TREND

Bárki lehet IQ-bajnok

2011. december 17., szombat 10:58 |

Ingyenes intelligencia teszteket teszteltünk a weben. Kiderült, hogy az intelligencia foka ugyanazon a napon, ugyanannál a személynél is jelentősen ingadozik, annak ellenére, hogy az illető sem alkoholt, sem egyéb tudatmódosító szert nem fogyasztott.

Mit tegyünk, ha valaki sértő megjegyzést tesz mentális képességeinket illetőleg? Ennek a helyzetnek több megoldása is létezik. Az első az, hogy megütjük, ami, ha sikerül elég váratlanul, akkor olyankor is működhet, ha a sértegető erősebb mint mi. Azért utána célszerű gyorsan elszaladni. A békésebb természetűeknek másik javaslatom van, melynek előnye, hogy (jó esetben) az igazságérzet mellett az önbecsülést is helyreállítja: végezzenek el egy IQ tesztet.

stockfresh 327452 puzzle---person-lifts-piece-into-place sizeM

Az interneten néztem utána az online elvégezhető IQ teszt választéknak, és amit sejtettem, be is igazolódott. Aki elég sokáig keresgél, arról előbb utóbb kiderül, hogy átlagon felül intelligenciával rendelkezik.

stockfresh 283815 visual-puzzle---spot-mirror-images---monkeys-w

Ezen kívül megtudtam egy másik dolgot is, amit viszont nem sejtettem előre. Azt, hogy némelyik online teszt tulajdonosai szerfelett intelligensek, sőt ravaszak. Miután az ember nagy izgalmak és várakozások közepette kitöltötte a félórás tesztet, kiderül, hogy az eredményt csak néhány ezer forint befizetése ellenében kapja meg.

Ezzel még nem is lenne baj, hiszen egy jó és hiteles IQ teszt kifejlesztése, mint ahogyan ezt a Mensa honlapján elmagyarázzák, nagyon sokba kerül. Azért kerül sokba, mert a  készítőknek a hitelesítés előtt több ezer, nem ritkán több tízezer véletlenszerűen kiválasztott emberen is ki kell próbálniuk. Sőt, a legjobb tesztekkel országonként is elvégzik a próbát. Ezeknek az eredményeknek köszönhetően tudják aztán a pszichológusok meghatározni a teszt eredményét, és relációba hozni a többi teszttel, azaz sztenderdizálni.  Ez a folyamat több millió forintba kerül, és sok éves munkát igényel, hiszen a reprezentatív minta kiválasztása már önmagában is borzasztóan nehéz feladat. Ebből adódik, hogy egy valódi IQ-teszt minden esetben jogdíjas, így az interneten sem lehetne ingyenesen kitölteni.

A baj az, hogy több olyan portálra is bukkantam ahol mindezt nem közlik előre az érdeklődőkkel, csak miután az már fél óráját rászánta a kitöltésre.

Mi az intelligencia?

A legjobb definíció talán, az, hogy intelligencia az, amit az intelligenciatesztek mérnek. Ez nem valamiféle bonmot, hanem E.G. Boring, (aki a Harvard Egyetemen a világ első pszichológiai tanszékét alapította) 1923-ban (!) írott tanulmányának címe.

stockfresh 505368 albert-einstein sizeM

A mondat azért vált szállóigévé, mert az intelligencia egységesen elfogadott definícióját a kutatóknak azóta sem sikerült megfogalmazniuk. Az intelligencia fogalmába ugyanis rendkívül sokféle, bonyolult képesség és intellektuális teljesítmény tartozik bele. Hogyan értünk meg bonyolult gondolatokat, milyen következtetésekre jutunk a rendelkezésünkre álló adatokból, mennyire gyorsan vonjuk le e következtetéseket, vagy hogyan tudunk alkalmazkodni a környezetünkhöz, elméleti és gyakorlati problémákat megoldani – mindez és még sok más beletartozik abba, amit intelligenciának nevezünk. Az intelligencia mérésének történetéről és az IQ tesztek működésének magyarázatáról két nagyon jó és érthető tanulmányt is javaslok, az egyiket dr. Dudás László, a Miskolci Egyetem docense, a másikat pedig dr. Kovács Kristóf, a Mensa HungarIQa felügyelő pszichológusa írta.

És most lássuk a medvét, azaz néhányat az ingyenesen elvégezhető online tesztek közül:

 Teszt elérhetősége  Eredmény
http://alfa.webdesign.hu/jatek/iq/index2.shtml Némi információt megtudunk a tesztről, például, hogy mennyi ideig tart és hogy „Johnny” 1988-as programján alapul. Valószínűleg rajtam kívül mindenki tudja ki az a Johnny és mi volt az 1988-as program, de én szívesen elolvastam volna. 134, ami az ellenőrző grafikonon nézve kimagaslónak számít. Sajnos gyanússá teszi a dolgot, hogy már a sokadik teszt volt és volt hogy türelmetlenségemben találomra írtam be egy-két választ. Hangulatjavítónak mindenesetre remek
http://www.mensa.hu/az-iq-rol/online-iq-probateszt Jó, hogy minden szükséges tájékoztatást megadnak, sőt az oldalon számos más érdekesség is van az intelligenciáról. Kevésbé jó, hogy ennek a társaságnak csak az lehet a tagja, aki elvégzi  a valódi IQ tesztjüket és kiderül, hogy a társadalom 98%-ánál intelligensebb. Az én 102-es eredményem (de már fáradt voltam) csak a társadalom 55%-ának megelőzésére elegendő. Hát ez sajnos csak 102 lett. Viszont az összes közül ez tetszett a legjobban. 70 kérdés van és a válaszokra megadott idő, 15, 20 vagy 30 másodperc. Rettenetesen frusztráló hatása van az oldal alján az időjelző sávnak, viszont jó, mert nem lehet órákig gondolkodni a feladatokon. Ez is fél órás, de ez nem unalmas
   
http://www.egopont.com/hu/iq/index.php Itt is megadják a szükséges tájékoztatást artról, hogy ez sem valódi, sztenderdizált IQ teszt, csak hasonló. Ez egy nagyon jó kis teszt, 120 lett az eredmény, amit átlag felettinek jellemeztek. Ráadásul az időkeretnek csak a felét használtam fel. Mégis van remény.
http://www.freeweb.hu/artemis/iq.htm Itt semmilyen tájékoztatást nem adnak a tesztről, egyszerűen csak elkezdődik alap tetején. Ez a teszt is alkalmas a sikerélmény megadására. Hajnali egykor végeztem csak el, és bevallom, néhány fejtörőt már nem volt energiám megcsinálni. Így a 30 kérdésből 25-re válaszoltam csak helyesen, mégis az a meglepő eredmény született, hogy 136-os az IQ-m és ezzel embertársaim 99%-ánál intelligensebbnek mondhatom magam. Ugye-ugye?
http://markyhennon.blogter.hu/162523/japan_iq_teszt Ezt a tesztet egy blogon találtam, állítólag Japánban az állásinterjúkon használják, és minden japánnak 15 perc alatt el kell tudnia végezni. A játék lényege, hogy egy folyón kell egy csoport embert átvinni, de úgy hogy bizonyos kombinácioók nem utazhatnak együtt mert megölik egymást. Japánban munkanélküli lennék. Nem értem miért, de egy ember sem jutott át az első kísérletemre, viszont legalább hat meghalt

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.12.17 13:21:02agent_x

  A tutajos nem is bonyolult

 • 2011.12.17 14:18:54aha, persze

  A japán teszt kevesebb, mint 2 perc volt, szerintem te valamit félreérthettél a feladatoknál.

 • 2011.12.17 16:22:18Spidy (KI)

  Hat, a japan teszt kb 3 perc volt, nagyon trivialis
  Nem hiszem, hogy van aki ezt nem tudja megcsinalni idore, es 100 feletti az IQ-ja

  Azert hozzateszem, hogy nemhiaba az IT szektorban hasznaljak, ez tisztan algoritmikus feladatmegoldas, nincsen benne sem lexikalis, sem nyelvi, sem pedig memoria elem

  A feladatonkenti idohoz kotes szerintem segit azoknak, akik nem tudjak jol beosztani az idejuket, igy realisabb lesz az eredmeny, kiszurnek egy zavaro tenyezot

 • 2011.12.17 20:42:46penelope garcia

  Sajnálom, hogy le kell lombozzalak, de a fent soroltak közül csak a mensa tesztje valid, a többi vagy nem azt méri, vagy direkt arra találták ki, hogy az Alekosz-féléknek is legyen már egy jó eredménye.

 • 2011.12.17 21:02:27bojlergyulabá

  pedig a kiscsalád siegheilezik rendesen, ha átviszed őket:D

 • 2011.12.17 21:53:29Kynsi

  A cikk már ott hibádzik, hogy az intelligenciát az intelligencia hányadossal azonosítja a szerző...
  EQ-ról hallottál-e már?

 • 2011.12.17 22:02:49JT_Biopower

  Októberben voltam a Mensa tesztjén (2000HUF), amiről azt is elmondták, hogy úgy van kialakítva, hogy azokról a kitöltőkről adjon viszonylag pontos IQ értéket, akik a Mensa tagsághoz szükséges szint környékén vannak.
  Ezek az internetes tesztek az átlag IQ környékére vannak összeállítva, ezért a gyogyós és a zseni szintjénél pontatlanabb eredményt adnak.
  Úgy emlékszem 36 kérdésre 40 perc volt, ami nekem éppen elég lett. A ráhangoló feladatokat gyorsan meg kellett oldani, hogy ezzel több idő legyen a nehezebbekre.
  A tesztírás előtt én is megcsinálam az online tesztet és erről beszélgettünk is egy kicsit, miszerint a tesztírók az online kitöltés pontszáma felett néhány IQ ponttal teljesítenek az offlineon. Ez nálam is így lett.

  Két héten belül jött az oklevél, de sajnos nem vagyok zseni ;)

 • 2011.12.17 23:57:35Szelíd hangorkán

  Ejha, 117 lett a "menzás" teszt. Akkor ússágíró leszek. :)

 • 2011.12.18 10:08:53

  ahogy a szövegben is szerepel, a mensa.hu tesztje Az ország tesztje c. műsorra készült. jobban hasonlít a felvételihez használt tesztre a dán mensa oldalán található IQ-teszt, itt:[link] (van ezen az oldalon:[link] némi ismertető duma is, de a dántudásom nulla, szóval fogalmam sincs, mit mond), legalábbis a feladatok formáját-típusát tekintve. nagyjából hasonló eredményt hozott nekem, mint a Mensa-felvételire használt teszt.

 • 2011.12.19 14:46:03hegyilany

  Akkor jó vagyok a Mensa tesztjén a 128-as értékkel? :)

  "Ön közel van a Mensa szinthez, így esélyes rá, hogy
  igazi IQ-tesztünk kitöltése után csatlakozzon
  a Mensa HungarIQa Egyesülethez.
  Ha szeretné megírni a tesztet, itt jelentkezhet!"

 • 2011.12.21 00:11:41JT_Biopower

  Drága doktor úr!
  Önnek aztán tudnia kellene, hogy a helyesírásnak semmi köze az intelligenciához. ;)

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta