Haider Ackermannál lett gyakornok a magyar tervező

Idén 25. alkalommal rendezték meg a divatvilág ugródeszkájának számító Graduate Fashion Weeket Londonban, melynek ezúttal magyar vonatkozása is volt, mivel a program keretében a fiatal magyar tervező, Kirilla-Molnár Lilla is bemutathatta diplomakollekcióját a rendezvénysorozaton, ahol az angol dizájnerek mellett a nemzetközi divatiskolák végzősei is lehetőséget kaptak.

A 23 éves tervező a londoni Istituto Marangoni hallgatójaként prezentálhatta terveit az eseményen, amin olyan világhírű dizájnereket fedeztek már fel, mint Stella McCartney, Antonio Berardi és Christopher Bailey. Kirilla sajtósától megtudtuk, hogy a magyar lány már kisgyerekként is imádott rajzolni, de a divat iránti elköteleződés csak a gimnáziumi években jelentkezett. Az utolsó két évben már tudatosan készült a továbblépésre, Borszéki Zita divattervező javaslatára a Felszabtér Rajziskolában fejlesztette rajztudását.

“Több ország egyetemére sikeresen felvételizett, végül Londont választotta, mert úgy gondolta, hogy a divatfőváros kínálja a legtöbb lehetőséget. Az Istituto Marangoni mellett szólt az is, hogy a hordhatóbb ruhák tervezésére fektetik a hangsúlyt és a szakma gyakorlati oldalára, az iskola utáni évekre is felkészítenek. Féléves szakmai gyakorlatát a Monreal London luxus sportruhákat tervező cégnél töltötte, ahol a tervezés mellett egy fiatal brand márkaépítésébe is betekintést nyert” – mondja a tervező sajtósa, Boda Krisztina, aki szerint a júniusi bemutató akkora siker volt, hogy Kirilla Lilla ruháit a londoni Vogue is lehozta a szezonban.

“A LILLA KIRILLA márka "Stay Afloat" kollekcióját a klímaváltozás inspirálta. A globális felmelegedés miatt várható tengerszint emelkedés és az olvadó jégtáblák nemcsak a színekben és az anyagválasztásban köszönnek vissza, hanem a mentőfelszerelésre utaló elemekben is: a mentőmellényre jellemző varrásmintákban és szegélyekben, valamint a jellegzetes csatok, pántok, fűzőlyukak használatában. Egy luxury kollekciónál elvárás a minőségi anyagválasztás, a tervező első osztályú szövetekkel hangolta össze a víztaszító anyagokat, amit - egy környezettudatos kollekció esetében - természetesen nem bőrrel, hanem ugyanazt a hatást keltő bevont pamut és vászon alkalmazásával oldotta meg.

Ugyan sok olyan kezdeményezés figyelhető meg, ami a környezettudatos gondolkodásra hívja fel a figyelmet, ilyen például Stella McCartney, aki elzárkózik az állati eredetű anyagok használatától, Christopher Raeburn pedig újrahasznosított anyagokkal dolgozik, de a divatipar sajnos még így is élen jár a "hulladék" termelésben, ezért nagyon jó lenne, ha itt is jobban megjelenne a környezettudatosság” – mutatja be figyelemfelkeltő kollekcióját a tervező, aki a Graduate Fashion weekes bemutatója és kollekciója lookbook fotozása után Antwerpenbe utazott, mivel Haider Ackermannál tölti majd a gyakornoki idejét.

Sick styling by @anekru #stayafloat #plears #eyelets #photoshoot #yellow #blue #model #fw17

Una foto publicada por Lilla Kirilla (@lillakirilla) el

“A Haider Ackerman-ra jellemző vagány, de nőies vonal az, ami az ő tervezői stílusát is meghatározza, ezért nagyon boldog volt, hogy jelentkezését rögtön elfogadták és így közvetlenül végig tudja kísérni, hogyan történik egy nagy divatháznál a következő szezon kollekciójának tervezése és kifutóra állítása” – mondja a sajtós, aki szerint a tervező egy 15 darabos kollekcióval szeretne majd előrukkolni a Haider Ackermannál töltött több mint fél év után. A feltörekvő dizájnerrel és Stay Afloat névre keresztelt kollekciójával személyesen is találkozhatnak szeptember 17-én az Északi Part Kálibuli programjának keretében a Káli Art Inn-ben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra