TREND RÖVIDHÍR

Tejből készülnek ruhák

2011. október 8., szombat 09:25

QMilch: ez a neve egy 28 éves hannoveri divattervező által kifejlesztett anyagnak. Ha az elnevezés beszédes, nem véletlen: ugyanis az anyagban magas koncentrációjú tejfehérje-kazein található. Ez az első ember alkotta teljesen vegyszermentes rostanyag.

"Olyan, mint a selyem" - mondta az anyag kifejlesztője, Anke Domaske. "Ugyanúgy mosható, mint bármely más ruha." Az anyag nagyon jó hatással van az emberi szervezetre, mert a benne található aminosavak antibakteriálisak, öregedést gátlók és segítenek a vérkeringés és a testhőmérséklet szabályozásában - írja a Reuters. A tervezőnő divatcége már meg is kezdte a tejrostokkal feljavított ruhaanyagok gyártását, de az a terv, hogy hamarosan olyan ruhák is készülnek, amik kizárólag ebből az új anyagból vannak.

Tejporból nyert rostokból készül

Tejből készült szövetet már régóta gyártanak, de az 1930-as évektől napjainkig csak sok vegyszer használatával lehetett előállítani. Az új találmány, a QMilch két évnyi kisérletezés után született meg és szinte kizárólag kazeinből készül.

Ezt az anyagot először kivonják a megszárított tej porából, utána más természetes összetevőkkel együtt egy bizonyos fajta húsdaráló gépben felmelegítik úgy, hogy a rost végül fonálszerűen kerüljön ki belőle. Domaske azt állítja, hogy hat liter tejből készül el egy egész ruha, ami pedig 150-200 euróba kerül.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta