Nem sokat variáltak a Paco Rabanne ruhákon az elmúlt 50 évben

Egy népszerű német vintage butik, a Vintage Von Werth Instagram oldala hívta fel a figyelmünket Paco Rabanne 2015-ös őszi-téli kollekciójára és arra, hogy az 1934-ben született tervező legújabb gyűjteménye milyen jól illusztrálja a vintage stílus helyét és jelentőségét a mai divatvilágban. A francia divattervező hatvanas években divatba hozott, láncokkal összekapcsolt, illetve apró lemezekből megvarrt ruhái a mai napig nem koptak ki a divatból, bár ehhez Rabanne-nak is van némi köze, ugyanis az ikonikussá vált formát szinte egyszer sem vette ki kollekcióiból az elmúlt ötven évben, a csillogó-villogó diszkós ruha ilyen-olyan formában, de mindig helyet kapott a divatház kifutóján.

„A kor olyan elismert művészei, mint például César vagy Prouve is használták a fémet. Többek között ez ösztönzött arra, hogy 1966-ban elkészítsem első kollekciómat. Ez 12 darab hordhatatlan ruhát jelentett, melyek a legújabb kortárs anyagokból készültek és mégis óriási botrányt kavartak. Bár a művész barátaimnak tetszett a gyűjtemény, ennek ellenére mégis kizártak a divattervezők szakszervezetéből” – mesél a kezdeti időkről a tervező, aki akkora lázadónak számított, hogy az ő nevéhez fűződik az első színes bőrű modell leszerződtetése is.

Az eredetileg építésznek tanult designer karrierjét a Givenchy, a Dior, majd később a Balenciaga szalonjaiban ékszertervezőként kezdte, majd 1966-ban megalapította saját néven futó divatházát, ahol kedvére kísérletezhetett olyan, a divatvilágban hagyományosnak egyáltalán nem mondható anyagokkal, mint a fém, a papír és a műanyag. Az extravagáns tervekre hamar felfigyelt a művészszakma, így Rabanne tervezhette az 1968-as sci-fi, a Barbarella jelmezeit, de több élő zenei koncerten is megfordultak már a furcsa hatást keltő ruhái.

A klasszikus és örökzöld formáknak meg is kérik az árát a vintage piacon, az etsy.com oldalán például 184 fontot (kb.78.280 forintot) kérnek egy hatvanas évekbeli láncos, arany és ezüst lemezekből álló táskáért, a vintagevonwerth.com-on pedig átlagosan 125 euróért (kb.39.090) csaphatunk le a divatház hetvenes évekbeli modelljeire. Nézze meg a galériában, hogy milyen átalakuláson ment keresztül az ikonikus Paco Rabanne stílus az elmúlt évtizedekben!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek