) e műfajtól.

A turkálóba járás nem elsősorban ruhák beszerzésére szolgál, ez ugyanis gyakran szenvedély. Sok esetben nem azért vásárol itt valaki, mert nagy szüksége volna az adott holmira. Vadászatról van szó – egyrészt, másrészt figyelemelterelésről: a delikvens úgy érzi, ez neki jár, ennyi időre el akarja felejteni a gondjait, és a „mert én megérdemlem” reklámszlogent kölcsönvéve gyarapítják e mániában szenvedők a talán hasznos, de a legtöbbször fölösleges cuccok tömegét.

A dolog olykor veszélyes méreteket ölt: otthon már nincs hová rakni az új pólót, egy idő után a család elől is titkolja némelyik nőtársunk e szokást. Van, aki munkahelyi szekrényében tartja egy csinos kis iratdobozban, hogy egy darabig „aszalja”, majd bemutatja otthon, mint régi, most előkerült holmit.

(Nagyon kevés a turkálómániás férfi, ők más – gyakran költségesebb és ártalmasabb – függőségekben szenvednek.)

 

Igazi hungarikum

Emocionális ügyről van tehát szó – és életformáról –, ahol logikának, észérveknek helye nincs. A kisebb üzletek esetén némelyek a társaság kedvéért nyitnak be – a legtöbb környékbeli betérő nő ismeri egymást, tegeződnek az eladóval, kávét hoznak neki, pitével tömik, elmennek neki a közeli kínaiba ebédért. Mindenki tud mindent a másikról.

Ez addig biztos jó, amíg nem nyit be egy „idegen” vevő, aki kirekesztve érzi magát, mintha egy ismeretlenként esne be egy házibuliba. Vele más hangon beszélnek, és egy idő után rájön, nem is tud bekapcsolódni a hangzavarba. Ilyen a világon nincs, ez igazi hungarikum.

Léteznek nők, akik irtóznak attól, hogy second hand ruhát vagy bármi mást vegyenek, mások ezt csak szelektív nem bírják, azaz fehérneműt, cipőt nem vásárolnak ilyen helyen. Akadnak, akik csak pólóra specializálódnak, mások főleg nadrágokat keresnek, mert nem kapnak a méretükre a magyar reguler kereskedelemben. Az idősebbek között sokan a szegénység szinonimájának tekintik a használt cikkek vásárlását, mert fiatalabb korukban még nem léteztek turkálók Magyarországon.

 

Csak a jól értesülteknek

Illetve léteztek, de vagy állami égisz alatt – lásd a ma már zálogházakra specializálódott Bizományi vagy a Temaforg hajdani, félig titkos lelőhelyei. Kevés beavatott tudta, mikor érkeznek a vidéki vasútállomásra a vagonok a géprongynak behozott ruhákkal. Aki tudott róla, és hozzáfért, annak szerencséje volt.

A rövid nercbundakeppet (még ma is megvan…) nem géprongynak használták persze az üzemekben… Mert ilyen is akadt a halomban. Akkor még különösen nagy volt a különbség a külföldről beérkező, divatos, „levetett” holmi és a magyarországi akkori konfekció színvonala, divatossága, minősége között…


Darabra vagy kilóra?

Az egyik legnagyobb, villámgyorsan terjeszkedő, magyar secondhand-cég kilóra és darabra is kínál ruhafélét, tényleg olcsón. A kiszolgálás azonban gyakran kritikán aluli. Ráförmednek a vevőre, mert nem hajol le a vállfáról leesett darabért, az egész személytelen, „örülj, hogy ott vásárolhatsz” alapon működik. Az eladónak csúfolt alkalmazottak egymás között beszélgetnek, vihognak és állandóan panaszkodnak, hogy dolgozni kell.

Lehet, hogy úgy gondolják – tévesen! –, hogy ennyi pénzért ez van és kész, ha nem tetszik, menj máshova. Tipikus magyar kereskedelmi mentalitás, amely a világon sehol nincs, nálunk viszont ez a jellemző, és ennek semmi köze a kereset –  és a kereslet! – nagyságához. Ez a bunkóság az úrhatnámság, a butaság időszaka, amikor kinevetik azt a kollégát a többiek, aki szeret dolgozni, aki kedves a vevővel.

Az árucseréknél előfordul, hogy óriási tömegben vásárolnak ilyenkor náluk – nyilvánvalóan – viszonteladók, akik az ott beszerzett cuccot kétszer olyan drágán adják majd el a város „jobb” helyein, kicsit máshogy adjusztálva.

 

Fiataloknak retró

Az elegánsabb budapesti kerületekben nyíltak már igazi, külföldi mintát követő, elegánsabb second hand butikok, többnyire egy-egy árukörre specializálódva. Vannak, akik a hatvanas évek stílusának megfelelő holmikat gyűjtik össze, és kifejezetten drágán adják, a tehetősebb, a retró fogalmával tisztában lévő, főleg fiatal vásárlói körnek. De még mindig olcsóbban, mintha hasonlót méregdrága dizájnboltokban vennének a huszonévesek, ezért elkél a holmi, viszonylag gyorsan.

Az elegánsan öltöző felnőtt nők klasszikus ízlésére apellál néhány polgári stílusú üzlet, amelynek tulajdonosa, úgy vélem, naponta tesz egy-két kört, és összeszedi a többi boltból a szebb sálakat, jobb blézereket, kivasalja azokat, majd új táskákkal, cipőkkel, divatos bizsukkal kiegészítve kínálja. Megérdemli a pluszprofitot ez a munka, akad is vevője.

 

Folytatjuk…

 

Kapcsolódó anyagunk:

Gyakorlati turkálótippek egy bennfentes csajtól térképpel és képekkel » Egy vérprofi turkáló műhelytitkai

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.08.20 17:19:00puffancs

  szabad hozzaszolni?

  egy ideje olvasgatom a divanyt, mert a blogok az indexen mar kezdenek uncsik es eroltetettek lenni.

  en egy megrogzott vasarlo vagyok, turiba azonban nem jarok. halisten olyan orszagban elek, ahol a vasarlas a high street-en nem luxus. magyarorszagon az.

  mig otthon eltem, volt, hogy rakenyszerultem arra, hogy turkaloba jarjak, mert egyetemistakent egyetemista testverekkel kicsit problemas volt a penz-dolog.

  a szerzonek szerintem nem kene megideologizalni, hogy miert jar turiba, holott megengedhetne, hogy ne ott vasaroljon. talan turiboltja van?

  aki megengedheti maganak, az be nem teszi a labat egy second hand shop-ba, mert minek, amikor a boltban ujonnan is megkaphatod?
  a fene venne ki tudja honnan jott dolgokat? vagy haromeves dorothy perkins meg next cuccokat (megcsak nem is a jobb high street markak kozul valok) az angol balasbol? aki nem engedheti meg maganak a jobbat. es ezen kar elmelkedni, mert igy van. a csorok jarnak a balasba, abba is, ahol vallfan vannak a ruhak.
  es ezzel nem az embereket minositem, mert ok nem tehetnek rola, hogy csorok, csak legyszi ne irj baromsagokat mar.


 • 2009.08.20 17:23:21puffancs

  amugy amit a customer service-rol irtal, azzal totalisan egyetertek. a magyar boltosoknak fingjuk nincs rola, mi az. otthon meno bunkonak lenni.

 • 2009.08.24 09:09:42szőkelány

  Miért ne szerethetné valaki a second hand-et, puffancs? Csak belekapásszerűen néhány indok (amelyek közül egynémely engem is érint)

  1. van pénzed új ruhára, vehetnél, amikor szükséges, de olyan nő vagy, aki szeret sokkal többet venni és gyakran cserélni, újítani. ez nem szükség, hanem szenvedély. és bölcs megfontolás, hogy ha tudod, úgyis négyszer annyit veszel, mint értelmes, és csak párszor fogod felvenni... minek újat tízezerért?

  2. van ennek egy környezettudatos része. hogy majdnem annyiért megkapod a leértékelésben újonnan, de "megveszem-kidobom-újat gyártanak" helyett szimpatikusabb az, hogy megveszed azt, amit az előző tulaj úgyis kábé tízszer vett csak fel.

  3. gondolhatod, hogy milyen már más után belebújni. de azt is, hogy az előző tulajdonosa kedvelte, jó energiákkal hordta, és azért nem a kukába dobta, mert egész egyszerűen sajnálta. ez nem rossz feeling. babaruháknál mindig érzem. tudod, mennyi idő alatt nő ki egy baba egy ruhát? néha fel sem veszi, mert mire olyan az időjárás, már kinőtte.

  használt kocsit sem feltétlenül azért veszel, mert nincs pénzed vagy hiteled újra. csak nagyobbat akarsz, mint újból lehetne. idegesít, hogy az újban minden műanyag. zavar, hogy az a trend, hogy egy drága terméket dobjunk ki pár év elteltével. jobban tetszik a régi. stb.

  szerintem használtat venni SZÉP szokás

 • 2009.08.26 06:24:40puffancs

  ne haragudj szokelany, de megintcsak mentegetni probalod a turkizosokat. en nem veszek hasznaltat, mert van penzem es igenyem ujra. nem akarom, h irigykedj, de van 38 folsom (plusz alvos), van vagy tiz par gatyam, ugyanennyi szoknyam, van 5 kabatom es kb 6 par papucsom, ket csizmam es a pumps, amibol ha jol szamolom van 4 par. ez persze nem jelenti azt, h nem fogok ket evig vasarolni. ami egy evig nem kerul felhuzasra, az megy a kukaba-ajandekba-charitybe. jobaratnak testvernek NEM ajandekozok. azok levetett ruhak, es az en jobarataim es testvereim ne hordjak az en levetett ruhamat.

  kivancsi lennek, miket hordasz. ha mar olyan szep szokas levetettet venni.

  ne vedd ellensegeskedesnek, en oriasi lehuzasnak tartom ezeket a shopokat. es ezek is a csoro emberekrol huzzak a bort. angliaban a charity shopban megkapod ezeket 1-2 fontert, amit itt 4000-5000-ert veszel meg.
  szerinted honnan veszik ezek a shopok az arujukat?????

 • 2009.08.26 08:05:48szőkelány

  az, hogy 4-5 ezerért árulják, amit 2 fontért szereznek be, nyilván nem szép dolog, de ki tudja, biztos több a meló összeszedni a jókat a használtak közül, mint egy újat áruló shopnak egy katalógusból berendelni a kollekciót – ezért érthetően nagyobb réssel dolgoznak, gondolom én. meg ugye a piac: nálunk néha irreálisan drágák ezek cuccok, ezért a márkás használtnak jól meg lehet kérni az árát, meg is kérik.

  ebben egyetértünk. amúgy az, hogy te felállítottál egy skálát a fejedben, hogy aki újat vesz, az igényes, aki meg használtat, az csóró, átvert, szerencsétlen igénytelen... hát, ez csak a te fejedben létezik. ahogy az is, hogy csupa negybetűvel NEM ajándékozol, mintha az a megalazása lenne valakinek, ha használtat kap. én örömmel veszem, amikor a barátnőm rájön, nem áll neki jól egy ucc, amit mindössze ötször vett fel, és nekem adja, mert rajtam szuper. gondolom te is többször veszed fel a ruháidat, így te is használtruhát hordasz.

  külsőségekre adsz, itt sorolod a népnek részletesen, hogy milyen sok fölsőd meg gatyád, meg csizmád meg kiskeszkenőd van, közben jó bunkón osztod, aki másként gondolja, durván minősíted, cikkíróstul... aki ugye nyilván hazudik, mert azt mondja, hogy "szereti és szenvedélyből csinálja", míg szerinted hitelesn azt kellene írnia "egy szerencsétlen, megvetnivaló csóró vagyok, egy szegény országban, ezért second hand-be járok, bár ciki".

  nekem csak ennyi jut eszembe erről a hozzáállásról: szánalom.
  fogalmam sincs hány ruhadarabom van. más dolgokat tartok számon.

 • 2009.08.26 09:30:36Tiborc

  csak szólok, pl. Anglia nem a szomszédban van... ha neten rendelné meg a cuccot, jó kis összeget kellene fizetnie a DHL/UPS cégeknek, ezért a többség fogja magát, beül a Transporterbe és átmegy kocsival és megveszi mondjuk 2 fontért charityn, ahogy írod. Gondolkodj, vezet mondjuk 2000 km-t oda majd vissza ennyit. Üzemanyag, autópályadíj, kompon átmenni Belgiumban vagy Csalagút, de akkor a franciáknál fizeti a kemény pályadíjakat, autó kopása, fáradtság, mert felváltva vezetnek, h ne kelljen szállást fizetni utazás közben stb.

  Németek, hollandok sincsenek annyira közel.

  Ha pedig hozatja, bálában, akkor a válogatás, rendszerezés, cimkézés stb. is elég munkaidő és erő. A haszonrés pedig alkat és költségfüggő - bérleti díj, alkalmazott díja, adózás stb.

  Néha bele kell gondolni a másik oldal életébe is, aztán alkotni véleményt, nem pedig véleménynek álcázott ítéletet...

 • 2009.08.28 07:07:12puffancs

  nekem mikor vezettem, 5 tank benzin eleg volt oda-vissza. csak ausztriaban van palyadij, 10 napra 7.7 EUR+1400HUF MO-on 3 napra. franciaknal belgaknal nemeteknel angoloknal hollandoknal nincs.

  pihenohelyen aludtam 2x egy ut alatt, osszesen kevesebb mint ket orat. ja es boltban is sportcuccokat fillerekert lehet venni reeboktol elkezdve a nike-ig, amit otthon aranyaron mernek.


  szokelany: nem mondtam, h igenytelen, csak hogy ha megengedhetne maganak, nem vasarolna hasznaltat. a sertettseged az igazamat igazolja.

 • 2009.08.28 07:51:45szőkelány

  öt tank benzin? egyrészt soha nem ölnék ennyi energiát semmilyen ruhába. másrészt mekkora tahóság már ennyit kipöfögni a levegőbe, csak hogy olcsón legyen márkás ruhád? harmadrészt: nem vagyok sértett, bár talán már csak ez az egy érved maradt, hogy gondolatmeneted igazold: megsértődött, nekem van igazam.

  nézz fel, pufi, itt senki sem sértett, csak ahogy nézem, nem értjük, mire van sztárolva itt az új, a márkás, a "desokvan". erre épül az önértékelésed? nézed, ki miben jár, saccolod, hol vehette, aztán ez alapján helyezed el magad a társadalmi térben? na én részemről lezártam, ennyit ruhával rég foglalkoztam:) peace, vegyél újat, örülj, hogy "okosban" megkapod kint tizedáron.

 • 2009.08.28 08:15:30Tiborc

  Tájékoztatásul: mint írtam, a franciáknál van autópályadíj, csak Metz-Párizs oda-vissza 45,80 EUR (személygépkocsira) és kapus rendszer van, szóval nem lehet bliccelni. Üzemanyagárak sok országban magasak, pl. Hollandiában, szinte mondhatni, benne van a díjban az autópályahasználati díj :-) nem is említettem a kockázatot, ami hosszú vezetéssel jár - nehéz beismerni, hogy nem olyan könnyű és olcsó a turkálós boltosok beszerzőkörútja?!

 • 2009.08.28 09:27:21puffancs

  1. en angliaban elek, es hazavezettem, mert sok cuccot hoztam (tobbek kozt 42 inches tv-t, ami ott ketharmad annyiba ha nem a felebe kerul), nem ruhabeszerzo uton voltam

  2. nincs franciaorszagban azon a szakaszon kapu, ne akard megmagyarazni nekem, aki mar atmentem rajta es a sokszaz magyarnak, aki ezt a tavot evente tobbszor levezeti

  3. szokelany, igen, sertett vagy, mert szemelyeskedsz es becezgetsz, csak hogy kompenzalj.
  en nem nezem, h mason mi van, en azt nezem, h rajtam mi van.

 • 2009.08.28 12:17:04Tiborc

  basszuskulcs meg a violin, milyen szakaszról írsz? :-)

  mit gondolsz, a Metz-Párizs útvonalat a semmiből írtam? én is járok FR-ben és tudom, h vannak nem fizetős szakaszok és totál nem a félrevezetés vezérel, hanem a teljeskörűbb tájékoztatás. Lehet Calais-ból a part mentén Belgium felé nem kell fizetni azért a pár kilométerért, de eddig egy szóval sem említetted, milyen útvonalról írtál, csak ennyit írtál: "franciáknál nincs pályadíj" - erre reagáltam, h ez így ebben a formában nem igaz.

  de hagyom már, mert utálok szavakon lovagolni ;-)

 • 2009.08.28 12:52:40direkt

  Az ilyenek miatt tart itt a vilag. te jooooo isten.

 • 2009.08.28 12:59:53direkt

  Szerintem aki megengedheti maganak az ne aludjon pihenohelyen, az valahogy olyan igenytelenul hangzik, nem tul nájki.

 • 2009.08.28 13:17:10szőkelány

  a "nem túl nájki"-ért külön köszönet:)

 • 2009.08.28 14:04:49puffancs

  miota szamit alvasnak a 30-60 perc gyorspiheno? lesz olyan is, h angliabol del-franciaorszagon, monaco-n, olaszorszagon keresztul utazom, csak az nem 20 oraig, hanem legalabb 5 napig fog tartani, es mire a szuleimhez erek, tuti barna leszek.

 • 2009.08.28 14:06:22puffancs

  ja es akkor nyilvan szallodaban vagy valami normalisabb BB-ben alszom.

 • 2009.08.28 17:51:39direkt

  ..ja gyorspiheno..! En altalaban ha megengedhetem magamnak nem is tartok gyorpihenot, az kicsit snassz, inkabb egy rendes reggeli a canne-i bicsen a haverokkal, aztan tovabb 230-240-el a pezsgesbe. Persze csak amikor megengedhetem..

 • 2009.09.01 13:25:03puffancs

  a canne az cannes es nekem is meglesz majd jovore. vegig marseilles, la ciotat, monaco. mindenhol lesz egy reggeli :)
  addig azonban utazom, es ha kell, gyorspihenot tartok a magam es utastarsaim erdekeben.
  azt megnezem, h barmelyik ny-eu-i orszagban te 240-nel repesztesz. a bortonbe maximum. ilyen bunkoknak csak magyarorszagon nem veszik el egy eletre a jogsijat.

 • 2009.09.02 10:10:38Tiborc

  - lehet nem esett le neked, de a hozzászóló cinizmusból írta, amit írt, nem azért mert komolyan gondolja

  - tájékoztatásul: Németországban sok szakaszon nincs sebességkorlátozás, tehát bizonyos szakaszokon legállisan lehet 240-nel repeszteni és teszik is - de mint nagy utazó, ezt neked tudni kellene és mielőtt leírsz valamit, olvasd át, értelmezd és gondolkodj el a valóságtartalmán

  - egyébként milyen városnézés és kirándulás az, hogy "Cannes meglesz" - elmész és akkor kipipálva? Illetve ha már a helyesírásra odafigyeltél a másik hozzászóló megjegyzésében, a tiedre miért nem fordítasz hangsúlyt? Tudod, városnevek... :-))

 • 2009.09.02 10:32:39tarajos

  eh beh. vámpírok-e kendtek? akkor meg minek szíjják egymást? tisztelet a kivételnek.

 • 2009.09.02 12:21:12puffancs

  dehogynem gondolja komolyan. tipikus kompenzalos valasz, hogy majd o mond valami megnagyobbat, holott nem is nagyobb, de mindegy.

  nemetorszag: valoban, sok helyen nincs sebessegkorlatozas, de a legtobb helyen megis. minden kijarat elott 100-as vagy 120/as korlatozas van attol fuggoen, hogy mekkora a csomopont. a 900 km-bol, amit no.-ban jovok, legalabb 150 km hosszan mindig ujitas van, ahol meg 60/80/100/as korlatozas van.

  es az autopalyak azon a szakaszon ahol en jarok csak nagyon ritka esetben tobbsavosak, leginkabb csak ketto. ketto savon annyi auto nem tud 240-nel haladni, ugyanis 240 km/h-s sebesseghez ter kell, bar ezt te biztos jobban tudod, mint en. az en kocsim nem megy annyival, max sebesseg 190, amit ki is probaltam no-ban ;)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta